Sune i Grekland (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sune i Grekland
Genre familjefilm
Regissör Hannes Holm
Producent Patrick Ryborn
Manus Hannes Holm
Sören Olsson
Anders Jacobsson
Skådespelare William Ringström
Morgan Alling
Julius Jimenez Hugoson
Feline Andersson
Anja Lundqvist
Hanna Elffors Elfström
Erik Johansson
Julia Dufvenius
Kajsa Halldén
Produktionsbolag Eyeworks
SVT
Distribution Nordisk Film
Premiär
Speltid 95 minuter
Land Sverige
Språk svenska
Föregångare Sunes sommar (1993)
Uppföljare Sune på bilsemester (2013)
IMDb SFDb

Sune i Grekland, undertitel: all inclusive, är en svensk familjefilm som hade biopremiär i Sverige den 25 december 2012[1], ursprungligen planerad till 2011 under arbetsnamnet Sune på Cypern.[2][3] Filmen bygger på handlingen i boken Sune i Grekland[4] och blev därmed den tredje långfilmen med Sune och hans familj. Filmen spelades in på Rhodos Sunwing Resort Kallithea och i Stockholm.

Filmen har sedan premiären haft över en halv miljon biobesökare.[5]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Sune har förlorat sin tjejtjusarkraft och kan inte ens imponera på tjejerna i simskolan genom att låtsas att han har brutit benet, något som däremot hindrar honom från att lära sig simma. Samtidigt får Sunes pappa Rudolf ett erbjudande om att åka till Grekland på konferens genom sitt arbete som skatteinspektör. Efter lite vånda beslutar han sig för att åka och ta med sig familjen på flygresa till Grekland, istället för att som planerat åka på husvagnssemester till Myggträsk.

Medan familjen jublar över resan får Rudolf emellertid ett samtal från sin chef, som bestämt sig för att åka på konferensen själv istället. Rudolf blir därför tvungen att betala hela resan själv, för att inte göra sin familj besviken, och tillbringar resten av semestern med att räkna ut hur mycket familjen "sparar" genom att utnyttja allt som ingår i resan, som är All Inclusive.

Bland annat tvingar han Sune att delta i barnaktiviteterna, där han lär känna jämnåriga Hedda, som är dotter till mamma Karins barndomskamrat, som de träffat vid ankomsten. Denna visar sig i sin tur vara på semester med sin nye man, som visar sig vara Sunes simlärare men som låtsas vara platschef och på väg att köpa upp hela semesteranläggningen.

Sune ber Hedda om hjälp med att få tillbaka sin tjejtjusarkraft, vilket hon gör genom att säga att han måste göra så mycket bus som möjligt. Snart visar det sig att busen i stort sett bara riktar sig mot mammans nye kille, som Hedda inte gillar och känner sig undanskuffad av.

Under tiden kryper det fram att denne arbetar som det plyschklädda trollet på barnaktiviteterna. Sune och Håkan stjäl trollkostymen, och ger sig ut och skapar kaos utklädda till trollet.

Snart avslöjas dock allt, men vid det laget har Sune insett att han egentligen älskar Sophie, flickvännen hemma i Sverige som han "tagit en paus" ifrån.

Filmen slutar med att Sune och Sophie cyklar iväg för att bada tillsammans hemma i Sverige.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Hemvideo[redigera | redigera wikitext]

Filmen släpptes 2013 på DVD och Blu-ray.[6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sune i Grekland”. Svensk filmdatabas. 25 december 2012. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=71066&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 17 september 2016. 
  2. ^ Marie Eremo (13 april 2011). ”Sune åker till Cypern”. Örebroar'n. http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=mgcj20zq&gInitPage=22. Läst 23 januari 2012. 
  3. ^ Meny 3 november 2011 - Anders Jacobsson
  4. ^ Sydsvenskan 11 mars 2010 - Ny film om Sune
  5. ^ www.Sfi.se
  6. ^ ”Sune i Grekland : all inclusive / regi Hannes Holm”. Svensk mediedatabas. 26 april 2013. http://smdb.kb.se/catalog/id/002950918. Läst 5 juli 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]