Stefan Amér

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stefan Erik Ingvar Amér, född 1965 i Visby, är en svensk läkare. Han var politiskt sakkunnigUtrikesdepartementet åren 2000–2006, och är bosatt i Saltsjöbaden.

Stefan Amér var ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer 1994–1995 och blev i januari 1999 politiskt sakkunnig åt statsrådet Pierre Schori. När Schori sommaren 1999 invaldes till Europaparlamentet, medföljde Amér som dennes politiske rådgivare.

På utrikesdepartementet[redigera | redigera wikitext]

Från hösten 2000 var Amér politiskt sakkunnig till utrikesminister Anna Lindh och passagerare i den ambulans Lindh färdades i sedan hon blivit knivhuggen på NK. Därefter blev han politiskt sakkunnig hos nya utrikesministern Laila Freivalds. Amér deltog i Freivalds resa till Thailand efter tsunamin.

I samband med debatten kring Muhammedbilderna i Jyllands-Posten ringde Amér till internetleverantören Levonline för att förmå bolaget att stänga Sverigedemokraternas webbsidor.[källa behövs] I den efterföljande skandalen blev han oskyldigt anklagad av bland annat statsminister Göran Persson, statssekreterare Lars Danielsson och departementsrådet Helen Eduards för att på eget bevåg ha försökt stänga webbsidorna.[1] När det framkom att Freivalds varit införstådd med detta fick hon avgå som justitieminister, och efterträddes av Jan Eliasson. Amér fick också lämna sitt jobb på departementet.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vägrar be om ursäkt till Amér, Expressen 2006-03-22
  2. ^ Tsunami-hjälten får inte vara kvar på UD, Aftonbladet 2006-05-15