Strömstarar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strömstarar
Cinclus mexicanus FWS.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljStrömstarar
Cinclidae
SläkteCinclus
Borkhausen, 1797
Arter
Hitta fler artiklar om fåglar med

Strömstarar (Cinclidae) är en familj med tättingar som endast innefattar ett släkte, Cinclus. De återfinns i områden med strömmande vatten i norra samt centrala Amerika, Europa, norra Afrika och Asien.[1] Deras namn härleds från deras val av biotop, dock är de inte en del av familjen starar (Sturnidae).

De bebor oftast flodbanker vid kraftigt strömmande vatten medan andra bygger sina bon nära grunda sjöar. De har en mycket tät fjäderdräkt med ett underliggande lager av dun, ett avancerat membran för att sluta ögat och en stor uropygialkörtel vars sekret används för att den täta fjäderdräkten ska bli än mer vattenavstötande.[1] Strömstararnas blod binder även mer syre än andra tättingars. Sammantaget gör dessa anpassningar att de kan befinna sig en längre tid under vatten, i upp till 10 sekunder, för att simma ner till botten och där fånga insektslarver.[1]

De är ungefär 20 cm långa, har en kort stjärt och korta vingar och påminner morfologiskt om gärdsmygarna, men man har inte kunnat påvisa något tydligt släktskap.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Familjen omfattar fem arter där alla utom roststrupig strömstare (Cinclus schulzi) delas upp i ett antal underarter. Roststrupig strömstare å sin sida kategoriseras ibland som en underart till vitkronad strömstare (Cinclus leucocephalus).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, cd-rom
  • Delar av artikeln är översatt från engelska wikipedias artikel Dippers i maj 2007, där följande källor anges:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Dipper. The Columbia Encyclopedia, 6th ed. Encyclopedia.com. läst 14 augusti 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]