Skuleberget

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skuleberget
Berg
Skuleberget med Naturum nedanför.
Skuleberget med Naturum nedanför.
Land Sverige Sverige
Region Kramfors kommun
Läge Ångermanland, Sverige
 - höjdläge 295 m ö.h.
 - koordinater 63°4′34″N 18°20′58″Ö / 63.07611°N 18.34944°Ö / 63.07611; 18.34944
GeoNames 2677073
Skulebacken
Högsta fallhöjd255 m
Längsta nedfart1400 m
Pister
Green cirkel.svg Antal gröna pister1
Solid blue.svg Antal blå pister3
Red rectangle.svg Antal röda pister2
Black square 45degree angle.svg Antal svarta pister0
Totalt6
Summa pistlängd3 km
Liftar
Släpliftar2
Stolliftar1
Berg-, kabin- och gondolbanor0
Totalt3

Skuleberget är ett berg nära E4:an i Docksta i Kramfors kommun i Ångermanland (Västernorrlands län).

Berget stupar nästan lodrätt efter den sida som vetter mot europavägen och skapar därför en dramatisk effekt. Skuleberget sträcker sig 295 meter över det närliggande havet. Upp på berget finns ett antal stigar, och klätterleder, av typen Via Ferrata, som börjar intill informationscentrumet Naturum vid gamla Riksväg 13 ("Rikstretton"). På berget finns spår efter den högsta kustlinjen efter istiden, en kustlinje som gick 285 meter högre än i dag. Berget har idag världens högsta marina gräns/kustlinje, på 286 meter över havet.[1] Högsta kustlinjen är på en del av berget utmärkt med blå belysning som ses av vägtrafikanter som efter mörkrets inbrott färdas söderut längs E4.

Olika turistanläggningar finns i anknytning till berget, som också ingår i turistdestination Höga Kusten Turism.[2] Bland annat Kramfors kommuns största alpina skidanläggning med tre liftar (en fast tvåstolslift ända upp, en ankarlift halvvägs samt en liten knapplift) och fyra nedfarter (sex nedfarter räknade med två länkpassager).[3] Stolliften, den numera kallade Höga Kusten-Liften, körs även sommartid för fotgängare. På Skulebergets södra sida finns äventyrsattraktionen FriluftsByn (tidigare Rövarbyn) med bland annat lekområde, sällskapsytor och badstrand.

Utsikt över Höga Kusten från toppen av Skuleberget.

Kungsgrottan[redigera | redigera wikitext]

Skulegrottan, även kallad Kungsgrottan.

Berget har en grotta, som sägs en gång i tiden ha härbärgerat ett band rövare. Dessa rövare kom, enligt Nordiska museets folkminnesarkiv, till Skuleskogen och Skuleberget under 1600-talet och lade beslag på grottan, som sedan kom att kallas Rövargrottan.[4] Härifrån plundrade de handelsresanden och områdets byar.

Grottan som omväxlande kallas för Kungsgrottan, Skulegrottan och Rövargrottan syns från vägen som en stor mörk fläck mitt på den nästan lodräta klippsidan. Den är inte i egentlig mening någon grotta, utan närmast en urgröpning i berget med några få meters diameter och djup. Vägen till ingången är mycket otillgänglig, men idag finns trappor och fasta stegar till hjälp.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kustlinjen Arkiverad 17 januari 2012 hämtat från the Wayback Machine..
  2. ^ Höga Kusten Turism.
  3. ^ Skulebacken Arkiverad 17 januari 2012 hämtat från the Wayback Machine..
  4. ^ ”Rövarna i Skuleskogen”. Arkiverad från originalet den 13 november 2013. https://web.archive.org/web/20131113163301/http://skulenationalpark.se/skuleskogens-nationalpark/rovarna-i-skuleskogen/. Läst 27 juli 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]