Svartbäcken, Haninge kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svartbäcken
del av tätorten Stockholm
Svartbäcken, östra delen
Svartbäcken, östra delen
Land Sverige Sverige
Landskap Södermanland
Län Stockholms län
Kommun Haninge kommun
Distrikt Österhaninge distrikt
Koordinater 59°10′15″N 18°11′50″Ö / 59.17083°N 18.19722°Ö / 59.17083; 18.19722
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postort Vendelsö
Svartbäckens läge i Stockholms län
Red pog.svg
Svartbäckens läge i Stockholms län

Svartbäcken är en bebyggelse i tätorten Stockholm i Haninge kommun och en del av kommundelen Vendelsömalm. Den är belägen med Tyresta by och Tyresta nationalpark i öster.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Större delen av Svartbäckens bostadsområde består av radhus byggda av trä på 1970-talet. Två gårdar är dock tegelhus byggda 1978 och ytterligare två är trähus från slutet av 1980-talet. De sistnämnda ligger mittemot Svartbäckens skola.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Till Svartbäcken går det bussar från kommunens huvudort Handen (linje 834) samt från Gullmarsplan (vid lågtrafik linje 807, vid högtrafik även linje 809 som kör motorvägen mellan Gullmarsplan och Brandbergen och därefter till intilliggande Svartbäcken). Vissa turer går även vidare till Tyresta by.

Skola[redigera | redigera wikitext]

Skolbyggnaden från 1846.

Svartbäcksskolan som byggdes 1980 inrymmer årskurs F-6 samt särskola. I skolans gymnastiksal utövas både Innebandy och Friskis&Svettis.

Området kring Svartbäcksskolan utgörs av en grästäckt gårdsplan med flaggstång, häckar och träd. Gårdsplanen avgränsas i norr av en nytillverkad gärdsgård. Nedanför skolan finns en grusplan för fotboll samt en tennisbana. Skogen intill har fina strövområden där Sörmlandsleden passerar och i närheten vidtar Tyresta nationalpark.

Det lilla området med den ursprungliga skolbyggnaden ligger som en pittoresk oas mitt i Svartbäckens nutida skolmiljön. Skolan från 1846 är nu ett museum som även innehåller den gamla lärarbostaden. Undervisningen upphörde 1932. Den välbevarade knuttimrade skolbyggnaden är utvändigt täckt med rödfärgad locklistpanel och har en grund av gråsten. Marken ägs av Haninge kommun och museet disponeras av Haninge Hembygdsgille. Innan museet flyttade in var Vendelsö Scoutkår inhysta i lokalen. En ny scoutstuga har uppförts utmed Tyrestavägen lite bortom skolan.

Natur[redigera | redigera wikitext]

Vid Svartbäcken ligger Svartsjön med en mindre badstrand samt ytterligare en bit bort finns Ramsjön. Här brukar orienteringstävlingar hållas med jämna mellanrum.