Daytonavtalet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Daytonavtalet
Dayton Accords
DaytonAgreement.jpg
Slobodan Milošević, Alija Izetbegović och Franjo Tuđman skriver under det slutliga fredsavtalet i Paris den 14 december 1995. På bilden syns även svensken Carl Bildt som var EU:s medlare i konflikten.
Typ multilateralt fredsavtal
Innehåll fred på Balkanhalvön
Signerades 14 december 1995
Plats Paris, Frankrike
Parter 8
Ratificerat av Jugoslavien
Bosnien och Hercegovina
Kroatien
Frankrike
Storbritannien
Tyskland
Ryssland
EU
Uppdelningen av Bosnien och Hercegovina enligt Daytonavtalet. Det gröna fältet är Federationen Bosnien och Hercegovina medan det rosa fältet är Republika Srpska.

Daytonavtalet (engelska: Dayton Agreement), egentligen General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina också känt som Dayton Accords, Paris Protocol eller Dayton-Paris Agreement, är ett fredsavtal mellan Bosnien och Hercegovina, Jugoslavien och Kroatien som satte punkt för kriget i Bosnien och Hercegovina. Avtalet framförhandlades i Dayton, Ohio mellan den 1 och 21 november 1995 och undertecknades den 14 december 1995 i Paris.

Avtalet innehåller bland annat ett flertal överenskommelser om militära frågor, inklusive upprättande av en NATO-ledd fredsstyrka, en uppgörelse om gränsdragningen mellan de två entiteterna i Bosnien och Hercegovina, flyktingars rätt att återvända, förbud mot nya försök till separation av landets territorium, en ny författning för landet och inrättandet av posten hög representant som för världssamfundets räkning ska övervaka genomförandet av avtalet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]