Sandtigerhaj

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sandtigerhaj
Status i världen: Sårbar
Grey Nurse Shark at Fish Rock Cave, NSW.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBroskfiskar
Chondrichthyes
UnderklassHajar och rockor
Elasmobranchii
ÖverordningHajar
Selachii
OrdningHåbrandsartade hajar
Lamniformes
FamiljSandhajar
Odontaspididae
SläkteCarcharias
ArtSandtigerhaj
C. taurus
Vetenskapligt namn
§ Carcharias taurus
AuktorRafinesque, 1810
Hitta fler artiklar om djur med

Sandtigerhaj (Carcharias taurus) är en haj i ordningen håbrandsartade hajar. Den blir vanligtvis runt 2,2 meter, i sällsynta fall upp till 4 meter.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen är en knubbig och rund haj med en ganska spetsig nos. Tänderna är böjda utåt. Färgen på hajen brukar vara ljusbrun, ibland lite gråbrun.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen förekommer i kustnära subtropiska vatten från en meters djup till åtminstone 190 meters djup, men håller sig för det mesta på 15-25 meters djup, ofta nära eller på botten. Den förekommer ibland även pelagiskt och vid ytan. I Stilla Havet finns den runt kusterna av Australien, Thailand och Kina och i Atlanten vid Amerikas ostkust[förklaring behövs], och Afrikas kust, förutom i tropiska vatten och utanför Somalias. Sandtigerhajen är förknippad med undervattensgrottor och rev.[1]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Föda[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen lever till största delen av stora kräftdjur men av även rockor, benfiskar och i bland andra småhajar. Den jagar ofta i stim i mörka vatten där den söker efter fiskar.

Fortplantninig[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen praktiserar adelfofagi som är en form av vivipari där embryona äter upp varandra. Honan har två livmödrar, och det största ynglet i varje livmoder äter upp de mindre ynglen, med resultatet att till slut endast två ungar föds.

Människan och sandtigerhajen[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen ser farlig ut men är nästan harmlös. Den angriper mycket sällan människor, bara om den är mycket uppretad eller hotad. Hajen är inte så skygg och det har blivit ett problem för den. Den är lätt att fiska och är längs flera kuster svårt utrotningshotad.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Leonard JV.Compagno,Marc Dando, Sarah Fowler.2005. Sharks of the World.