Reflux

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Reflux betyder återflöde och kommer av latinets re (åter) och fluxus (flytande). Det är en medicinsk term beträffande vätska med rörelse mot den normala riktningen.

Reflux innebär att man har problem med magsyra som läcker ut från magsäcken, oftast uppåt mot matstrupen och till och med upp i munnen. Det kan orsaka matstrupskatarr - inflammation (och sår) i matstrupen - om det är en allvarligare form. Magsyran kan även läcka ut neråt, till tarmarna, och kan då orsaka problem som diarréer och smärtor i bukens nedre delar. Att magsyran läcker ut från magsäcken är en följd av att magsäckens magmunnar av någon anledning inte sluter tätt. Magmunnarna är två ringformade muskler - en i vardera ände av magsäcken. Den övre stänger och öppnar magsäcken mellan matstrupen och magsäcken. Den nedre magmunnen stänger och öppnar mellan magsäcken och tolvfingertarmen, som sedan övergår till resten av tarmsystemet.

Magsyraläckage, allmänt kallat reflux, ger symptom som sveda och smärtor från matstrupen, surhetskänsla i magen och munnen, och ibland i nedre delarna av buken (läckage neråt från magsäcken). Man kan även få ont i huvudet till följd av smärtorna från läckaget.

Reflux kan ges som enskild diagnos (Gastroesofageal refluxsjukdom) eller som en del av den symptombild man har vid till exempel kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom (Morbus Crohn, Ulcerös Kolit, bland annat). Aktiv inflammatorisk sjukdom (i så kallat skov) kan förvärra reflux-besvären. För att undersöka misstänkt reflux kan man göra en undersökning som heter gastroskopi. Då tittar man ner i matstrupen och magsäcken med en kamera, som går via ett plaströr som man för in via munnen.

Vesikoureteral reflux (urinreflux) innebär att urin flyttar sig från urinblåsan upp genom en eller båda urinledare. Reflux kan orsaka smärtor och kan även leda till skada på njurarna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]