Spacelab

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Shuttle Columbia under STS-50 med Spacelab modul LM1 och tunnel i lastrummet.
Tunnel, Trycksat modul och Pallet.
Olika monteringsalternativ

Spacelab var ett rymdlaboratorium som utvecklades av ESA. Det bestod av en modul som sattes i lastutrymmet på en rymdfärja (också kallad Space Shuttle eller orbiter) under uppdrag och då gav möjlighet att genomföra forskning i en miljö som liknade den på en rymdstation. Första Spacelab sändes upp 1983 ombord på Columbia i uppdraget STS-9. Modulen bestod av två forskningsmoduler och ett flertal lastpallar. I forskningsmodulerna kunde forskare och astronauter genomföra experiment i mikrogravitationell miljö. På lastpallarna kunde forskare placera experiment som de inte behövde direkt anslutning till utan kunde styra från rymdfärjans kabin. Den första Spacelab-modulen levererades till Kennedy Space Center 11 december 1981.

Avsikten med Spacelab var att få fram en forskningsmodul som liknade miljön på en rymdstation. Anledningen var att man inte ville bekosta driften av en rymdstation i omloppsbana runt jorden, som Skylab, och sedan docka med den. Spacelabs forskningsmoduler byggdes båda av ESA. Den första skänkte man till NASA i utbyte mot att låta europeiska astronauter vara med på olika rydmfärjeuppdrag för att kunna forska i mikrogravitationell miljö. Den andra modulen köpte Nasa av Esa för att använda för sina egna ändamål. Lastpallarna byggdes av British Aerospace.

Spacelab togs ur bruk 1998 för att man skulle lyfta över forskningen till den internationella rymdstationen ISS. Lastpallarna återtogs i bruk två år senare för ett planerat uppdrag. Dess framtid är nu oviss i takt med att ISS byggs ut.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]