San Sebastián

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se San Sebastian.
Donostia-San Sebastián
Saint-Sébastien
Stad
San Sebastian i oktober 2009.
San Sebastian i oktober 2009.
Bandera de San Sebastián.svg
Flagga
Escudo de Donostia.svg
Land  Spanien
Tillhör administrativt Baskien
Folkmängd 186 122 (2011)
Grundad 1180
Tidszon CEST (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer 20001-20018
Riktnummer 34 (Spanien) + 943 (Gipuzkoa)
GeoNames 3110044
Bukten vid San Sebastián
Plaza Jacques.

San Sebastián (baskiska: Donostia, officiellt namn: Donostia-San Sebastián, franska: Saint-Sébastien) är provinshuvudstad i regionen Gipuzkoa och ett av Baskiens främsta turistmål. Staden är som de flesta kuststäder präglad av fiske och med pittoreska hamnkvarter, men där fiskebodarna förut låg finns idag exklusiva fisk- och skaldjursrestauranger. Stadens centrala delar och strandpromenader går i viktoriansk arkitektur - staden var runt förra sekelskiftet en stor turiststad för den spanska kungafamiljen och adelskapet.

Varje år hålls en stor festival i staden, semana grande, med tjurfäktning, festivaltåg och aktiviteter som konserter, tivolin och roddtävlingar. Staden är också känd för sin internationella filmfestival varje höst.

En anledning till att San Sebastian är ett av Baskiens stora turistmål är de två stora sandstränderna som sträcker ut sig på varsin sida om stadens centrum. La Concha (snäckan) är den största av stränderna och räknas som en av världens finaste. Den andra stranden, Zurriola, är den mera ungdomliga stranden. Den är känd för sina stora vågor och goda surfingmöjligheter. Stadens ungdomskultur är mycket präglad av just surfing.

Donostia-San Sebastián har utsetts till Europas kulturhuvudstad 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]