Hercule Poirot

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Poirot” leder hit. För en brittisk kriminal- och dramaserie 1989–2013, se Poirot (TV-serie). För en brittisk TV-film från 2000, se Poirot – tretton vid bordet.
Hercule Poirot
Skapad avAgatha Christie
Första framträdandeEn dos stryknin
Senaste framträdandeRidå - Hercule Poirots sista fall
SkådespelareDavid Suchet
Peter Ustinov
Albert Finney
Kenneth Branagh
John Malkovich
Information
NationalitetBelgien Belgare

Hercule Poirot är en fiktiv belgisk detektiv huvudsakligen verksam i Storbritannien. Han är huvudperson i en rad detektivromaner och ‑noveller av Agatha Christie och introducerades 1920 i The Mysterious Affair at Styles (svenska: En dos stryknin[1]).

Hercule Poirot uppskattar klara tankemönster, ordning och logik och löser gåtorna med sina små gråa celler. Han är mycket fåfäng, vilket bland annat visar sig i den omsorg han lägger ned på att sköta sina mustascher och sin klädsel. Till hjälp har han bland andra kapten Hastings, Ariadne Oliver och kommissarie Japp.

Ett flertal av detektivromanerna har blivit film. Skådespelare som Austin Trevor, Martin Gabel, Tony Randall, Albert Finney, Peter Ustinov, Kenneth Branagh, John Malkovich och David Suchet har spelat Poirot på film och i TV. David Suchet spelade detektiven i 70 avsnitt i TV-serien Poirot mellan åren 1989 och 2013. Albert Finney oscarsnominerades för sin rolltolkning i 1974 års filmatisering av Mordet på Orientexpressen.

Romaner där Hercule Poirot är huvudperson[redigera | redigera wikitext]

H = medverkan av vännen Arthur Hastings

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]