Håkan Bråkan & Josef

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Håkan Bråkan & Josef
Genrefamilj
komedi
RegissörErik Leijonborg
ManusLars Lundström baserat på Anders Jacobssons och Sören Olssons böcker
ProduktionsbolagSF
DistributionSF
Premiär
Speltid82 minuter
LandSverige
Språksvenska
FöregångareHåkan Bråkan (TV-serie, 2003)
IMDb SFDb

Håkan Bråkan & Josef är en svensk komedifilm som hade biopremiär i Sverige den 8 oktober 2004[1], regisserad av Erik Leijonborg och baserad på Anders Jacobssons och Sören Olssons verk om Håkan, som i sin tur är en spinoff skapad ur deras egen serie om Sune. Filmen är också en uppföljare till 2003 års julkalender; Håkan Bråkan, med samma skådespelare i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Under skolavslutningen väntar yngste sonen i familjen Andersson, 8-årige Håkan, på sina föräldrar, vilka dock är på väg till sjukhuset i full fart, för att mamma Karin ska föda en lillebror. Men Håkan får istället en lillasyster, Isabelle.

Nu blir det ännu mer rörigt i den stora familjen Andersson, och Håkan känner sig försummad. Föräldrarna funderar på att köpa ett större hus och flytta, vilket får deras ensamstående granne Ragnar att bli i närmase panikslagen eftersom han är socialt helt beroende av dem.

När Håkan fyller år får han en sköldpadda i present. Sköldpaddan får namnet Josef. Josef och Håkan blir efter en dålig start tillsammans väldigt goda vänner. Josef talar om för Håkan att han ska göra en sak för att få allt bra: rymma hemifrån. Detta håller dock på att sluta med en olycka.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Inspelningen inleddes i Stockholmstrakterna i slutet av augusti 2003 för att senare fortsätta i Trollhättan.[2]

Soundtrack[redigera | redigera wikitext]

Originalmusiken från filmen utkom 2004 på CD.[3]

Hemvideo[redigera | redigera wikitext]

Filmen släpptes 2005 på DVD och VHS och släpptes 2011 även i den så kallade "Håkan Bråkan-boxen", bestående av TV-serien "Håkan Bråkan" samt filmen "Håkan Bråkan & Josef".[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Håkan Bråkan & Josef”. Svensk filmdatabas. 8 oktober 2004. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=55784&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 17 september 2016. 
  2. ^ ””Håkan Bråkan” på film och i TV”. Svenska dagbladet. 26 augusti 2003. http://www.svd.se/kultur/hakan-brakan-pa-film-och-i-tv_106091.svd. Läst 14 april 2015. 
  3. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/id/001433098. Läst 6 april 2011. 
  4. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=%22H%C3%A5kan+Br%C3%A5kan+%26+Josef+%22+typ%3Afilm-video&x=0&y=0. Läst 6 april 2011.