Stureby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stureby
Uddeholmsvägen, typiskt villaområde i Stureby.
Uddeholmsvägen, typiskt villaområde i Stureby.
KommunStockholm
KommunområdeSöderort
StadsdelsområdeEnskede-Årsta-Vantör
DistriktEnskede distrikt
Bildad1926
Antal invånare8 215 (2017)
Landareal205 hektar
PostortEnskede
Stockholm län vapen b ram.svg Portal:Stockholm

Stureby uttal är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Området började bebyggas 1921, men kallades då Ersta Villastad. Efter protester byttes namnet 1926 till det konstruerade Stureby. Stadsdelen tillkom 1926 med det nya namnet, men omfattade till 1934 även Östberga, Liseberg och halva Enskedefältet samtidigt som de södra delarna av Stureby på den tiden ingick i angränsande Örby. Stadsdelen gränsar i övrigt till Örby slott, Bandhagen, Gubbängen, Svedmyra, Gamla Enskede och Årstafältet.

Stadsdelen omfattar 205 hektar, avståndet är 6 kilometer från Gustav Adolfs Torg och 3 kilometer från Skanstull.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Namnet Ersta Villastad orsakade protester från diakonissorna på Ersta Diakonissanstalt på Södermalm. Man var därför tvungen att byta namn. Namnberedningen sökte historiska händelser och fann att slaget vid Brännkyrka (som utspelade sig vid det som idag är sluttningen ned från Östberga mot Årstafältet), där Sten Sture den yngre hade drivit ut Kristian II, hade inträffat i närheten och kunde ge ett tillfredsställande namn. Man föreslog Stureborg, Sturestad och Stureby, och valde slutligen Stureby 1926, som alltså härstammar från Sten Sture den yngres bravader.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ersta gårds ägor med omgivning, 1901.

Markområdet där Stureby ligger hörde tidigare till Örby Säteri samt till Ersta gård och Östberga gård. Ersta gård låg norr om dagens bostadsområde Östbergahöjden. Till dessa gårdar hörde åtta torp som låg inom det som idag är Stureby; Bjule, Skotorp, Långåker, Ektorp och Bäcken som finns med på karta från 1689, Bandhagstorpet och Gökdalen som finns med på karta från mitten av 1700-talet och på karta från 1846 finns Tussmötetorpet med. Alla dessa torp är idag rivna. Tussmötetorpet revs 1937 för att ge plats åt biografen Corso som öppnade året efter.

Bebyggelsen[redigera | redigera wikitext]

År 1907 förvärvade Fastighets AB Villahem mark från Ersta och längs den 1918 anlagda Tussmötevägen, uppkallad efter torpet med samma namn, restes de första villorna i självbyggeri av hantverkare för sig själva och sina familjer. Från och med 1923 trafikerade en privat busslinje från Tussmötevägen till RingvägenSödermalm. 1930 ersattes bussen av spårvägslinje 19 mellan Slussen−Örby. År 1929 fastställdes en första stadsplan för Stureby, som berörde den östra delen av samhället. Planen omfattade 36 kvarter för villor med trädgård samt några få hyreshus. För södra Stureby fastställdes stadsplanen 1944 och flerfamiljshus, övervägande smalhus i rött tegel, började uppföras i större omfattning.

Kvartersnamnen anknyter till begrepp från sågverk och pappersbruk som Timmerlasset, Barkspaden, Pappersbruket och Papperskvarnen. I slutet av 1930-talet var Stureby ett väl utbyggt villasamhälle. Mitt i området ligger ett högt skogsparti. Här anlades Vivstavarvsparken med lekplats och plaskdamm och ursprungligen även en dansbana. Ytterligare en park planerades i Sturebys norra del, Tussmöteparken, som avsattes för idrottsändamål. Här ligger idag Stureby bollplan.

