Släpp deckarna loss, det är mord

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Släpp deckarna loss, det är mord
(Murder by Death)
Genre Deckare, Komedi
Regissör Robert Moore
Producent Ray Stark
Manus Neil Simon
Skådespelare Eileen Brennan
Truman Capote
James Coco
Peter Falk
Alec Guinness
Elsa Lanchester
David Niven
Peter Sellers
Maggie Smith
Nancy Walker
Estelle Winwood
Originalmusik Dave Grusin
Produktionsbolag Columbia Pictures
Premiär 1976
Speltid 94 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Släpp deckarna loss, det är mord (originaltitel Murder by Death) är en deckarfilmsparodi av Neil Simon från 1976 i regi av Robert Moore och med manus av Neil Simon.

Filmen driver med deckar-genren och Agatha Christie-filmer. Huvudrollerna spelas av kända skådespelare som Peter Sellers, David Niven, Eileen Brennan, Peter Falk, Alec Guiness och Maggie Smith. I ett sällsynt framträdande framför kameran syns även författaren Truman Capote.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den excentriske miljonären Lionel Twain, som bor i ett avsides hus med sin blinde butler, samt den för tillställningen inhyrda döva hushållerska, bjuder in de fem största levande detektiverna, alla pastischer på existerande fiktiva detektiver:

Twain ger dem alla (och deras medhjälpare) en utmaning: lös det mord som ska ske på slaget midnatt och bli den störste detektiven genom tiderna - och en miljon rikare. Vem är det som kommer att mördas? Och vem av gästerna är mördaren? De fem detektiverna möter ledtråd efter ledtråd medan de under nattens gång utforskar det mystiska huset. När helgen är över presenterar de fem detektiverna sina olika teorier.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen inleds med illustrationer av Charles Addams.

Det finns ett antal bortklippta scener, varav några inkluderades i DVD-versionen. En scen med en sjätte detektiv i deerstalker som kommer när helgen är över finns dock inte ens med där, eftersom filmbolaget var rädda för att inkräkta på rättigheterna till Sherlock Holmes.

Den svenska titelöversättningen syftar på Hasse och Tages film Släpp fångarne loss, det är vår!, som kom året innan.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]