Dave Murray

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dave Murray
Davemurray.jpg
Dave Murray under en konsert 2008
Födelsenamn David Michael Murray
Född 23 december 1956 (60 år)
Bakgrund England London, England
Genre Heavy Metal
Instrument elgitarr
År som aktiv 1972–
Skivbolag EMI
Relaterade artister Iron Maiden, Urchin
Webbplats Officiell webbplats

Dave Murray, eg. David Michael Murray, född 23 december 1956 i Edmonton, London, är en brittisk gitarrist. Murray är av skotskt och irländskt ursprung.

Murray är medlem i heavy metal-gruppen Iron Maiden och är tillsammans med Steve Harris enda kvarvarande originalmedlemmen, efter att ha gått med i bandet två månader efter det bildades. Murray spelar oftast på customtillverkade Fender Stratocaster's. Murrays spelstil kännetecknas av melodiösa solon och galopperande riff.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Som bandets basist Steve Harris, som bodde ett par kilometer på samma väg som Dave, så gillade Dave fotboll, han var både fan och spelade själv. Han var även intresserad av cricket. Men hans familj var fattig - hans pappa var handikappad och hans mamma jobbade deltid som städare - och familjen stannade aldrig länge på platser så Dave hann anpassa sig till de olika skollagen han spelade för. När han väl slutade skolan vid 16 års ålder hade han bytt skola minst tio gånger.

Det första han gjorde när han började tjäna pengar var att köpa ett hus till sina föräldrar. Hans pappa har sedan dess gått bort men hans mamma lever kvar i huset än idag. Men tack vare hans hårda uppväxt så hjälpte det Dave med bandet Iron Maiden i dess upp- och nedgångar. Dave blev intresserad av rock när han var femton år. Han hörde Voodoo Child av Jimi Hendrix på radion och allting förändrades. Han skaffade sig sin första gitarr och formade sitt första band, en trio som kallade sig Stone Free, som även bestod av Adrian Smith från Iron Maiden.

Efter det spelade Dave i flera olika band innan han träffade Steve Harris och gick med Iron Maiden för första gången 1976. Han blev faktiskt sparkad några månaders senare eftersom dåvarande sångaren Dennis Wilcock inte tyckte om Dave (sägs att det var PGA hans flickvän) och övertalade Steve Harris att sparka honom. Dave gick då med Adrian Smiths dåvarande band Urchin och spelade in en singel med dem, Black Leather Jacket innan Dave åter igen gick med Iron Maiden när Wilcock slutat.

Daves musikaliska bidrag till Iron Maiden under åren har främst varit hans legatobaserade solon och hans "lena" och "mjuka" stil. Detta kan märkas på låtar från deras första album, som till exempel Phantom of the Opera, låten Rainmaker från albumet Dance of Death och den senaste singeln The Reincarnation of Benjamin Breeg. Daves unika ljud och stil kan lätt skiljas från de andra gitarristerna i Iron Maiden, Janick Gers och Adrian Smith. Daves solon har mycket melodi och lägger inte mycket koncentration på att spela snabbt. Han är skicklig på att koppla ihop sina solon med atmosfären och melodin i den låt bandet spelar. Dave använder även lillfingret mycket mer än vanligt.

Dave har även skrivit några låtar, dock inte så många texter på senare Iron Maiden album. Några kända låtar av honom är bland annat The Prophecy, Charlotte the Harlot och Rainmaker.

På sin fritid gillar Dave att spela golf, något han gör på bonus-dvd:n till Rock in Rio.

Dave har en fru, Tamar, och en dotter, Tasha, född 1991. Han bor med sin familj på Hawaii.

Gitarrer[redigera | redigera wikitext]

1980: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Fender Strat men helt i svart. 1981: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Fender Strat men helt i svart. 1982: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Ibanez Destroyer dt-400. 1983: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Squier Strat i sunburst. 1984: Hans specialgjorda Fender Stratocaster. 1986: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Squier Strat i sunburst. 1988: Hans specialgjorda Fender Stratocaster Och en ESP Strat i blå färg. 1990: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Jackson Strat i röd färg. 1992: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Fender Strat i vitt. 1995: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Fender Strat i vitt med svart plektrumbricka. 1998: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Fender Strat i vitt med svart plektrumbricka. 2000: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Fender Strat i vitt. 2003: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Fender Strat i vitt. 2006: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Fender Strat i sunburst. 2010: Hans specialgjorda Fender Stratocaster och en Gibson Les Paul Traditional och en vit och en sunburst Fender Strat.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Iron Maiden

Gästframträdanden[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]