Setúbal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Setúbal
Stad
Jesuskyrkan i Setúbal
Jesuskyrkan i Setúbal
Land Portugal Portugal
Folkmängd 89 300
Tidszon CET (UTC+0)
 - sommartid CEST (UTC+1)
Geonames 2262963

Setúbal är en stad i Portugal med cirka 89 300 invånare.
Setúbals kommun hade 124 500 invånare (2008).

Staden[redigera | redigera wikitext]

Setúbal är centralort i Setúbals kommun och residensstad i Setúbals distrikt. Staden är belägen på den norra banken av Sadoflodens estuarium, beläget omkring 40 kilometer söder om huvudstaden Lissabon. Staden är också huvudort för Setúbals län (Distrito de Setúbal).

Under början av 1900-talet var Setúbal ett viktigt centrum för Portugals fiskeindustri, främst sardiner. Inga av de fabriker som fanns då finns dock längre kvar. Trots att industrin alltid har varit viktig för staden, fick den en ny möjlighet inom turismen då den närliggande kusten i Arrábida nationalpark erbjuder vackra stränder och natur. En koloni med delfiner lever i Sadofloden, och över floden från Setúbals sida ligger halvön Tróia, där flera högklassiga och lyxiga kurorter byggdes på sjunkande och ostadig mark. 2005 bestämdes det att en ny kurort skall ersätta dagens Tróia. Man kan se Tróia från Albarquel, en strand belägen i början av Arrábida.

Det största historiska monumentet i staden Setúbal är Jesuskyrkan (portugisiska: Igreja de Jesus), en 1400- 1500-talskyrka som representerar en av de första byggnaderna i den sena portugisiska gotiken.

Ett gammalt fort från 1500-talet och 1600-talet (Castelo de São Felipe) har idag blivit ett lyxhotell.

Stadsdelar[redigera | redigera wikitext]

FreguesiasSetúbal.jpg

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Setúbal har flera vänorter:

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]