Sundaekorrar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sundaekorrar
Squirrel-singapore.jpg
Slank ekorre (Sundasciurus tenuis)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningGnagare
Rodentia
UnderordningEkorrartade
Sciuromorpha
FamiljEkorrar
Sciuridae
UnderfamiljCallosciurinae
SläkteSundaekorrar
Sundasciurus
Vetenskapligt namn
§ Sundasciurus
AuktorMoore 1958
Hitta fler artiklar om djur med

Sundaekorrar (Sundasciurus) är ett släkte i familjen ekorrar med omkring 15 arter som förekommer i Sydostasien. De liknar praktekorrar i utseende men har vanligen en mindre påfallande pälsfärg. De flesta arterna har en grå eller brun päls på ovansidan och en ljusgrå eller vit undersida. För övrigt varierar kroppsbyggnaden starkt.

Habitatet utgörs av den tropiska regnskogen. Sundaekorrar vistas vanligen i skogens medelhöga till höga delar. De äter vegetabiliska ämnen som frukter och nötter.

Zoologerna är inte ense om antalet arter i släktet. Den följande förteckningen med två undersläkten och 15 arter är enligt Wilson & Reeder (2005):[1]

Dessa ekorrar hotas av regnskogens avverkning och populationen minskar för nästan alla arter. IUCN listar S. fraterculus som starkt hotad (Endangered), S. hippurus och S. moellendorffi som nära hotad (Near Threatened), S. davensis med kunskapsbrist (Data Deficient) och alla andra som livskraftiga (Least Concern).[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 13 mars 2010. med följande källor:

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sundasciurus, Wilson & Reeder, Mammal Species of the World, 2005
  2. ^ SundasciurusIUCN:s rödlista, besökt 21 maj 2010.