Rinkaby skjutfält

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rinkaby skjutfält
Södra skånska regementet vapen.svg
PlatsRinkaby, Skåne, Sverige
TypÖvningsfält
Byggd1900
I brukJa
Kontrollerad avSödra skånska regementet
GarnisonRevinge garnison
55°58′N 14°18′E / 55.97°N 14.30°Ö / 55.97; 14.30

Rinkaby skjutfält, är ett militärt övningsfält som ligger utanför Rinkaby strax söder om Kristianstad i Skåne. Skjutfältet används bland annat av Södra skånska regementet (P 7).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fältet införskaffades och nyttjades från början av Artilleriförband som skjutområdet. Wendes artilleriregemente (A 3) - övade regelbundet där fram till nedläggningen år 2000.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Rinkaby skjutfält består av ett skjutfält närmast havet med riskområde ut i havet samt ett övningsfält i anslutning till skjutfältet. Inom området finns också Gälltofta flygplats som var en av Flygvapnets flygbaser.

Pansarövningsfältet[redigera | redigera wikitext]

Rinkaby pansarövningsfält sträcker sig i nord-sydlig riktning öster om Rinkaby samhälle och är sammanknutet med skjutfältet. Pansarövningsfältet anlades på 1970-talet för fd Norra skånska regementet (P 6), som vid denna tid hade ett stort behov av ett nytt, mer ändamålsenligt, övningsfält. Tidigare nyttjades ett område i anslutning till kasernerna i norra Kristianstad som övningsfält. Dock var marken här mycket sank och vattensjuk, vilket medförde att området ej lämpade sig särskilt väl till övningar med stridsfordon. Pansarövningsfältet användes regelbundet av P 6 fram till förbandet lades ner 1994.

På senare år har pansarövningsfältet används betydligt mer sällan, och detta har skett framför allt i samband med de stora arméslutövningar som hållits i Skåne.

Skjutfältet[redigera | redigera wikitext]

Rinkaby skjutfält ligger direkt öster och sydost om Rinkaby samhälle. Platsen har gamla anor som militär övningsplats. Till skjutfältet hör ett läger med matsal, befäls- och soldatförläggningar samt garage.

Flygfältet och Flygvapnets verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rinkaby flygbas
Drakenplan uppställt vid Rinkabyfältet

Inom skjutfältets område ligger en av Flygvapnets gamla baser, Rinkaby flygfält. IATA: RKB, ICAO: ESMD. Denna plats är historisk i militärflygets era. Man började redan under 1920-talet flyga på denna "bas" i regi av något som kallades spanareskolan. När flygvapnets bildades 1926 blev det en bas, som under de första krigsåren (1939-40) uppgraderades med hårdgjorda banor (triangelform). Ett antal hangarer och TL-byggnad uppfördes. Under denna tid inköptes också en gård samt mindre boningshus. Under 2:a världskriget fungerade basen som krigsbas. Under denna tid skedde flera utländska nödlandningar med både tyska och allierade flygplan.

Basen har varit krigsbas för både Skånska flygflottiljen och Krigsflygskolan. Sista tiden som basen var aktiv som flygfält användes den i huvudsak för krigsflygskolans (F 5) propellerplans utbildning. I början av 1980-talet lämnades platsen över till P 6 som övningsfält. Omkring 1986 fanns det behov för FV att åter använda denna plats för utbildning i banreparation. Idag tillhör basen Luftstridsskolan i Halmstad och lyder under Flygbasavdelningen. Fortfarande övas banreparation, men även annan R3 tjänst. Trots att basen inte längre används för aktiv flygverksamhet är det fortfarande en militär övningsplats. Övningsbas Rinkaby är en av få platser i Sverige där förstöring och reparation av banor kan övas.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Övnings- och skjutfälten i Skåne (Revingehed, Kabusa, Rinkaby och Ravlunda) brukar regelbundet användas för att slutöva arméstridskrafterna. Så skedde exempelvis flera gången under 2000-talet. Se nedan.

På fältet finns även ett minnesmonument över de scoutläger som arrangerats på Rinkabyfältet. Monumentet invigdes den 6 augusti 2017.[1]

Händelser[redigera | redigera wikitext]

Invigningen av Jiingijamborii
  • 2001 - På Rinkaby skjutfält anordnades år 2001 Sveriges största scoutläger dittills, Scout 2001 med 27 000 scouter från hela världen.
  • 2004 - Arméns regionala slutövning äger bland annat rum på Rinkabyfältet.
  • 2007 - Ordnades ett liknande scoutläger, Jiingijamborii. Arméns slutövning CC07 ägde rum i Skåne, bland annat på Rinkabyfältet.
  • 2010 - Anordnades armens slutövning JC10 på bland annat Rinkaby skjutfält.
  • 2011 - Sverige stod som värd för 22:a världsjamboreen. Världsjamboree är den största lägerformen i scoutvärlden, som ordnas vart fjärde år. 40 061 scouter kom till Sverige och Rinkabyfältet var lägerplats.
  • 2017 - Scouterna arrangerar i augusti en nationell jamboree, kallad Jamboree17[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Scouternas ordförande Gustaf Haag hugger invigningsrepet för minnesmonumentet på Rinkabyfältet i samband med Jamboree17

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ En ceremoniplats för jamboreeminnen - Jamboree17”. Jamboree17. 7 augusti 2017. Arkiverad från originalet den 7 augusti 2017. https://web.archive.org/web/20170807192029/https://www.jamboree.se/2017/08/en-ceremoniplats-jamboreeminnen/. Läst 7 augusti 2017. 
  2. ^ ”Om Jamboree17”. Arkiverad från originalet den 18 maj 2017. https://web.archive.org/web/20170518004542/http://www.scouterna.se/jamboree/om-jamboree17/. Läst 1 februari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]