Arkitektur- och designcentrum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Statens centrum för arkitektur och design
Arkitektur- och Designcentrum 2014.jpg
DepartementKulturdepartementet
OrganisationstypStatlig förvaltningsmyndighet
LedningMyndighetschef, med insynsråd
KommunStockholm
MyndighetschefLena Rahoult 2009-juli 2014
Kerstin Brunnberg juli 2014-juni 2016
Vakant juli 2016–17
Kieran Long 18 april 2017–
InstruktionSFS 2013:71

Statens centrum för arkitektur och design (Arkitektur- och designcentrum, ArkDes), tidigare Arkitekturmuseet, är ett svenskt centralmuseum för arkitektur och formgivning.

Arkitektur- och designcentrum ligger på Skeppsholmen i Stockholm i två byggnader som är sammanbyggda med Moderna museet. Museet, som arbetar med byggnadskonst, samhällsplanering och formgivning, är en statlig förvaltningsmyndighet och sorterar under Kulturdepartementet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Arkitekturmuseet bildades 1962 på initiativ av Sveriges Arkitekters Riksförbund som en privat stiftelse. Det förstatligades 1978 och öppnade 1966 i lokaler i tidigare Sjökarteverkets byggnad på Skeppsholmen i Stockholm. Det invigdes i sina nuvarande lokaler i februari 1998.

Byggnaderna[redigera | redigera wikitext]

Arkitektur- och designcentrum har sina lokaler i två byggnader, dels i flottans gamla exercishus ritat av Fredrik Blom, dels i en nybyggnad uppförd 1994–1997 efter ritningar av den spanske arkitekten Rafael Moneo, vilken samtidigt ritade nya Moderna museet. I gamla exercishuset finns ArkDes utställningar. I nybyggnaden i funktionalistisk stil inryms kansli, bibliotek, arkiv och verkstäder. Denna byggnad fick Kasper Salin-priset 1998.

Verksamheten[redigera | redigera wikitext]

Arkitektur- och designcentrum har en permanent utställning och olika tillfälliga temautställningar. I permanentutställningen visas bland annat arkitektur i Sverige genom tiden genom modeller, fotografier och historiska föremål.

I två angränsande rum ordnas temautställningar, där originalritningar och originalföremål ställs ut. I ArkDes arkiv finns ritningar, modeller och fotografier av omkring 500 arkitekters verk. I museets bibliotek finns facktidskrifter från 1930-talet till idag och över 24 000 böcker.

Arkitektur- och designcentrum förvaltar Einar Mattssons stiftelse för bygg- och fastighetsteknisk forskning.

Förslag 2015 om framtida omorganisation[redigera | redigera wikitext]

Den av regeringen utsedda utredningsmannen Christer Larsson föreslog i sin utredning Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design, framlagd i oktober 2015, att Arkitektur- och designcentrum skulle ombildas till en myndighet för utveckla och driva en politik för arkitektur, form och design, med arbetsnamnet Myndigheten för gestaltad livsmiljö.[1] Enligt förslaget skulle samlingarna överföras till ett befintligt statligt finansierat museum och det ombildade Arkitektur- och designcentrums utställningsverksamhet upphöra.

Regeringen meddelade dock i april 2016 att museets verksamhet skulle fortsätta med samma inriktning som tidigare.

Fotogalleri[redigera | redigera wikitext]

Byggnaderna[redigera | redigera wikitext]

Utställningar[redigera | redigera wikitext]

Överintendenter[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Utredningen Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design, SOU 2015:88

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]