Glimmerdagg

Från Wikipedia
Glimmerdagg
UniversumSune
LandSverige Sverige
RegionSvealand
SkapareAnders Jacobsson och Sören Olsson

Glimmerdagg är en fiktiv stad i Sverige, där den största delen av Suneböckerna och böckerna om Håkan Bråkan, samt filmatiseringarna av dessa böcker, utspelar sig. Sune bor med sin familj i en tvåvåningsvilla i Glimmerdagg. I de tidigare böckerna bor de på Astavägen, i senare böcker på Trollvägen 4.[1], som är belägen någonstans i närheten av Karlskoga och Örebro. Staden är av mellanstor storlek.[2] Familjen Andersson lämnar Glimmerdagg i Sune och Svarta Mannen och beger sig till en icke namngiven stad 15 mil bort, för att sedan flytta tillbaka i slutet av Duktigt, Sune!. I de tidiga böckerna användes inte namnet "Glimmerdagg", och i stället talades det bara om "staden".

Centrum[redigera | redigera wikitext]

Staden har ett stadshus i centrum, vilket Sune och Fabian Petterson åker förbi då Sune är på rymmen i Sune börjar tvåan.

Kultur och fritid[redigera | redigera wikitext]

I Sagan om Sune besöker Sunes skolklass badhuset, som då renoverats. Sunes mor Karin arbetar på Glimmerdaggs stora bibliotek.[1][3]

Skola och utbildning[redigera | redigera wikitext]

Sune och Anna går på Söderskolan, som tar årskurs 1-6.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Religion och andlighet[redigera | redigera wikitext]

Kristendom[redigera | redigera wikitext]

I Sune och Svarta Mannen döps Isabelle i stadens stora kyrka.[5]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Det har framgått i filmerna att Glimmerdagg har såväl järnväg som järnvägsstation. Stationen trafikeras av Öresundståg vilket framgår i Sune vs Sune. I Sune – Best man framgår det också att Glimmerdagg har motorväg som åtminstone når till Göteborg.

Vårdinrättningar[redigera | redigera wikitext]

Sune ligger inne för blindtarmsoperation på stadens sjukhus i Sune börjar tvåan. Där ligger även Karin i Familjen Anderssons sjuka jul. I Familjen Anderssons sjuka jul promenerar Håkans förskolegrupp till Lyckebos äldreboende för att lussa.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Känner du familjen Andersson?”. Anders Jakobssons och Sören Olssons webbplats. http://www.soren-anders.se/artiklar/artiklar/20140917/kanner-du-familjen-andersson. Läst 3 april 2015. 
  2. ^ ”Sune - 20 år i gubbarnas paradis” (på svenska). Dagens nyheter. 22 november 2004. http://www.dn.se/kultur-noje/sune-20-ar-i-gubbarnas-paradis/. Läst 3 april 2015. 
  3. ^ Sören Olsson. ”Sunes sida”. Sören Olssons webbplats. https://www.sorenolsson.com/Soren_Olsson/Sunes_sida.html. Läst 26 oktober 2020. 
  4. ^ ”Böckerna om Håkan Bråkan”. Anders Jakobssons och Sören Olssons webbplats. http://www.soren-anders.se/artiklar/artiklar/20140917/bockerna-om-hakan-brakan. Läst 3 april 2015. 
  5. ^ Jacobsson, Olsson, Anders, Sören. ”Isabelles dop”. Sune och Svarta Mannen. Sune. Stockholm. sid. 83. Läst 4 april 2015. ”Sune tänker på den stora kyrkan i stan”