Smarta elnät

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Definition[redigera | redigera wikitext]

Smarta elnät[1] är elektriska energisystem som utnyttjar informations- och styrteknik, distribuerad databehandling samt tillhörande givare och manöverorgan för syften såsom

  • att integrera beteenden och handlingar hos användare och andra intressenter samt

Andra beskrivningar

Det finns andra försök till beskrivning av begreppet smarta elnät än IEC:s[2].

Exempel på smarta elnät[redigera | redigera wikitext]

De ordinära elnäten utnyttjar vanligen redan informations- och styrteknik etc. i varierande grad. Av definitionen av smarta elnät framgår att begreppet är oegentligt. Detta eftersom smarta elnät omfattar mer än själva elnäten – det handlar om elektriska energisystem där elnäten bara ingår som en del. Förutom elnäten ingår exempelvis elproduktionsanläggningar, elektriska installationer i bostäder, lokaler och industrier och elanvändande utrustningar i de elektriska energisystemen.

Smarta elnät kan innebära att elanvändningen automatiskt anpassas efter elpriser (exempelvis timvisa). Det kan ske med teknik som ser till att elbilen laddas just när det finns god tillgång på billig förnybar el. På så sätt kan vindkraft utnyttjas bättre under de timmar när det blåser mycket. Ett annat exempel är styrsystem som automatiskt hjälper industrier att koppla bort tillverkningsprocesser med låg prioritet när elpriset tillfälligt är högt. Det kan till exempel inträffa vintermorgnar med kallt väder.

Forum för smarta elnät[redigera | redigera wikitext]

Forum för smarta elnät är ett särskilt projekt inom Regeringskansliet. Forumets fokus är att främja och utveckla dialogen om smarta elnäts möjligheter genom att skapa nya mötesplatser för de aktörer som kan och vill vara med om att bygga framtidens elnät. Forumet ska även främja smarta elnät som en tillväxtbransch på en global marknad och vara en del av regeringens exportstrategi. Inom uppdraget ryms också att ta fram en strategi för processen från forskning till internationalisering och en plan för kostnader och nyttor kopplade till miljö-, klimat- och energimål. Dessutom ska forumet utveckla en kunskapsplattform inom området. Forumets insatser ska bidra till att nå miljömål och energimål inom Agenda 2030.

Förslaget att inrätta Forumet finns med i den handlingsplan för smarta elnät som Samordningsrådet presenterade i SOU 2014:84.

Forumets startade sin verksamhet hösten 2016. Forumet har en styrgrupp med 18 ledamöter som är utvalda för att tillsammans kunna belysa utvecklingen kring smarta elnät ur flera perspektiv. Nils Vikmång, statssekreterare på Miljö- och energidepartementet, är forumets ordförande.

Forum för smarta elnät ska leverera sitt uppdrag i december 2019.

Källhänvisnin[3]gar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Översättning av definition i IEC:s – International Electrotechnical Commissions – ordlista Electropedia; IEV nummer 617-04-13.”. Arkiverad från originalet den 2 juni 2013. https://web.archive.org/web/20130602083645/http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform&ievref=617-04-13. 
  2. ^ ”Där ett exempel är den amerikanska regeringens beskrivning av smarta elnät, vilken har likheter med den från IEC.”. http://energy.gov/oe/technology-development/smart-grid. 
  3. ^ ”Swedish Smartgrid”. swedishsmartgrid.se. http://swedishsmartgrid.se/. Läst 5 september 2016. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]