Svart (hudfärg)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Felix von Luschan hudfärgsskala

Svart eller svarthyad är vad man i vardagligt tal benämner de med mörkare hudfärg [1] och är en hudfärg som kännetecknas av stora mängder melanin i hud och hår. Den mörka hudfärgen skyddar för solens UV-strålning, som är starkare runt ekvatorn.[2] Melaninet i huden fångar upp UV-strålningen och skyddar DNA och andra molekyler i cellerna från att skadas, vilket minskar risken för cancer.[3] Ordet "neger", med liknande betydelse, uppfattas numera nedsättande.[4]

Svarta folkgrupper[redigera | redigera wikitext]

Människor ifrån södra Asien och Oceanien

Afrika[redigera | redigera wikitext]

Vilka som har kallats för svarta har varierat genom tiden, men svarta afrikaner är den grupp som idag benämns som ”svarta” i vardagligt tal, exempelvis afroamerikaner. [5] Även andra afrikanska folkgrupper som exempelvis Khoisan och Pygméer sågs som svarta.

Asien och Oceanien[redigera | redigera wikitext]

Andra folkslag utanför Afrika har också kallats för svarta. I Asien så har draviderna i södra Indien, som anses vara Indiens ursprungsbefolkning benämnts som svarta, det förekommer också mörkhyade folkslag i Sydostasien, som exempelvis Negrito.[6] Även i Australien, Nya Guinea och andra delar av Oceanien förekommer folkslag som innehar mörk hudfärg och som traditionellt har benämnts som svarta, exempelvis aboriginer, papuaner och melanesier, dessa folkgrupper har även kallats för australider. [7][8]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SAOL 2011
  2. ^ http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Allmanhet/Sol-och-solarier/Solrad/
  3. ^ http://www.genteknik.se/bazment/229.aspx?p=141
  4. ^ Språkrådets frågelåda. "[N]eger är inte neutralt. [...] I stället får man använda exempelvis svart, färgad eller mörkhyad, om man måste ange hudfärg. [...] Ordet har av utomspråkliga skäl blivit så gott som oanvändbart." Läst 9 juli 2010.
  5. ^ SAOB (1947) Neger, läst 2012-03-23
  6. ^ http://runeberg.org/nfbf/0448.html
  7. ^ ”MeSH Tree Location(s) for Oceanic Ancestry Group” (på engelska). Oceanic Ancestry Group. Karolinska institutet. http://mesh.kib.ki.se/swemesh/show.swemeshtree.cfm?Mesh_No=M01.686.508.600&tool=karolinska. Läst 1 juni 2012. 
  8. ^ ”Australider”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/australider. Läst 1 juni 2012.