Smyrnakyrkan i Göteborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Smyrnakyrkan i Göteborg
Bildad14 november 1922
TypKristen församling
SäteGöteborg
Officiella språkSvenska, Engelska, Farsi
NyckelpersonerJesus
Webbplatshttps://www.smyrna.se/

Smyrnakyrkan i Göteborg är den näst största församlingen inom den svenska pingströrelsen, med omkring 3 400 medlemmar. Församlingen är på nationell nivå medlem i samfundet Pingst ffs och är en del av Göteborgs kristna samarbetsråd.

Smyrna har församlingsgrupper och kyrkor i Gråbo, Mölnlycke, Gårdsten, Kvillebäcken (DreamCenter Church) och Utby (Kyrka för Livet). Församlingen driver en second-hand-butik på Ringögatan 3 i Göteborg vars vinst går till socialt arbete i främst u-länder.

Vision[redigera | redigera wikitext]

Smyrnakyrkans vision lyder "Vi vill vara en kristen oas för Göteborg och världen. Vårt uppdrag är att bygga en internationell gemenskap som följer Jesus och förändrar liv och samhälle."[1] Församlingens mål är att vara mångkulturell och generationsöverskridande, öppen och generös.

Inför Göteborgs 400-årsjubileum, 2021, och Smyrnaförsamlingens 100-årsjubileum har man arbetat fram en samlande vision för framtiden. Den illustreras som en hand där varje finger representerar en del av församlingens riktning.

 • En lärjungaskapande församling som följer Jesus och förvandlar liv och samhälle
 • Samhällsengagerad
 • Internationell
 • Socialt ansvarstagande
 • Samarbetande

Visionen grundar sig i en särskild vers från Bibeln.

”Om du gör slut på allt förtryck hos dig, hot och hån och förtal, om du räcker ditt bröd åt den hungrige och mättar den som lider nöd, då skall ljus bryta fram för dig i mörkret, din natt skall bli strålande dag. Herren skall alltid leda dig, han mättar dig i ödemarken och ger styrka åt benen i din kropp. Du skall bli som en vattenrik trädgård, en oas där vattnet aldrig sinar” Jesaja 58:9-11

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Smyrnakyrkan med folk utanför.jpg

Församlingens vision är att vara en kristen oas, där medlemmarna är vägvisare till ett liv med Jesus. Alla gudstjänster, kafékvällar och övriga samlingar är offentliga. Mats Särnholm, Anne-Jorid Ahgnell och Tomas Sjödin är några av församlingens pastorer. Församlingen har en bred verksamhet i form av matutdelning, olika omsorgsarbeten för livets alla utmaningar, barn- och ungdomsverksamhet, konserter, festivaler, musikaler, konferenser, kurser, mission och välgörenhetsgalor.

I Smyrnakyrkan finns ett matförråd som heter Manna. Där kan behövande i Göteborg hämta matkassar. I samarbete med ALLWIN får förrådet färskvaror med kort datum från matbutiker. Dessutom hämtar volontärer och anställda mat från åtta stora matgrossister, allt med kort datum. Övriga matvaror skänks av församlingsmedlemmar och andra som vill vara med och stötta verksamheten.

För barn, ungdomar och unga vuxna arrangeras kvällar för aktiviteter och gemenskap, vinter- och sommarläger, musikaler, kafékvällar, friluftshajker, konfirmation och mycket mer.

Varje år uppförs en julmusikal för elever i Göteborgs grundskolor, konserter av olika slag och påskmusikal. Smyrna har en symfoniorkester, flera körer och ett brass.

Genom LP-kontakten drivs ett drogförebyggande arbete. För sociala insatser samarbetar församlingen med DreamCenter, Göteborgs räddningsmission och Reningsborg. Församlingen har ett omfattande internationellt engagemang, främst i DR Kongo och Indien.

Ett råd av församlingsledare anger verksamhetens inriktning och ideologi. Styrelsen ansvarar för administration och ekonomi. Föreståndaren ansvarar för och leder det operativa arbetet. Högsta beslutande organ är församlingsmötet, där varje medlem har en röst. Så gott som all verksamhet finansieras genom frivilliga gåvor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Smyrnaförsamlingen i Göteborg grundades den 14 november 1922 av 123 medlemmar i Göteborgs fjärde baptistförsamling Betel, som överlämnade en grundplåt till den nya församlingens byggnadsfond för att visa att delningen gjordes i samförstånd. Den första kyrkolokalen invigdes 1924 på Haga Kyrkogata och hade 700 platser. Salemförsamlingen som var den första pingstförsamlingen i Göteborg (grundad 1914) anslöt sig 1935 och Sionförsamlingen, Hagens friförsamling och Fria Evangeliska församlingen anslöt sig 1942. Under 1951 döptes 229 personer i Smyrnakyrkan, vilket var det då högsta antalet döpta under ett år i församlingens historia.[2] Under 2016 fick församlingen åter igen uppleva hur 229 personer döptes i Smyrnakyrkan.

Föreståndare[redigera | redigera wikitext]

Smyrnakyrkan i Göteborg 2012 b (cropped).jpg

Ordförande i församlingens styrelse är sedan 2017 Peter Kammensjö.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Smyrnakyrkan januari 2020.

Den 9 mars[5] 1941 invigdes den nuvarande kyrkan på Haga Kyrkogata 2, nära Järntorget i centrala Göteborg. Gudstjänstlokalen har 1 400 platser. I byggnaden finns undervisnings- och repetitionslokaler, radiostudio, bibliotek, kafé, församlingsvåning och kapell. Den 10 november 2019 sålde Smyrnaförsamlingen sina fastigheter på Haga Kyrkogata 2 till Husvärden AB i samband med den framtida flytten till Frihamnen på Hisingen i Göteborg.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

 • Ungdom: Ungdomsverksamheten fick Hagge Geigerts fredspris för sitt arbete mot rasism (1996).
 • Musik: Smyrna Brass blev svenska mästare i blåsmusik, B-klassen (2003).
 • Mission: Chefsläkaren Denis Mukwege vid Panzi-sjukhuset i Kongo fick FN:s pris för mänskliga rättigheter (2008), Olof Palmepriset (2009), kung Baudouins utvecklingspris (2011) samt Nobels fredspris (2018). Sjukhuset är en del av Smyrnaförsamlingens mission. Wenny Lekardal tilldelades 2021 "Pride of Performance" av pakistans president för 38 års arbete vid Taxila Christian Hospital.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Vår vision”. Smyrna. https://www.smyrna.se/Start/Var-vision. Läst 7 januari 2020. 
 2. ^ ”Smyrnas historia i korthet”. Arkiverad från originalet den 16 januari 2017. https://web.archive.org/web/20170116172158/http://www.smyrna.se/centrum/omsmyrna/historia. Läst 15 januari 2017. 
 3. ^ Han tackar ja till tung ledarroll i Göteborg Arkiverad 23 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine. Dagen 1 juli 2005. Åtkomst 23 oktober 2012.
 4. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011)
 5. ^ Kronologiska anteckningar om viktigare händelser i Göteborg 1619-1982, Agne Rundqvist, Ralf Scander, Anders Bothén, Elof Lindälv, utgiven av Göteborgs hembygdsförbund 1982, s. 109

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]