Sunes sommar (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sunes sommar
Genrefamilj
komedi
RegissörStephan Apelgren
ProducentChristian Wistrand
Waldemar Bergendahl
ManusStephan Apelgren
Anders Jacobsson och Sören Olsson
SkådespelarePeter Haber
Carina Lidbom
Andreas Hoffer
OriginalmusikThomas Lindahl
FotografAndra Lasmanis
KlippningHåkan Karlsson
Hélène Berlin
ProduktionsbolagSveriges Television AB Kanal 1
AB Svensk Filmindustri
DistributionAB Svensk Filmindustri
Premiär
Speltid89 minuter (originallängd)
LandSverige
Språksvenska
FöregångareSunes jul (TV-serie, 1991)
UppföljareSune i Grekland (2012)
IMDb SFDb

Sunes sommar är en svensk komedifilm som hade biopremiär i Sverige den 25 december 1993[1], regisserad av Stephan Apelgren med Peter Haber, Carina Lidbom och Andreas Hoffer med flera i rollerna. Filmen utspelar sig i svensk sommar-semestermiljö, och bygger på den åttonde kapitelboken om figuren Sune av Anders Jacobsson och Sören Olsson.

Filmen blev en succé på bio och sågs av nära en miljon biobesökare. Den har även belönats med flera filmpriser världen över, bl.a. förstapris vid Italiafiction-festivalen i Salerno.[2][3] Peter Haber blev även nominerad till en Guldbagge för sin roll som Sunes pappa Rudolf.[4]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är sommar i Sverige, och familjen Andersson har bestämt sig för att åka på semester till Grekland. Resan visar sig dock vara "för dyr". I stället bestämmer sig familjen för att åka på husvagnssemester. När resan startar backar Karin över Rudolfs fot med husvagnen, och istället måste de först till sjukhus. Där får Rudolf foten gipsad av en sjukvårdare, Lenny, som utger sig för att vara läkare. På sjukhuset träffar Sune en flicka vid namn Cornelia och blir förälskad i henne.

Nästa dag kommer familjen Andersson fram till "Jonssons camping", där de ska semestra. På campingplatsen träffar Anna raggaren Leffe, och de två blir förtjusta i varandra, Leffe håller senare på att köra över Håkan med sin fyrhjuling, vilket gör Sune arg. Familjen bor grannar med Lenny och Cornelia, som är hans dotter. På campingen bor även en cyklist som under hela filmen blir skadad och får sina cyklar förstörda, och det är för det mesta Rudolfs fel.

Sune försöker vinna Cornelias kärlek, genom att ge henne ett par örhängen som han tror finns i en leksaksautomat på campingplatsen, och börjar panta burkar, men det enda han får för pengarna är Fantomenringar. Det visar sig senare att det enda automaten innehåller är Fantomen-ringar. En av campingägarna tycker synd om Sune och ger honom de enda örhängena direkt ur automaten istället.

Innan familjen Andersson åker hem blir de inbjudna på ett avskedsparty till Lennys familj. Under festen kommer Lennys bror Kenny, som är en riktig läkare. Han kollar Rudolfs fot, som visar sig vara återställd. Filmen avslutas med att Sune och Cornelia träffas på stranden i skymningen, och hon får örhängena.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in i Stockholm, vid Tofta strandGotland och Björkviks havsbadIngarö.[5] Inspelningen började den 14 juni 1993.[6]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

I början av filmen när Sune och Rudolf sitter i en lekpark och äter glass kommer Håkan fram med en resekatalog från rederiet Estline. På framsidan kan man se en stor bild på Estlines fartyg M/S Estonia, som sedan sjönk den 28 september 1994 med resultat att 852 personer miste livet.

Rollista[7][redigera | redigera wikitext]

Hemvideo[redigera | redigera wikitext]

Filmen släpptes på hemvideo 1994 som VHS och senare på DVD, och ingick 2008 även i samlingsboxen "Sommar & jul med Sune" bestående av en trippel-DVD som även bestod av Sunes jul.[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sunes sommar”. Svenska filminstituet. 25 december 1993. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=17894&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 17 september 2016. 
  2. ^ ”"Sunes sommar" prisad”. Dagens nyheter. 5 augusti 1994. Arkiverad från originalet den 11 november 2015. https://web.archive.org/web/20151111153846/http://www.dn.se/arkiv/kultur/sunes-sommar-prisad. Läst 4 september 2017. 
  3. ^ ”"Sunes sommar" till Tyskland”. Dagens nyheter. 13 maj 1995. http://www.dn.se/arkiv/teater/sunes-sommar-till-tyskland/. Läst 4 september 2017. 
  4. ^ ”Guldbaggelistan”. Svenska Filminstitutet. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/guldbaggelistan/. Läst 4 september 2017. 
  5. ^ ”Inspelningsplatser”. Svensk Filmdatabas. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=17894&type=MOVIE&iv=RecordingPlace. Läst 2 oktober 2010. 
  6. ^ ”Ny långfilm om tjejtjusaren Sune”. Dagens nyheter. 10 juni 1993. Arkiverad från originalet den 8 november 2015. https://web.archive.org/web/20151108113139/http://www.dn.se/arkiv/kultur/ny-langfilm-om-tjejtjusaren-sune. Läst 10 mars 2015. 
  7. ^ ”Rollista”. Sunes sommar. Svenska filminstitutet. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=17894&type=MOVIE&iv=PdfGen. Läst 19 januari 2013. 
  8. ^ ”Sunes sommar”. Svensk mediedatabas. 23 september 1994. http://smdb.kb.se/catalog/id/001400617. Läst 6 april 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]