Stäpplöpare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stäpplöpare
Status i världen: Starkt hotad[1]
Pedionomus torquatus, NSW 1.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Familj Pedionomidae
Bonaparte, 1856
Släkte Pedionomus
Art Stäpplöpare
P. torquatus
Vetenskapligt namn
§ Pedionomus torquatus
Auktor Gould, 1841
Synonymer
  • Slättlöpare
  • Halsbandsspringhöna
Hitta fler artiklar om fåglar med

Stäpplöpare[2] (Pedionomus torquatus) är en unik fågel som placeras i en egen familj. Den är endemisk för Australien. Precis som hos vissa andra vadare, exempelvis, rallbeckasiner och simsnäppor är det honan som har den färggrannaste fjäderdräkten och som uppvaktar hanen. Stäpplöparen är också polyandrisk.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Tidigare ansågs den vara släkt med springhöns (Turnicidae) och kategoriserades därmed i ordningen hönsfåglar (Galliformes) medan vissa placerade den tillsammans med tranor och rallar i ordningen Gruiformes. Genom DNA-analys har man påvisat att det är en vadare som är närmast släkt med frösnäppor.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Stäpplöparen påminner om en vaktel men har längre ben och en mer upprätt hållning. Den mäter 15–19 cm, väger 40-95 g, har gul näbb, ben och iris och är fint vattrad och ljusbrun på ovansidan, med svartvattrad ljust sandfärgad till vit undersida. Den adulta honan som är större än hanen, har en svart och vitprickig halskrage och ett rostrött bröst medan hanen är något ljusare och enbart camouflagefärgad.

Honans lockläte är en monotont upprepande dovt råmande som går upp något på slutet

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Den är endemisk för Australien och finns på några få isolerade platser. Stäpplöpare återfinns främst i Riverina i sydvästra New South Wales. Andra kända områden är centrala delarna av västra Queensland och norra delarna av centrala Victoria. Den har också återfunnits i östra delarna av South Australia.

De är stannfåglar så till vida att de inte tvingas flytta på sig på grund av störning eller habitatförstörelse.

Den återfinns på stäpp, oftast växande på hård rödbrun jord. Det viktigaste vad gäller biotopen är inte växtsammansättningen utan framförallt strukturen som ska bestå av 50% öppen mark, 40% gräs- och örtvegetation och 10% löst nedfallet växtmaterial. Vegetationen ska till största delen består av växter som är lägre än 5 centimeter men ska även innehålla tuvor med vegetation upp till 30 cm. Den enskilda fågel behöver ett revir på ungefär 12 ha. När den bildar par delar den ofta detta revir till hälften med den andra fågel vilket innebär att paret har ett revir på cirka 18 ha.

Beteende och föda[redigera | redigera wikitext]

Stäpplöparen trycker i vegetationen likt en vaktel och är mycket svår att upptäcka.. Dess föda består av en mängd olika sädesslag, insekter och spindlar. De behöver inte regelbunden tillgång till vatten utan kan överleva på den vätska de får ur sin föda tillsammans med dagg- eller regndroppar som de pickar i sig från blad.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Det är honorna som uppvaktar hanarna och efter att honan lagt i genomsnitt fyra ägg, i en håla i marken uppsparkad av honan. Honan deltar till viss del i ruvningen men lämnar hanen efter en tid och han tar senare hand om ungarna. Då stäpplöparen är polyandrisk så parar sig honan med ett flertal hanar under häckningsperioden.

Status[redigera | redigera wikitext]

Stäpplöparen var vanlig på olika platser runt om Australien fram till 1920 men är idag hotad och populationen minskar, främst på grund av uppodlingen av den australiska stäppen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Pedionomus torquatus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2014) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., <www.sofnet.org Arkiverad 26 december 2014 hämtat från the Wayback Machine.>, läst 2014-12-09

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, CD-rom
  • Delar av artikeln är översatt från engelska Wikipedias artikel: Plains Wanderer

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]