Sandtigerhaj

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sandtigerhaj
Status i världen: Sårbar
Grey Nurse Shark at Fish Rock Cave, NSW.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Broskfiskar
Chondrichthyes
Underklass Hajar och rockor
Elasmobranchii
Överordning Hajar
Selachii
Ordning Håbrandsartade hajar
Lamniformes
Familj Sandhajar
Odontaspididae
Släkte Carcharias
Art Sandtigerhaj
C. taurus
Vetenskapligt namn
§ Carcharias taurus
Auktor Rafinesque, 1810
Hitta fler artiklar om djur med

Sandtigerhaj (Carcharias taurus) är en haj i ordningen håbrandsartade hajar. Den blir vanligtvis runt 2,2 meter, i sällsynta fall upp till 4 meter.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen är en knubbig och rund haj med en ganska spetsig nos. Tänderna är böjda utåt. Färgen på hajen brukar vara ljusbrun, ibland lite gråbrun.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen förekommer i kustnära vatten från en meters djup till åtminstone 191 meters djup. Håller sig för det mesta på 15-25 meters djup ofta nära eller på botten. Förekommer ibland pelagiskt och vid ytan. Associerad med undervattensgrottor och rev. Förekommer i kustnära subtropiska vatten. I Stilla Havet finns den i kustnära vatten runt Australien, Thailand, Kina, Mongoliet. I Atlanten finns den i kustnära vatten i centralsydöstra Sydamerika, centralsydöstra Nordamerika, runt Afrika exklusive tropikerna och Somalia. [1]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Föda[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen lever till största delen av stora kräftdjur men av även rockor, benfiskar och i bland andra småhajar. Den jagar ofta i stim i mörka vatten där den söker efter fiskar.

Förökning[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen praktiserar adelfofagi som är en form av vivipari där embryona äter upp varandra. Honan har två livmödrar, och det största ynglet i varje livmoder äter upp de mindre ynglen, med resultatet att till slut endast två ungar föds.

Människan och sandtigerhajen[redigera | redigera wikitext]

Sandtigerhajen ser farlig ut men är nästan harmlös. Den angriper mycket sällan människor, bara om den är mycket uppretad eller hotad. Hajen är inte så skygg och det har blivit ett problem för den. Den är lätt att fiska och är längs flera kuster svårt utrotningshotad.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Leonard JV.Compagno,Marc Dando, Sarah Fowler.2005. Sharks of the World.