Södertälje hamn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För järnvägsstationen med samma namn, se Södertälje hamn (pendeltågsstation).
Södertälje hamn
Hamnområde vid Södertälje kanal.png
TypAktiebolag
BranschHamn
Struktur
ÄgareSödertälje kommun
ModerbolagTelgekoncernen
AvdelningarSydhamnen, Oljehamnen, Igelsta , och Uthamnen
Övrigt
Webbplatssoeport.se
Hamnen och Igelstabron, augusti 2009

Södertälje hamn är en hamn och terminal som ägs av Södertälje kommun via Telgekoncernen. Hamnen är en mellanstor svensk hamn med fokus på import och konsumentprodukter. Södertälje hamn arbetar geografiskt i fyra olika hamnområden i Södertälje.

Hamnen i Södertälje är inte enbart en hamn utan även en omlastningsterminal från järnväg till lastbil och fartyg. Därtill finns även en kombiterminal som hanterar containrar och trailrar till och från järnväg. Hamnen i Södertälje består av fyra olika kajområden som ägs, och drivs, av Södertälje Hamn AB. De fyra hamndelarna är Sydhamnen, Oljehamnen, Igelsta , och Uthamnen. Sydhamnen, som är den absolut största, nyttjas mest för hantering av containrar och RoRo-last, bland annat importerade bilar. Dessutom finns det en färjeterminal. Den äldsta hamnen är Uthamnen. Hit transporteras mindre mängder udda bulklast, främst vägsalt. Till Igelstahamnen transporteras främst brännbart gods såsom torv och pelletar till Igelsta fjärrvärmeverk. Oljehamnen hanterar främst import av brännolja, bensin, diesel och etanol. Sedan 1950-talet har hamnen i Södertälje varit en viktig bilimporthamn. Idag hanteras cirka 80 000 bilar per år, vilket motsvarar ungefär 30 % av den totala svenska bilimporten. De bilmärken som skeppas till Södertälje är Volkswagen, Škoda, Audi, Ford, Porsche, Opel och Mercedes.

2011 trafikerar fyra containerrederier och tre RoRo-rederier hamnen med minst veckotrafik. 2010 hanterades 68 500 TEU (containerenheter). Detta gör hamnen till den största containerhamnen i Mälarregionen. Tillväxten på containersidan har de senaste fem åren legat över 10 % per år. I oljehamnen hanteras omkring 450 000 ton olja per år och har tillstånd att hantera upp till 2 200 000 ton[1]. Det finns idag (2020) inte någon passagerartrafik till eller från hamnen.[2] Däremot förekommer turist- och utflyktsbåtar från mer centralt belägna platser i Södertälje.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Varje dygn passerar över 40 båtar igenom Södertälje kanal. Årligen fraktas drygt 5 miljoner ton gods igenom kanalen. Av dessa skeppas cirka 4 miljoner ton in i Mälaren, och 1 miljon ton ut till Östersjön. Främst fraktas kol, koks, cement, järn, kalksten och krita igenom kanalen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Så gick förhandlingarna i Mark- och Miljödomstolen”. Södertälje hamn. https://www.soeport.se/aktuellt/sa-gick-forhandlingarna-i-mark--och-miljodomstolen/. Läst 6 mars 2020. 
  2. ^ ”Södertälje Hamn”. Telge.se. https://www.telge.se/om-telge/vara-bolag/sodertalje-hamn/. Läst 4 oktober 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]