Sovjetiska revolutionskalendern

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sovjetisk kalender 1930. Till en början hade den nya kalendern femdagarsvecka, vilket syns på bildens kalender från 1930. Där är den gregorianska kalenderns (som infördes efter revolutionen) dagar kodade i fem färger, enligt det nya systemet.
Sovjetisk kalender från 1939, med sexdagarsvecka och skottdagar i slutet av vissa månader.

Den sovjetiska revolutionskalendern (ryska: Сове́тский революцио́нный календа́рь, Sovjetskij revoljotsionnyj kalendar) var en konfessionsneutral kalender som användes i Sovjetunionen mellan 1929 och 1940.[1][2] Kalendern innehöll fem- eller sexdagarsveckor utan religiösa högtidsdagar. Kalendern var även känd som sjestidnevka (ryska: Шестидневка, 'sexdagarsvecka').

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den nya kalendern hade inledningsvis en femdagarsvecka, utan konfessionella dagar. Kalendern introduderades bland annat för att effektivisera arbetet i Sovjetstaten, där befolkningen antogs jobba i veckoskift så att alla veckans dagar var arbetsdagar. Avsikten med kalendern var också att söka bryta kyrkans betydelse genom att ersätta veckouppdelningen i den gregorianska kalendern, som hade införts 1918, och därmed försvåra för dess anhängare att följa kalendariska riter.[källa behövs]

Den initiala ambitionen var 30-dagarsmånader, i likhet med den franska revolutionskalendern. Detta kom dock inte att följas i praktiken. Tidigare kalendrar anger att den gregorianska kalenderns månadsindelning behölls, men att veckorna kom att få ett nytt utseende. Även senare kalendrar (med sexdagarsvecka) visar att månadernas längd följde den gregorianska kalendern, med inskjutna skottdagar i de månader som innehåller 31 dagar, samt två avdragna dagar i februari.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nystedt, Lars (2008-07-09/2009-12-01): "När kalendern blev ett vapen mot religion". Svd.se. Läst 4 januari 2014.
  2. ^ "20th Century Soviet Calendar Reform". Worldslastchance.com. Läst 4 januari 2014. (engelska)