Serber i Bosnien och Hercegovina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Serber i Bosnien och Hercegovina
Flag of the Republika Srpska.svg
Republika Srpskas flagga
bosnienserbernas flagga
Regioner med betydande antal
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnien-Hercegovina: ca 1 100 000
Flag of Serbia.svg Serbien:
Flag of Montenegro.svg Montenegro:
Flag of Europe.svg Västeuropa:
Religion

serbisk-ortodoxa kyrkan

Serber i Bosnien och Hercegovina, kallas ofta bosnienserber, är en av tre konstitutionella folkgrupper i Bosnien och Hercegovina. Bosnienserber bebor främst Republika Srpska, där de utgör ungefär 90% av befolkningen och utgör majoritet i samtliga kommuner. Dessutom utgör de majoritet i ett par kommuner inom den andra entiteten.

Serber identifierar sin etnicitet genom kulturellt arv, sitt språk (med det serbiska alfabetet) och sin religion. De flesta serber är kristna och tillhör den serbisk-ortodoxa kyrkan.

Den osmanska ockuptionen bidrog till stora folkförflyttningar och att många serber migrerade norrut till bägge sidor om Militärgränsen. Serber utgör idag cirka 31% av Bosnien-Hercegovinas befolkning.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Se även: Republika Srpskas historia

1992 bildades Republika Srpska och dess gränser fastställdes 1995, i och med Daytonavtalet. Serber är en av tre konstitutionella folkgrupper i Bosnien-Hercegovina.

Symboler[redigera | redigera wikitext]

Bosnienserber använder sig av traditionella serbiska symboler så som den serbiska flaggan (dock en variant utan vapensköld), den serbiska dubbelörnen, serbiska vapenskölden med ett grekiskt kors och de fyra bokstäverna S på det serbiska alfabetet, vilken anses stå för serbernas gemensamma motto, som även används av bosnienserber. Fram till 2007 använde sig Republika Srpska av Republika Srpskas statsvapen, men därefter antogs Republika Srpskas emblem som officiell entitetssymbol. Som nationalsång använde sig Republika Srpska av Bože pravde, vilken även är Serbiens nationalsång, fram till 2007 då man övergick till nationalsången Moja Republika.

Symbolgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]