Bror Hjorths Hus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bror Hjorths Hus
Bror Hjorths hus from outside.jpg
Bror Hjorths hus
Information
Typ av museumKonstnärsmuseum
PlatsUppsala
Etablerat1978
Besökare per år22 840 (2017)[1]
Officiell webbplats
Bror Hjorths hus

Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala.

Bror Hjorths Hus är konstnären Bror Hjorths tidigare hem och ateljé. Där bodde och arbetade han under de sista tjugofem åren av sitt liv. Huset ritades 1943 av arkitekt Sten Hummel-Gumaelius. Det faluröda trähuset anknyter till den uppländska byggnadstraditionen och avviker från de omkringliggande husen i stadsdelen Kåbo.

Sedan 1978 är huset ett museum med den största och mest representativa samlingen av Bror Hjorths verk. Bostaden och ateljén är fyllda av målningar, skulpturer, reliefer och teckningar samt förarbeten och skisser till konstnärens många offentliga uppdrag. Möbler och böcker berättar om och fördjupar bilden av ett rikt konstnärsliv.

I en tillbyggnad visar museet tillfälliga utställningar med tyngdpunkt på samtidskonst och konst från 1900-talet. Bror Hjorths Hus bedriver också en omfattande konstpedagogisk verksamhet.

Bror Hjorths Hus drivs av en kommunal stiftelse (Bror Hjorthstiftelsen) med Uppsala kommun och familjen Hjorth som stiftare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksförbundet Sveriges museer (11 januari 2018). ”Svenska museibesök i topp”. Pressmeddelande. Läst 28 januari 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]