STS-123

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
STS-123
STS-123 Patch.svg
Uppdrag122
RymdfärjaEndeavour (21)
NSSDC-ID2008-009A[1]
Färdens tid15 dagar, 18 timmar, 12 minuter, 27 sekunder
Uppskjutning
StartplatsStartplatta 39A vid Kennedy Space Center i Florida
Start11 mars 2008, 07:28 CET
Landning
LandningsplatsKSC runway 15
Landning27 mars 2008 01:39 CET
Omloppsbana
Varv249 st[2]
Apogeum225 km
Banlutning51,6°
Sträcka10,6 miljoner km
Rymdpromenad
Antal5 st
Total tid33 timmar, 28 minuter
Dockning
RymdstationISS
Dockning13 mars 2008, 03:49 UTC
DockningsportPMA-2 (Harmony, fram)
Urdockning25 mars 2008, 00:25 UTC
Tid dockad11 dagar, 20 timmar, 36 minuter
Besättning
BefälhavareDominic L. Gorie (4)
PilotGregory H. Johnson (1)
UppdragsspecialisterRichard Linnehan (4)
Robert Behnken (1)
Michael Foreman (1)
Takao Doi (2) Japan JAXA
STS-123 crew portrait.jpg
Kronologi
Rymdfärjeprogrammet
Föregående uppdrag Nästa uppdrag
STS-122 STS-122 patch.png STS-124 STS-124 patch.jpg

STS-123 var en rymdfärd till den Internationella rymdstationen ISS, som genomfördes av den amerikanska rymdfärjan Endeavour. Starten ägde rum den 11 mars 2008. Från början var det meningen att starten skulle ägt rum den 14 februari 2008, men på grund av tekniska problem med föregående uppdrag STS-122 har starten försenats. Det måste nämligen vara minst fem veckor mellan uppdragen. Den kommer att leverera den första modulen av det japanska laboratoriet Kibō, och den kanadensiska Dextre-systemet. Endeavour landade den 27 mars kl. 01.39 CET på landningsbana 15 på Kennedy Space Center. Endeavour avslutade sitt 21:a uppdrag till rymden den 25:e färjeflygningen till ISS och även den längsta flygningen till ISS hittills.

Aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Innan uppskjutning[redigera | redigera wikitext]

Endeavour flyttades från sin hangar till VAB den 11 februari där färjan monterades på den stora bränsletanken med de två boostrarna. Precis enligt planerna rullade Endeavour ut till startplatta 39A den 18 februari.

Uppskjutning (Dag 1)[redigera | redigera wikitext]

Endeavour skjuts upp

Endeavour sköts lyckat upp kl. 07.28 CET. Färden till rymden gick utmärkt och det finns ej tecken på skador på Endeavour. Detta kommer dock att undersökas mer senare.[3]

Aktiviteter dag för dag[redigera | redigera wikitext]

Flygdag 2: Inspektion av Endeavours värmesköldar, öppning av lastrumsdörrarna, samt förberedelse inför dockning med ISS.

Flygdag 3: Dockning med ISS, detta skedde kl. 04.49 CET. Luckorna mellan Endeavour och ISS öppnades 06.37 CET. Arbete med att föra över grejor från rymdfärjan till ISS samt förberedelser för EVA 1.

Flygdag 4: Linnehan och Reisman utförde den första rymdpromenaden utan några problem. Besättningen har även fått meddelanden om att det inte verkar vara någon skada på Endeavours värmesköldar.

Flygdag 5: Luckan till Kibos förrådsmodul öppnades, lite intervjuer med media och förberedelser inför EVA 2.

Flygdag 6: Linnehan och Foreman utförde den andra rymdpromenaden utan några problem. Markkontrollen utförde tester på Dextres system.

Flygdag 7: Tester av Dextres armar och hur de kan röra sig. Förberedelser inför EVA 3.

Flygdag 8: Den tredje rymdpromenaden utfördes utan några större problem. Dextres fortsatta tester har varit framgångsrika, och arbetet med den japanska förrådsmodulen så går arbetet mycket bra och astronauterna ligger före schemat.

Flygdag 9: Lastformen som Dextre låg i under uppskjutningen har transporteras tillbaka till Endeavour inför återfärden till jorden.

Flygdag 10: Fortsatta arbeten och förberedelser inför EVA 4.

Flygdag 11: Den fjärde rymdpromenaden utfördes utan några problem. De tester som de gjorde med att kunna laga rymdfärjans värmeplattor, så verkar exempelplattorna och materialet uppfört sig som de skulle.

