Brednäbbad simsnäppa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Brednäbbad simsnäppa
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Red Phalarope - Vercellese - Italy S4E2337 (27145502282).jpg
Brednäbbad simsnäppa; adult hona i sommardräkt
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Vadare
Charadrii
Familj Snäppor
Scolopacidae
Släkte Phalaropus
Art Brednäbbad simsnäppa
P. fulicarius
Vetenskapligt namn
§ Phalaropus fulicarius
Auktor Linné, 1758
Utbredning
Häckningsområden
Häckningsområden
Övervintringsområden
Övervintringsområden
Hitta fler artiklar om fåglar med

Brednäbbad simsnäppa (Phalaropus fulicarius eller fulicaria) är en vadare inom gruppen simsnäppor.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Brednäbbad simsnäppa i vinterdräkt
Brednäbbad simsnäppa i vinterdräkt. 55sek Lägg mot slutet märket till hur liten den är i jämförelse med en Skrattmås.

Den brednäbbade simsnäppan är ungefär 21 centimeter lång och väger 40-80 gram. Den har flikiga tår och rak näbb som är något bredare än smalnäbbade simsnäppans. Den häckande honan är till större delen mörkbrun och svart på ovansidan, med röd undersida och vita kindfläckar. Näbben är gul med svart spets. Den häckande hanens dräkt är en diskretare variant av honans.

Juvenilerna är grå och bruna upptill, med brungul undersida och en svart fläck vid ögat. På vintern är fjäderdräkten i stort sett grå på ovansidan och vit undertill, men den svarta ögonfläcken finns alltid där. Näbben är svart på vintern.

Läte[redigera | redigera wikitext]

Locklätet, som är starkare än hos smalnäbbad simsnäppa, är ett hårt och metalliskt kitt som kan påminna om sothönans och dess sång, som framförs av honan i spelflykt, är ett högljutt surrande.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i arktiska områden i norra Europa, Asien och Nordamerika. Den är flyttfågel och, ovanligt nog för en vadarfågel, flyttar mestadels på havsvägar och övervintrar till havs på tropiska hav.

Den observeras sällsynt som sträckgäst i västra Europa och då särskilt på de brittiska öarna runt september till oktober men även på förvåren. I Sverige har den observerats vid olika tillfällen under årets alla månader och då mest vid kusterna i Skåne, Bohuslän, Halland, Gotland och Öland.[2]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Föda[redigera | redigera wikitext]

När en brednäbbad simsnäppa söker föda brukar den ofta simma i en liten, snabb cirkel och bilda en liten strömvirvel. Det anses att detta beteende gör det lättare att hitta föda genom att det rör upp föda från botten av grunt vatten. Fågeln sträcker näbben mot virvelns mitt och plockar små insekter eller kräftdjur som blivit fångade där. Ibland flyger den upp och fångar insekter i flykten. På öppet hav ser man ofta simsnäppor där sammanflytande strömmar åstadkommer uppströmningar.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

De typiska könsrollerna bland fåglar är omvända bland simsnäppor. Honor är större och mer bjärt färgade än hanarna. Honorna jagar hanar, konkurrerar om boplatser och försvarar sitt bo och sin hane aggressivt. När honorna har lagt ägg börjar de flytta söderut och lämnar hanarna att ruva äggen och ta hand om ungarna. Tre till sju ägg läggs i ett bo på marken nära vatten. Ungarna livnär sig mestadels själva och kan flyga inom 18 dagar efter födelsen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Phalaropus fulicarius Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ club300 - Brednäbbad simsnäppa

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Hayman, Peter; Marchant John, Prater Tony (1988) (på eng). Shorebirds: an identification guide to the waders of the world. London: Christopher Helm. Libris 5548690. ISBN 0-7470-1403-5 (Helm) 
  • Staav, Roland; Fransson Thord, Bak Arne Gaarn, Langvad Steen (1991). Nordens fåglar (2., [rev. och utök.] uppl.). Stockholm: Norstedt. Libris 7155817. ISBN 91-1-913142-9 (inb.) 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]