Sark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sarks flagga

Sark ([sɑːk], franska Sercq [sɛʁ], normandiska Ser) är en av de brittiska kanalöarna och åtnjuter ett omfattande självstyre inom fögderiet Guernsey, vilket är ett självstyrande område under den brittiska monarken och inte ingår i det Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland. Även om Sark har en egen jurisdiktion så har man ingen egen polis. Däremot kan Sarks myndigheter begära handräckning från polisen på Guernsey, i vilket fall man även får betala omkostnader för detta.

Sark består av Stora och Lilla Sark, förbundna av ett knappt tre meter brett näs, med en fallhöjd på cirka 100 meter. Även den lilla ön Brecqhou anses av hävd lyda under Sark. Sark är knappt 5,5 km² stort och har 610 invånare (2002).

Fram till 2008 var Sark Västeuropas sista feodalt styrda territorium, grundat i konstitutionella urkunder (letters of patent) som gick tillbaka till 1565. Men efter brittiska påtryckningar om demokratiska reformer, i enlighet med FN-stadgan om de mänskliga rättigheterna, så hölls den 10 december 2008 de första fria valen i öns historia då 28 ledamöter valdes in i den lagstiftande församlingen kallad Chief Pleas.

De två mediamiljardärerna David och Frederick Barclay, bosatta på Brecqhou, engagerade sig även i valkampen och förespråkade större förändringar i det urgamla styressättet på Sark. Men när valresultatet visade att bara två av de nio Barclaystödda kandidaterna blivit invalda i Chief Pleas så valde Barclayfamiljen att, i protest, stänga sina fyra hotell och tre restauranger på Sark.

Sark är en bilfri zon, endast hästdragna fordon, traktorer, eldrivna fordon för handikappade och cyklar är tillåtna.

Sark och övriga öar inom fögderiet Guernsey
Flygfoto över ön Sark

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]