Strömstarar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strömstarar
Cinclus mexicanus FWS.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Strömstarar
Cinclidae
Släkte Cinclus
Borkhausen, 1797
Arter
Hitta fler artiklar om fåglar med

Strömstarar (Cinclidae) är en familj med fåglar, som endast innefattar ett släkte, Cinclus. Familjen omfattar fem arter där alla utom roststrupig strömstare (Cinclus schulzi) delas upp i ett antal underarter. Roststrupig strömstare å sin sida kategoriseras ibland som en underart till vitkronad strömstare (Cinclus leucocephalus). Strömstararna är en grupp tättingar som återfinns i områden med strömmande vatten i Amerika, Europa och Asien. Deras namn härleds från deras val av biotop, dock är de inte en del av familjen starar (Sturnidae).

De bebor oftast flodbanker vid kraftigt strömmande vatten medan andra bygger sina bon nära grunda sjöar. De har en mycket tät fjäderdräkt med ett underliggande lager av dun, ett avancerat membran för att sluta ögat och en stor uropygialkörtel vars sekret används för att den täta fjäderdräkten ska bli än mer vattenavstötande. Strömstararnas blod binder även mer syre än andra tättingars. Sammantaget gör dessa anpassningar att de kan befinna sig en längre tid under vatten, i upp till 10 sekunder, för att simma ner till botten och där fånga insektslarver.

De är ungefär 20 cm långa, har en kort stjärt och korta vingar och påminner morfologiskt om gärdsmygarna, men man har inte kunnat påvisa något tydligt släktskap.

Arter[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson, Birds of the World, 2001, cd-rom
  • Delar av artikeln är översatt från engelska wikipedias artikel Dippers i maj 2007, där följande källor anges:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]