På 1950-talet tillkom fler hyreshus, exempelvis i kvarteret Farfarstäppan längs med Bastuhagsvägen och ritade av arkitekt Curt Strehlenert för HSB. Radhusen i kvarteret Blekeriet vid Vivstavarvsvägen tillkom på 1950-talet. De är ritade av arkitekt Erik F. Dahl och blåklassades av Stockholms stadsmuseum, vilket innebär att bebyggelsens kulturhistoriska värde av stadsmuseet anses motsvara fordringarna för byggnadsminnen i Kulturmiljölagen.

Gammelbyn och vårdhemmet[redigera | redigera wikitext]

Gammelbyn, 1930-tal.

Ålderdomshemmet Gammelbyn (från början Gamlebo) vid norra sidan av Tussmötevägen uppfördes efter ett anslag av Stadsfullmäktige 1923 till minne av Stockholms stadshusets invigning och stod färdigt 1930. Gammelbyn innebar ett nytänkande gällande åldringsvård i Sverige. Istället för stora kasernliknande anläggningar blev Gammelbyns bebyggelse uppdelat i tio tvåvåningshus omgivna av grönska. 1990 byggdes ålderdomshemmet om till bostadsrättslägenheter.

Mittemot Gammelbyn uppfördes Stureby vårdhem som togs i bruk 1935. Båda anläggningar ritades av arkitekt Theodor Kellgren och båda nås genom en låg portalbyggnad som skiljer sig från övrig arkitektur. Portalbyggnaden är utförd i trä med klassicistiska detaljer. Hemmet består av tolv byggnader för bland annat vård, kök, bageri, restaurang, apotek och daghem. Som mest vårdades här över 700 patienter samtidigt. Ålderdomshemmet och vårdhemmet var traktens största arbetsgivare. När Stockholms läns landsting tog över 1971 ändrades namnet till Stureby sjukhem. År 2004 förvärvades sjukhemmet av Micasa Fastigheter.

Enligt Stockholms stadsmuseum representerar institutionsområdet på båda sidor om Tussmötevägen med Gammelbyns ålderdomshem och Stureby sjukhem en kulturhistoriskt värdefull bebyggelse och ett gott exempel på institutionsbyggandet från denna tid.

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Dagens Stureby[redigera | redigera wikitext]

Sturebyskolan, 2016.

Idag förfogar Stureby över två tunnelbanestationer: Stureby och Svedmyra, båda invigda i september 1951. Några större centrumanläggningar finns inte, ett mindre butikscentrum ligger vid Svedmyras tunnelbanestation. Närmaste kommersiellt centrum är Globen Shopping.

Den svenske barnboksförfattaren Ulf Stark är uppvuxen på Skönviksvägen i 1950-talets Stureby där några av hans böcker utspelar sig, bland annat Min vän shejken i Stureby (1994) och Inget trams eller Farväl Stureby (1997).

Den lokala idrottsföreningen Stureby Sportklubb har fotboll på programmet, där man spelar med herrlaget i division 4. En ishockeysektion har också funnits, som vid Johanneshovs Isstadions invigning 1955 var ett av de ursprungliga hemmalagen där.

Sturebyskolan ligger vid Bastuhagsvägen 20 och är med drygt 1 100 elever den största skolan i området. Skolan uppfördes under 1950-talet efter ritningar av arkitekt Paul Hedqvist. Därefter tillkom flera byggnader. År 2000 utfördes en större renovering och modernisering. Skolan är kommunägd och erbjuder årskurser från förskola till 9:an. Sturebyskolan fick kvalitetsutmärkelsen "Stockholms bästa skola" 2015.

Nutida bilder[redigera | redigera wikitext]

Demografi[redigera | redigera wikitext]

År 2017 hade stadsdelen cirka 8 200 invånare, varav cirka 20,7 procent med utländsk bakgrund.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Områdesfakta”. statistik.stockholm.se. http://statistik.stockholm.se/omradesfakta/index.html. Läst 2 maj 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]