Tärnmås

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tärnmås
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Sabine's Gull.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Lari
Familj Måsfåglar
Laridae
Släkte Xema
Leach, 1819
Art X. sabini
Vetenskapligt namn
§ Xema sabini
Auktor (Sabine, 1819)
Synonymer
  • Larus sabini
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tärnmås (Xema sabini) är en arktisk mås som numera förs som ensam art till släktet Xema, men som tidigare förts till det större släktet Larus.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

I flykten syns tärnmåsens karaktäristiska vingovansida.

Tärnmåsen har proportioneligt mycket stora vingar till en liten kropp. Den har ett litet huvud och en ganska klen näbb. Den är cirka 30-36 centimeter lång och har ett vingspann på mellan 80 och 87 centimeter.

Arten är lätt att känna igen genom dess slående trefärgade vingmönster. Den adulta fågeln har ljusgrå rygg och vingtäckare och svarta yttre handpennor och vita inre. Bröstet och undersidan av kroppen och vingarna är vit. Stjärten är vit och kluven. Den har en svart näbb med gul näbbspets. På sommaren har den adulta fågeln gråsvart huvud och vit nacke men på vintern har den istället ett vitt huvud med svartgrå nacke.

Ungfåglar har ett liknande trefärgat vingmönster, men de gråa partierna är mer brunfärgade, och stjärtspetsen har ett svart band. Huvudet är gråbrunt och den har ett gråbrunt parti som går från nacken ned över sidan av bröstet. Tärnmåsen anlägger adult fjäderdräkt efter två år.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i Arktis och har cirkumpolär utbredning genom nordligaste Nordamerika och Eurasien. Den är flyttar söderut på hösten och större delen av populationen övervintrar till havs i norra Stilla havet, men Grönlands bestånd av fågeln korsar Atlanten och övervintrar utanför sydvästra Afrika. Den är sällsynt i Sverige men observeras varje år på Västkusten, mest under hösten.

Tärnmås betraktas antingen som monotypisk eller delas upp i fyra underarter med följande häckningsområden:[2]

Tärnmåsen placerades tidigare i det stora måssläktet Larus, men förs numera efter DNA-studier till det egna släktet Xema. Dess närmaste släkting tros vara den likaledes arktiska ismåsen.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Häckande tärnmås.

Tärnmåsen häckar på kuster och tundra och lägger två eller tre ägg i ett bo på marken. Utanför häckningssäsongen lever den mest till havs. Den äter många sorters mestadels animalisk föda.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen uppskattas till mellan 330.000 och 700.000 individer.[1]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Det vetenskapliga namnet sabini gavs efter den engelske vetenskapsmannen Sir Edward Sabine av hans bror Joseph Sabine som var den ornitolog som beskrev tärnmåsen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2012 Xema sabini Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]