Sensus studieförbund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sensus studieförbund är ett av Sveriges större studieförbund. Sensus studieförbund erbjuder studiecirklar, kurser, utbildningar, kultur, föreläsningar med mera. Verksamheten, som är öppen för alla, bedrivs i Sveriges alla kommuner. Flera hundra tusen människor deltar varje år i Sensus tiotusentals studiecirklar, kurser, utbildningar och kulturprogram.

Sensus studieförbund bildades i maj 2002 genom samgående mellan KFUK-KFUM:s studieförbund och Sveriges Kyrkliga Studieförbund (SKS). 2004 uppgick Tjänstemännens Bildningsverksamhet (TBV) i Sensus.

Sensus har 30 medlemsorganisationer, däribland Svenska kyrkan, Scouterna, Svenska muslimer för fred och rättvisa och KFUK-KFUM Sverige. Sensus har dessutom samarbetsavtal med ett flertal TCO-förbund, Makalösa föräldrar, Amnesty, Röda Korsets ungdomsförbund med flera. Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd och Kulturens Bildningsverksamhet växte fram inom Sensus och är nu självständiga.

Sensus organiserar en av Sveriges största musikverksamheter, med allt från pop och rock till körsång och har över 40 egna musikhus med replokaler och studios.

Sensus vill motverka åsikter och yttringar som kränker människans värdighet och mänskliga rättigheter. Viktiga perspektiv i verksamheten är livsfrågor, mångfald och globala frågor.


Sensus är huvudman för MR-fonden (Fonden för mänskliga rättigheter). Tillsammans med andra parter är Sensus huvudman för bl a Sigtuna folkhögskola och Arbetets museum.

Sensus är en ideell förening med riksförbund och åtta regioner. Förbundsordförande är 2012 Michael Ekdahl och förbundsrektor är Ann-Katrin Persson.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]