Kastellholmen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Kastelholm.
Kastellholmen sett från luften, september 2014.

Kastellholmen är en ö i Saltsjön i centrala Stockholm och är en del av stadsdelen Skeppsholmen, och har broförbindelse med Skeppsholmen via Kastellholmsbron. Ytan uppgår till 3,1 hektar. På ön finns några bostadshus, magasinsbyggnader, en skridskopaviljong samt Kastellet från 1848.

Ön förvaltas liksom Skeppsholmen sedan 1993 av Statens fastighetsverk, som har som uppgift att bevara och utveckla området för framtiden. Båda öarna ingår i Ekoparken.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det ursprungliga kastellet som på 1600-talet användes för ammunitionstillverkning och krutförråd exploderade 1845 och ersattes med det nuvarande Kastellet, ritat av arkitekten Fredrik Blom. Huset som är byggt i rött tegel hade rum för officerare och vaktmanskap i två våningar och tornet med sitt ännu högre trapptorn har förblivit ett välkänt landmärke från sjösidan för Stockholm. Batteriet vid kastellets fot utrustades med åtta stycken tolvpundiga kanoner. En krutkällare byggdes en bit därifrån.

Ön var en egen stadsdel 1905-1934. Kastellholmen har också haft andra namn (Notholmen, Lilla Beckholmen och Skansholmen) men har kallats Kastellholmen sedan 1720-talet. Örlogsflaggan har vajat här sedan 1665 och anger att Sverige är i fred och att Stockholm inte är underkastad utländskt styre.

Enligt en arkeologisk inventering som utfördes av Statens fastighetsverk 2007 finns ett trettiotal skeppsvrak kring Skeppsholmen och Kastellholmen. Några av dem är inbyggda i kajanläggningar och i Kastellholmsbron. Ett vrak kan man se med blotta ögat vid lågt vattenstånd. Det ligger ett tiotal meter från Kastellholmens västra strand, nedanför Hantverksbostället. I mars 2013 syntes detta vrak ovanligt väl då vattenståndet i Saltsjön var särdeles lågt. Delar av vraket har också stuckit upp över ytan bland annat i april 2009 och på 1940-talet.[1] Marinarkeologer tror att det rör sig om vraket efter ett erövrat örlogsfartyg från 1600-talet. Det kan vara danska Grå ulven (Graa Ulv) som byggdes 1645 i Neustadt[förtydliga] och erövrades från danskarna i slaget vid Ebeltoftviken den 23 juli 1659.[2][3]

Byggnadsverk[redigera | redigera wikitext]

Kastellet på Kastellholmen.
Kolskjulet, med Rescue Österskär framför.

Liksom på grannön Skeppsholmen finns även på Kastellholmen några intressanta byggnadsverk som huvudsakligen ritades av flottans egna arkitekter. Mest iögonfallande är Kastellet formgivet av Fredrik Blom och Skridskopaviljongen. Längs västra stranden finns Hantverksbostället och Underofficersbostället; båda syns från långt håll över Saltsjön.

Byggnader i urval

I alfabetisk ordning

Flaggskämtet[redigera | redigera wikitext]

På 1990-talet lyckades några unga män med skämtlynne byta ut den svenska örlogsflaggan mot den norska flaggan, på Norges nationaldag den 17 maj 1996, med föregiven avsikt att Norge nu styrde Sverige. Flaggan togs skyndsamt ner och ersattes med den svenska tretungade flaggan. Man införde också förbättrad säkerhet mot obehörigt intrång till tornet.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SVT: Vrak från 1600-talet dök upp i Stockholm, publicerad 27 mars 2013.
  2. ^ Sjöhistoriska museet: En örlogsman tittar upp ovan ytan, publicerad 25 mars 2013.
  3. ^ Expressen: Gåtan med hittade vraket kan vara löst, publicerad 28 mars 2013.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]