Tatooine

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tatooine
Universum Star Wars
Avstånd från kärnan 43 000 ljusår
Region Outer Rim worlds
Sektor Arkanis Sector
System Tatoo
Antal solar 2
Antal månar 3
Befolkning 2 000 000
Varelser Människor, Jawas, Sandfolket
Intresseområden Anchorhead, Mos Eisley, Mos Espa
Ytvatten 1%
Anknytning Hutterna, Rymdimperiet, Nya republiken
Kronologi
Debuterade i I: Det mörka hotet
Såg sist i VI: Jedins återkomst

Tatooine är en planet i Star Wars-filmerna. På denna planet växer Anakin Skywalker upp och likaså Luke Skywalker. Tatooine har två solar och ligger i utkanten av Star Wars-galaxen.

Tatooine styrs av de fruktade Hutterna. Den mest fruktade hutten är Jabba the Hutt som styr minst en tredjedel av slavhandeln i Mos Espa. Federationen existerar inte på Tatooine, därför pågår mycket olagliga saker som till exempel slavhandel, smuggling och kapselrace. Kapselrace är olagligt på de flesta planeter men på Tatooine är inget olagligt och allt lagligt. Kapselrace är en farlig och riskfylld sport, för att klara det måste man ha mod som en jedi. Den enda människan som någonsin klarat ett race är 9-åriga slaven Anakin Skywalker som vann ett kapselrace på boonta-afton.

Till största delen består Tatooine av öken och en av näringarna är fuktfarmar. Två städer nämns i filmerna, Mos Eisley och Mos Espa, dessutom pratar man om Toshi-stationen och Anchorhead.

Tatooine är uppkallad efter Tataouine (fransk stavning), det område i Tunisien där inspelningen av ökenplaneten gjordes.

Owen Lars hus, på Tatooine.
Tatooine från de nyare filmerna