Steatorré

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Steatorré
latin: steatorrhoea, stearrhoea
Klassifikation och externa resurser
ICD-10K90
ICD-9579.8
MeSHsvensk engelsk

Steatorré eller stearré[1], fettrik avföring beroende på malabsorption eller maldigestion. Malabsorption beror på undermåligt upptag av fett i födan (till exempel vid celiakitunntarmen är skadad) medan maldigestion innebär nedsatt nedbrytning av fett i födan (till exempel vid bukspottkörtelsjukdom) med medföljande malabsorption.

Steatorré kan misstänkas om faeces är gråaktig i färgen, glansig och lämnar en fet hinna på handskarna vid undersökning. Det går utifrån fyndet steatorré inte säga vilken defekt som orsakar symptomet, men det är givetvis en ledtråd om var det är värt att leta vidare.

Dåligt upptag av fett innebär att de fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) inte heller tas upp i normal mängd, och risk för bristsjukdomar finns således.

Omkring 45% av personer med aktiv giftstruma har steatorré. Steatorré vid sjukdomar i bukspottkörteln och vid malabsorption är förknippat med viktminskning, vilket dock inte är fallet vid giftstruma.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://runeberg.org/medterm/0543.html
  2. ^ Goswami, R., et al. "Prevalence and significance of steatorrhea in patients with active Graves' disease." The American journal of gastroenterology 93.7 (1998): 1122.