Salmonella

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Salmonella
Salmonella enterica
Systematik
Domän Bakterier
Stam Proteobacteria
Klass Gamma Proteobacteria
Ordning Enterobacteriales
Familj Enterobacteriaceae
Vetenskapligt namn
§ Salmonella
Auktor Lignieres 1900
Arter

S. abony
S. bongori
S. enterica
S. liverpool
S. paratyfi

S. typhi

Salmonella är ett artrikt släkte bakterier i familjen Enterobacteriaceae. De stavformiga bakterierna är uppkallade efter den amerikanske bakteriologen och veterinären D. E. Salmon (1850-1915) och förekommer i över tusentalet varianter, indelade i huvudgrupper A, B, C, D etc. efter sin antigena struktur. De olika typerna har ofta namn efter upptäckarna, t. ex. Schottmüller, eller platsen för upptäckten, t. ex. Breslau. [1]

Med få undantag går samtliga former på både människor och djur. Enbart Salmonella enterica förekommer bara hos människor.

Medicinska effekter[redigera | redigera wikitext]

Många arter orsakar en allvarlig magåkomma och smittan sprids vanligen genom infekterad föda, vanligen kött, fågel, ägg. Inkubationstiden är oftast 1–3 dygn (6 timmar–10 dygn). Vid utbrott är endast 4 % sekundärfall vilket innebär att det inte är speciellt stor risk att smittas om man inte själv intar smittade matvaror.

Tidigare var salmonella vanligare i Sverige men efter den stora salmonellaepidemin 1953, även kallad Alvestaepidemin, då 9 000 personer smittades och 90 avled, har problemen minskat.

I Sverige är det vanligast att bakterierna återfinns på äggskalet, och inte i själva ägget. Om äggskalet är dåligt eller om det finns brister i hanteringen av ägget sprider sig salmonellan lätt till äggulan och äggvitan.

Salmonella är en allmänfarlig sjukdom enligt Smittskyddslagen.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1979.
  2. ^ https://lagen.nu/2004:168#K1P3S2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]