Sowerbys näbbval

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sowerbys näbbval
Status i världen: Kunskapsbrist[1]
Faroe stamp 197 Mesoplodon bidens.jpg
Sowerbys näbbval på ett frimärke från Färöarna
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
FamiljNäbbvalar
Ziphiidae
SläkteMesoplodon
ArtSowerbys näbbval
M. bidens
Vetenskapligt namn
§ Mesoplodon bidens
AuktorSowerby, 1804
Utbredning
Cetacea range map Sowerbys Beaked Whale.png
Utbredningskarta
Hitta fler artiklar om djur med

Sowerbys näbbval (Mesoplodon bidens) är en art i familjen näbbvalar. Arten var den första i släktet som blev upptäckt. Den blev upptäckt så sent som 1804 och är uppkallad efter den brittiska zoologen James Sowerby som beskrev arten på vetenskapligt sätt.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Valen når en kroppslängd upp till 5,5 meter och en vikt omkring 1,5 ton. Ovansidan är mörkblå eller mörkgrå och undersidan är ljusare. Vuxna hannar har två förlängda tänder i underkäken som är synliga utanför munnen. Honor har också dessa två tänder men de är inte lika långa. Sowerbys näbbval har små bröstfenor och en liten ryggfena som, liksom hos alla näbbvalar, sitter långt bak på kroppen. Den stora stjärtfenan har en böjd kant och är inte kluven.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Valens habitat ligger i norra Atlanten. Utbredningsområdet sträcker sig från Labrador och New England i väst till Norge och Madeira i öst. De vistas ibland i Nordsjön och kanske även i Medelhavet. Hittills har omkring 150 individer strandat (de flesta vid Brittiska öarna) och därför är arten mera känd än andra näbbvalar. Ett exemplar, en 3,42 m lång hona hittades död utanför Karlshamn 2015[2]. Levande individer syns däremot sällan.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Arten lever huvudsakligen i det öppna havet. Den föredrar djup mellan 500 och 2000 meter. Angående deras sociala beteende finns olika uppgifter. De syns ibland i par och även strandningar av par är dokumenterade men det förekommer även grupper av tre till tio individer. Hannar känns lätt igen genom deras sår på rygg och sidorna. Dessa sår uppstår under strider för rätten att para sig. Enligt olika iakttagelser dyker de 10 till 15 minuter och det antas att de kan stanna längre under vattenytan. Födan utgörs huvudsakligen av mindre bläckfiskar samt av fiskar som lever vid havets botten.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Sowerbys näbbval blev inte mål för valfångst då arten var så sällsynt, men den fastnar ibland i fiskenät och drunknar. IUCN listar valen med kunskapsbrist.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 24 februari 2009.
  1. ^ Mesoplodon bidensIUCN:s rödlista, auktor: Taylor, B.L., Baird, R., Barlow, J., Dawson, S.M., Ford, J., Mead, J.G., Notarbartolo di Sciara, G., Wade, P. & Pitman, R.L. 2008, besökt 25 februari 2009.
  2. ^ ”Ovanlig näbbval dog troligen av svält - SVA”. www.sva.se. http://www.sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/nabbval-dog-av-svalt. Läst 7 december 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]