Hercule Poirot

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hercule Poirot
Skapad avAgatha Christie
Första framträdandeEn dos stryknin
Senaste framträdandeRidå - Hercule Poirots sista fall
SkådespelareDavid Suchet
Peter Ustinov
Albert Finney
Kenneth Branagh
Information
NationalitetBelgien Belgare

Hercule Poirot är en fiktiv belgisk detektiv huvudsakligen verksam i Storbritannien. Han är huvudperson i en rad detektivromaner av Agatha Christie.

Hercule Poirot gillar klara tankemönster, ordning och logik och löser gåtorna med sina små gråa celler. Han är mycket fåfäng, vilket bland annat visar sig i den omsorg han lägger ned på att sköta sina mustascher och sin klädsel. Till hjälp har han bland annat Kapten Hastings, Ariadne Oliver och Kommissarie Japp.

Ett flertal av detektivromanerna har gjorts på film. Austin Trevor, Martin Gabel, Tony Randall, Albert Finney och, framför allt, David Suchet, har alla spelat Poirot på film och TV. Albert Finney oscarsnominerades för sin rolltolkning i 1974-års filmatisering av Mordet på Orientexpressen. Den skådespelare som fram till nyligen spelat rollen av Hercule Poirot flest gånger var brittiske Sir Peter Ustinov, men under senare år har David Suchet gestaltat detektiven i långfilmsavsnitt för TV där romanerna filmatiserats, och i en TV-serie som baserar sig på Christies Poirot-noveller.

Romaner där Hercule Poirot är huvudperson[redigera | redigera wikitext]

H = medverkan av vännen Arthur Hastings

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]