Den vanligaste metoden för att producera el är genom generatorer i kraftverk. Elektricitet kan även framställas med hjälp av solceller eller på elektrokemisk väg. Det vanligaste sättet att framställa el på elektrokemisk väg är att konstruera ett batteri. Ett annat sätt är bränsleceller. Batterier är på många sätt snarare en lagringsform än en produktionsform eftersom det åtgår energi till att ge batteriet dess laddning eller för att framställa de kemikalier med vars hjälp el kan produceras.
Sveriges totala elproduktion år 2017 var 159 TWh. Av dessa kommer 64 Twh årsproduktion från vattenkraft (vilket kan variera plus/minus 15 TWh i årsproduktion beroende på regn), 63 TWh från kärnkraft, 17 TWh från vindkraft och 15 TWh från kraftvärme.[1] Endast 1,1 procent kommer från fossila bränslen, vilket är lägst andel i EU. [2]
Elstatistik norden Elstatistik.se försöker avmystifiera nordisk elproduktion och grafiskt visa egenskaperna hos olika produktionsformer. Graferna uppdateras var tionde minut.