Tärnmås

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tärnmås
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Xema sabini -Iceland -swimming-8 (1).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Lari
Familj Måsfåglar
Laridae
Släkte Xema
Leach, 1819
Art X. sabini
Vetenskapligt namn
§ Xema sabini
Auktor (Sabine, 1819)
Synonymer
  • Larus sabini
Hitta fler artiklar om fåglar med

Tärnmås (Xema sabini) är en arktisk mås som numera förs som ensam art till släktet Xema, men som tidigare förts till det större släktet Larus.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

I flykten syns tärnmåsens karaktäristiska vingovansida.

Tärnmåsen har proportioneligt mycket stora vingar till en liten kropp. Den har ett litet huvud och en ganska klen näbb. Den är cirka 30-36 centimeter lång och har ett vingspann på mellan 80 och 87 centimeter.

Arten är lätt att känna igen genom dess slående trefärgade vingmönster. Den adulta fågeln har ljusgrå rygg och vingtäckare och svarta yttre handpennor och vita inre. Bröstet och undersidan av kroppen och vingarna är vit. Stjärten är vit och kluven. Den har en svart näbb med gul näbbspets. På sommaren har den adulta fågeln gråsvart huvud och vit nacke men på vintern har den istället ett vitt huvud med svartgrå nacke.

Ungfåglar har ett liknande trefärgat vingmönster, men de gråa partierna är mer brunfärgade, och stjärtspetsen har ett svart band. Huvudet är gråbrunt och den har ett gråbrunt parti som går från nacken ned över sidan av bröstet. Tärnmåsen anlägger adult fjäderdräkt efter två år.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar i Arktis och har cirkumpolär utbredning genom nordligaste Nordamerika och Eurasien. Den är flyttar söderut på hösten och större delen av populationen övervintrar till havs i norra Stilla havet, men Grönlands bestånd av fågeln korsar Atlanten och övervintrar utanför sydvästra Afrika. Den är sällsynt i Sverige men observeras varje år på Västkusten, mest under hösten.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Häckande tärnmås.

Tärnmåsen häckar på kuster och tundra och lägger två eller tre ägg i ett bo på marken. Utanför häckningssäsongen lever den mest till havs. Den äter många sorters mestadels animalisk föda.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Det vetenskapliga namnet sabini gavs efter den engelske vetenskapsmannen Sir Edward Sabine av hans bror Joseph Sabine som var den ornitolog som beskrev tärnmåsen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Xema sabini Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]