Sebradykare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sebradykare
Status i världen: Sårbar[1]
Cephalophus zebra.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
UnderordningIdisslare
Ruminantia
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljDykarantiloper
Cephalophinae
SläkteCephalophus
ArtSebradykare
C. zebra
Vetenskapligt namn
§ Cephalophus zebra
AuktorGray, 1838
Synonymer
Strimmig dykare[2]
Hitta fler artiklar om djur med

Sebradykare eller strimmig dykare[2] (Cephalophus zebra) är en art i underfamiljen dykarantiloper, som tillhör familjen slidhornsdjur.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Sebradykaren är en liten antilop med rödbrun päls, mörkare på ovansidan av kroppen än på undersidan, vilken kan vara ganska ljus. Över ryggen och en bit ner längs sidorna har den 12 till 15 svarta ränder. Den har också mörka markeringar på benen och rödbrunt huvud. Både hanen och honan har korta horn, omkring 4,50 centimeter respektive 2,25 centimeter. Kroppslängden är cirka 90 centimeter, svansen omkring 15 centimeter, mankhöjden 45 till 50 centimeter och vikten upp till 20 kilogram.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Sebradykaren finns i Afrika, i Guinea, Liberia, Elfenbenskusten och Sierra Leone.

Status[redigera | redigera wikitext]

Sebradykaren är klassad som sårbar av IUCN. Det främsta hotet är jakt och habitatförlust, genom nedhuggning av de regnskogar där den lever. 1999 uppskattades det finnas omkring 28 000 sebradykare och 2001 uppskattades det finnas omkring 15 000 och populationstrenden är nedåtgående.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Sebradykaren finns i regnskogar, främst i låglänta områden eller i lägre regioner av mer kuperad skog. Den kan sällsynt även påträffas i områden med en blandning av skog och odlad mark. Sebradykaren anses dock vara en av de mest skogsbundna arterna av dykarantiloper. Födan består främst av frukt och blad.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Sebradykaren kan fortplanta sig året om och honan får en kalv per dräktighet. När ungen föds har den en mörkare, nästan blåaktig ton i pälsen som gradvis ljusnar från och med två månaders ålder tills den liknar de vuxna djuren. Ungen kommer snabbt på benen och brukar dia för första gången redan 15 till 30 minuter efter födseln. De första 2 till 3 veckorna av sitt liv håller den sig gömd i vegetationen och honan kommer för att låta den dia ungefär fyra gånger om dagen. Men redan vid en veckas ålder börjar den nafsa efter löv och kvistar. Vid omkring 120 dagars ålder är den avvand. Hanarna blir könsmogna vid ungefär två års ålder och honorna något tidigare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cephalophus zebraIUCN:s rödlista, auktor: Antelope Specialist Group (2008). 28 januari 2009.
  2. ^ [a b] Europeiska unionens förordning (EG) nr 318/2008 om skyddet av arter genom kontroll av handel Arkiverad 10 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine., sid. L95/9, läst 18 augusti 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]