Moby Dick

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Moby Dick
eller Valen
Försättsbladet till första utgåvan 1851.
Försättsbladet till första utgåvan 1851.
FörfattareHerman Melville
OriginaltitelMoby-Dick; or, The Whale
OriginalspråkEngelska
ÖversättareHugo Hultenberg (1943)
Per Erik Wahlund (1994)
Hugo Hultenberg och Daniel Martinez (2014)
GenreÄventyrsroman
Förlag för förstautgåvanRichard Bentley (Storbritannien)
Harper & Brothers (USA)
Utgivningsår1851
Först utgiven på
svenska
1943
HuvudpersonerKapten Ahab, Ismael, Stubb, Flask, Starbuck

Moby Dick eller Valen (originaltitel: Moby-Dick; or, The Whale), även översatt till svenska som Moby Dick eller Den vita valen, är en roman av Herman Melville, som först publicerades i London den 18 oktober 1851. Den 14 november samma år publicerades den i Melvilles hemland USA. Den utkom på svenska första gången 1943.

Moby Dick anses vara en av de viktigaste romanerna inom amerikansk litteratur.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen handlar om kapten Ahab, som blivit besatt av att jaga en vit kaskelot kallad Moby Dick. Kaptenen saknar ett ben, som han fick avslitet tidigare i sitt liv av samma val. Ahab är kapten ombord på Pequod, ett valfångstfartyg från ön Nantucket.

En av huvudpersonerna är Ismael som man får följa i början av boken. Ismael träffar den infödde harpuneraren Queequeg som han blir mycket god vän med.[2]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Det har gjorts ett flertal filmer om den legendariska valen Moby Dick, den första redan 1930. Filmatiseringen Moby Dick från 1956 med Gregory Peck i huvudrollen är den mest kända.[3]

Nyinspelningar kom även 1978 och 1999, medan den senaste, gjord direkt för videomarknaden, kom 2010 och hade Barry Bostwick som Kapten Ahab.

2011 gjordes en tysk-österrikisk miniserie för teve i två delar med bland andra William Hurt, Ethan Hawke, Donald Sutherland, Gillian Anderson och Eddie Marsan.

2016 kom även filmen "In the heart of the sea" ut som handlar om hur en gröngöling får gå med på sin första valjakt och överlever den hemska resan. Han kommer till slut hem och har låtit det förtära honom tills flera år senare, i sina gamla dagar, blir kontaktad av en författare vid namn Herman Melville, som vill ha inspiration för sin kommande bok, nämligen "Moby Dick".

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Översättning med emoji[redigera | redigera wikitext]

År 2009 lanserade Fred Benenson projektet "Emoji Dick" med målet att översätta hela Moby Dick till emojier. Med hjälp av 800 personer och en Kickstarter-kampanj för att betala översättarna kunde han år 2010 ge ut boken i inbundet format. Tre år senare tog USA:s kongressbibliotek med Emoji Dick i sin samling, som den första emoji-romanen någonsin.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]