Svår kombinerad immunbrist

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Scid omdirigerar hit. För schackprogrammet med samma namn, se Scid (schackprogram).
Svår kombinerad immunbrist
latin: deficientia immunalis mixta gravis
En lymfocyt.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10D81.0-D81.2
ICD-9279.2
DiseasesDB11978
eMedicinemed/2214 
MeSHsvensk engelsk

Svår kombinerad immunbrist (engelska: Severe Combined Immunodeficiency (SCID)) är en mycket allvarlig immunbristsjukdom där individen har få eller helt saknar lymfocyter (B-celler och T-celler). Brist på dessa lymfocyter gör att individen i fråga helt saknar ett adaptivt immunförsvar, och därmed blir ytterst känslig för alla typer av infektioner.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

En person med SCID kan endast överleva genom att helt isoleras från omvärlden genom en steril miljö eller genomgå en benmärgstransplantation. Vid en benmärgstransplantation överförs benmärg från en HLA-kompatibel donator till mottagaren, som därmed får möjligheten att producera egna lymfocyter. Benmärgstransplantation är den enda behandlingen och individer som genomgår den löper en hög risk att utveckla Transplantat-mot-värdsjukdom.

Orsak till sjukdomen[redigera | redigera wikitext]

Orsaken till SCID är oftast en mutation i någon av de gener som styr mognandet av lymfocyter, exempelvis de två genvarianter (RAG-1 eller RAG-2) som är ansvariga för den somatiska rekombinationen av lymfocyternas antigenreceptorer. En framtida behandling mot SCID är genterapi som redan prövats kliniskt med varierande resultat.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]