S/S Orion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
S/S Orion
S/S Orion i Stockholms skärgård
S/S Orion i Stockholms skärgård
Allmänt
AnropssignalSMYF
RegistreringshamnStockholm
Historik
ByggnadsvarvHelsingborgs Varv- och Svetsningsbolag, Helsingborg
Levererad1929
Tekniska data
Längd32,44 meter
Bredd6,04 meter
Djupgående3,3 meter
Bruttodräktighet155 ton registerton
Maskinkompoundångmaskin
180 ihk vid normal gång 127 varv/minut
(340 ihk vid 157 varv/min)
HjälpmaskinSex ångmaskiner för generator, pumpar, ankarspel med mera
Fart10 knop

S/S Orion är ett tidigare svenskt tjänstefartyg i Lotsverket och sedan 2003 museifartygSkeppsholmen i Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

S/S Orion byggdes 1929 på Helsingborgs Varfs AB för Lotsverket som S/S Kalmar. Hon konstruerades av fyringenjören J.A. Hultman. S/S Orion tjänstgjorde mellan 1929 och 1956 för Östra lotsdistriktet (Trosa – Karlskrona), med hemmahamn i Kalmar. Fartyget användes för att inspektera fyrskepp, lotsplatser och att lägga ut och ta upp bojar och prickar samt att fylla på gas i fyrar och för sjömätning.

S/S Orion ersattes av ett modernare fartyg 1956 och blev därefter först ett reservfartyg till 1961. Efter en ombyggnad användes hon som transportfartyg för fyrbyggen. År 1979 togs hon ur drift inom sjöfartsverket och såldes till en privatperson i Göteborg. S/S Orion användes där under åtta år för kryssningar längs norska kusten sommartid.

1987 anlände fartyget till Stockholm och fick hjälp av en Intendent på Vasamuseet med en hamnplats på Skeppsholmen centralt i Stockholm.

1993 startades den ideella föreningen, Projekt S/S Orions vänner, med syfte att restaurera skeppet i ursprungsskick. Samtidigt inleddes en omfattande ungdomsverksamhet ombord med syfte att hjälpa ungdomar som hamnat i utanförskap på grund av droger, mobbing, rasism och andra orsaker. Projektledaren Bo Thorstenson har uppmärksammats för sitt kulturhistoriska arbete och med att hjälpa ungdomar som hamnat i utanförskap. År 2013 tilldelades han Hans Majestät Konungens medalj för "Värdefulla insatser som mentor för utsatta ungdomar". År 2018, Gålöstiftelsens medalj för: "Betydelsefulla insatser till gagn för utsatta barn och ungdomar". År 2022 Kungliga Patriotiska sällskapets medalj i guld för "Betydande Gärning".

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]