Stina Wollter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stina Wollter på Unicefs Humorgala 2012.

Stina Margareta Ulrika Wollter, född 24 maj 1964 i Sollentuna, Stockholms län, är en svensk konstnär, radioprogramledare, sångerska och textförfattare bosatt i Uppsala. Hon är dotter till Sven Wollter och Annie Jenhoff.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Wollter arbetar främst som konstnär men även som illustratör, föredragshållare, radiopratare, sångerska och textförfattare. Hon är programledare för Söndagarna med Stina WollterP4 Stockholm, Sveriges Radio.[1] Hon var tidigare programledare i radioprogrammet Karlavagnen. Hon har tävlat i SVT-programmet På spåret med sin far. Emellanåt har Wollter framträtt som sångerska och våren 2014 hade "Stina Wollter Band" premiär med egna country-inspirerade låtar av henne och livspartnern Micke Olsson, som även spelar gitarr.[2]

Hon har två barn.

Bildkonst[redigera | redigera wikitext]

Stina Wollter studerade i Göteborg vid KV konstskola 1980-81 och Konstindustriskolan 1981-83, därefter vid Nordiska konstskolan i Finland 1983-85 och vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän 1984 och 1987. Hon arbetar i olika tekniker, men framförallt med måleri och teckning. Återkommande motiv är kvinnor och barn, ofta i hotfulla eller hotade miljöer och natur med en ödesmättad, svårdefinierad atmosfär. 2006 fick hon uppdraget att utforma altarplatsen till den nybyggda Korskyrkan i Uppsala. Hon är främst representerad i ett antal kommuner och Landstinget i Uppsala län. Hon har haft ett flertal separatutställningar, bland annat i Aguélimuseet i Sala 2005, Bror Hjorts Hus 2006 och Rättviks konsthall 2012, samt deltagit i samlingsutställningar Hälsinglands museum 2005, i Klaipeda Konsthall och Konstakademien i Vilnius 2006, jubileumsutställning för Carl von Linné i Nationella vetenskapsmuseet i Tokyo 2007[3], Dunkers kulturhus 2008, Uppsala konstmuseum och Bror Hjorts Hus 2009 och Vaxholm 2012. Hon undervisar även på bland annat Gerlesborgsskolan.

Aktivism[redigera | redigera wikitext]

Stina Wollter blev under 2016 mycket uppmärksammad för sitt Instagram-konto, där hon utmanar normerna om på vilka villkor icke-normativa kroppar får synas i media, genom att posta bilder och filmer på sig själv. Hon blev bland annat uppmärksammad i Malou efter Tio, där dom visade videoklipp från Stinas konto. I samband med detta startades kampanjen #backastina för att stötta henne i det hat hon fått motta i samband med detta. I november 2016 blev hennes konto tillfälligt nedstängt efter en anmälning från en man som skickat en bild på sin penis till Wollter, vilket hon besvarade med att skicka tillbaka en bild på en annan penis. Detta ledde till en debatt om sexuella trakasserier på nätet.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges Radio, Om "Söndagarna med Stina Wollter"
  2. ^ Uppsala Nya Tidning, 24 augusti 2014, "Stina Wollter Band i Tegelsmora"
  3. ^ Stina Wollters webbplats, "Systema Ignotum" i Tokyo 2007

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]