Smarta elnät

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Definition[redigera | redigera wikitext]

Smarta elnät[1] är elektriska energisystem som utnyttjar informations- och styrteknik, distribuerad databehandling samt tillhörande givare och manöverorgan för syften såsom

  • att integrera beteenden och handlingar hos användare och andra intressenter samt

Andra beskrivningar

Det finns andra försök till beskrivning av begreppet smarta elnät än IEC:s[2].

Exempel på smarta elnät[redigera | redigera wikitext]

De ordinära elnäten utnyttjar vanligen redan informations- och styrteknik etc. i varierande grad. Av definitionen av smarta elnät framgår att begreppet är oegentligt. Detta eftersom smarta elnät omfattar mer än själva elnäten – det handlar om elektriska energisystem där elnäten bara ingår som en del. Förutom elnäten ingår exempelvis elproduktionsanläggningar, elektriska installationer i bostäder, lokaler och industrier och elanvändande utrustningar i de elektriska energisystemen.

Smarta elnät kan innebära att elanvändningen automatiskt anpassas efter elpriser (exempelvis timvisa). Det kan ske med teknik som ser till att elbilen laddas just när det finns god tillgång på billig förnybar el. På så sätt kan vindkraft utnyttjas bättre under de timmar när det blåser mycket. Ett annat exempel är styrsystem som automatiskt hjälper industrier att koppla bort tillverkningsprocesser med låg prioritet när elpriset tillfälligt är högt. Det kan till exempel inträffa vintermorgnar med kallt väder.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Översättning av definition i IEC:s – International Electrotechnical Commissions – ordlista Electropedia; IEV nummer 617-04-13.”. http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform&ievref=617-04-13. 
  2. ^ ”Där ett exempel är den amerikanska regeringens beskrivning av smarta elnät, vilken har likheter med den från IEC.”. http://energy.gov/oe/technology-development/smart-grid. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]