Debrecen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För fotbollslaget "Debrecen" se Debreceni VSC

Debrecen är en stad i östra Ungern, cirka 35 km från gränsen till Rumänien. Den har cirka 210 000 invånare (2003), vilket gör den till Ungerns näst största stad. Den är huvudort i provinsen Hajdú-Bihar och i regionen Észak-Alföld.

Staden har kallats Kalvinisternas Rom på grund av reformationens utbredning österut under 1500-talet och 1600-talet. Det var studenter från ungersktalande områden ifrån Karpaterbäckenet som vandrade västerut till olika universitet och tog med sig kalvinismen tillbaka. Stadens kyrka, Storkyrkan, från början av 1900-talet har varit det religiösa centret för kalvinisterna i området.

I Debrecen slog kalvinismen snabbt rot och i och med den nya religionen började stadens kulturliv blomstra. Undervisningen på modersmålet kom igång vid denna tid i stadens största och anrikaste skola: Református Collegium (Kalvinistreformerta kollegiet, grundat 1538), som byggdes på den redan tidigare existerande humanistskolan. Både präster och en betydande andel av den ungerska litterära eliten hade studerat i Kollegiet under århundradens lopp. I skolan bedrivs fortfarande undervisning.

Kollektivtrafiken i staden sköts av DKV Rt. och Hajdú Volán, där Hajdú Volán endast har hand om busstrafiken och DKV sköter spårvagns- och trådbusslinjerna.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Debrecen är hemort för ett stort universitet, Debrecens universitet, vars huvudbyggnad är känt för sin arkitektur. Universitetet har många fakulteter och är ett stort framstående forskningscentrum i Europa.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]