Flygdag 12: Inspektion av Endeavours värmesköldar. Denna inspektion brukar utföras efter utdockning men eftersom sensorbommen ska lämnas kvar på ISS så gör man det under flygdag 12. Förberedelser inför EVA 5.

Flygdag 13: Den femte rymdpromenaden utfördes utan några problem. Och Endeavour har inga skador som ska hindra en säker landning, detta meddelades efter inspektionen under flygdag 12.

Flygdag 14: Intervjuer med media och förberedning inför utdockningen som sker under flygdag 15.

ISS sedd från den fråndockade rymdfärjan

Flygdag 15: Avskedsceremoni och utdockning från ISS som skedde ca. 01.30 CET. Endeavour börjar nu resan hem mot Kenndey Space Center.

Flygdag 16: Besättningen på Endeavour tillbringade dagen med att stuva undan utrustning och testa viktiga system inför återinträdet i atmosfären och landning. Även intervjuer med media.

Flygdag 17: Endeavour landar utan några problem på landningsbana 15 på Kennedy Space Center.

Rymdpromenader[redigera | redigera wikitext]

EVA 1: Uppgiften under rymdpromenaden är att förbereda förrådsmodulen inför dockning med ISS. De kameror som finns på Harmoni modulen kommer att färdigställas och användas under dockningen. Modulen kommer att kopplas loss elektriskt från Endeavour. Rymdpromenaden kommer att utföras av Linnehan och Reisman.

EVA 2: Uppgiften med den andra rymdpromenaden är enbart med att montera ihop Dextre och ta bort skydd mm på robotarmen. Rymdpromenaden kommer att utföras av Linnehan och Foreman.

EVA 3: Under den tredje rymdpromenaden kommer Dextre att fortsätta att bli färdigställd och astronauterna kommer även installera ORU och Camera light pan tilt Assembly. De kommer även flytta MISSE 6 experimentet till Columbusmodulen. Även lite reservdelar till ISS kommer att flyttas från Endeavour. Rymdpromenaden kommer att utföras av Linnehan och Behnken.

EVA 4: Uppgiften under denna rymdpromenad kommer att vara byta ut en trasig kraftkontrollsmodul. Och även kommer astronauterna att testa en ny reparationsteknik som visar hur man kan laga rymdfärjans värmesköldar i rymden. Rymdpromenaden kommer att utföras av Linnehan och Foreman.

EVA 5: Under den sista rymdpromenaden kommer man att göra den tillfälliga montering av sensorbommen (OBSS). Detta görs för att under kommande uppdrag STS-124 så kommer den japanska Kibomodulen ta så mycket plats så bommen inte får plats i Discovery. Rymdpromenaden kommer att utföras av Behnken och Foreman.

Besättning[redigera | redigera wikitext]

Siffran inom parentes visar antal rymdfärder inkl denna som personen gjort.

Besättning på ISS som byts med detta uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Väckningar[redigera | redigera wikitext]

Under Geminiprogrammet började NASA spela musik för besättningar och sedan Apollo 15 har man varje "morgon" väckt besättningen med ett särskilt musikstycke, särskilt utvalt antingen för en enskild astronaut eller för de förhållanden som råder.

Dag Låt Artist/Kompositör Spelad för Länk
2 "Linus & Lucy" Vince Guaraldi Michael Foreman wav mp3
3 "Godzilla" Blue Öyster Cult Takao Doi wav mp3
4 "Saturday Night" Bay City Rollers Garrett Reisman wav mp3
5 "Turn! Turn! Turn! (To Everything There is a Season)" The Byrds Rick Linnehan wav mp3
6 "We're Going to be Friends" The White Stripes Robert L. Behnken wav mp3
7 "God of Wonders" Caedmon's Call Dominic L. Gorie wav mp3
8 "Sharing the World" Gregory H. Johnson wav mp3
9 "Hoshi Tsumugi no Uta" Ayaka Hirahara Takao Doi wav mp3
10 "Burning Love" Elvis Presley Michael Foreman wav mp3
11 "Blue Sky" Big Head Todd and the Monsters Rick Linnehan wav mp3
12 "Enter Sandman" Metallica Robert L. Behnken wav mp3
13 "I Loved Her First" Heartland Dominic L. Gorie wav mp3
14 "I Am Free" Friendswood United Methodist Church Michael Foreman wav mp3
15 "Home" Yuko Doi Takao Doi wav mp3
16 "Con te partirò" Andrea Bocelli Léopold Eyharts wav mp3
17 "Drops of Jupiter" Train Gregory H. Johnson wav mp3

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]