Attack on Titan

Från Wikipedia
Attack on Titan
進撃の巨人
(Shingeki no Kyojin)
Genre Action, drama, fantasy, postapokalyptisk
Manga
Författare Hajime Isayama
Förlag Japan Kodansha
Publicerat Bessatsu Shōnen Magazine
Första pub. 9 september 2009 – 9 April 2021
Volymer 34
TV-anime
Regissör Tetsurō Araki
Tetsurō Araki & Masashi Koizuka (Säsong 2)
Tetsurō Araki & Masashi Koizuka (Säsong 3)
Studio Wit Studio
Production I.G
Sändes på Japan MBS
Första sändning 7 april 2013 – 24 maj 2022
Avsnitt 75 + 8 OVA (Avsnittslista)
Filmer

Attack on Titan – Part 1: Crimson Bow and Arrow
Attack on Titan – Part 2: Wings of Freedom
Attack on Titan: Roar of Awakening

Attack on Titan (japanska: 進撃の巨人, Shingeki no Kyojin, ungefär "Framryckande jätten") är en kommersiellt framgångsrik och prisbelönt manga-serie och skapades av Hajime Isayama. Den ges ut av Kodansha i det månatliga magasinet Bessatsu Shōnen Magazine sedan den 9 september 2009 och för närvarande har 34 tankōbon-volymer släppts i Japan. Serien utspelar sig i en dystopisk värld där människor tvingas bo innanför enorma murar för att skydda sig mot titaner, en sorts människoätande jättar. Handlingen kretsar kring Eren Yeager ("Eren Jäger") och hans barndomsvänner Mikasa Ackerman och Armin Arlert, som går med i militären efter att deras hemby blivit förstörd av titanerna.

I april 2013 startades en anime baserad på serien. Den finns fyra säsonger, varav den fjärde säsongen började sändas 7 december 2020. Animen gjorde att serien ökade avsevärt i popularitet och försäljning. Från och med april 2017 hade mer än 66 miljoner exemplar sålts.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Hundra år innan handlingens början har människoätande varelser som kallas titaner (japanska: 巨人, Kyojin, "jättar") dykt upp och nästan utrotat hela mänskligheten. Titanerna är 3-15 meter höga humanoider som oftast är mansliknande, men saknar fortplantningsorgan. De anfaller och äter upp människor instinktivt, men gör det inte för näringens skull. Deras hud är tjock och svår att tränga genom, och de läker väldigt snabbt från skador, förutom skador på en svag punkt i nacken, vilket dödar dem.

Människor i serien bor inom tre runda murar. De mindre murarna omger vissa byar och städer.

De människor som överlever attacken från titanerna bosätter sig i ett land som omges av tre höga, cirkelformade murar:

 • Mur Maria (japanska: ウォール・マリア, Wōru Maria) – den yttersta muren.
 • Mur Rosa (japanska: ウォール・ローゼ, Wōru Rōze) – den mellersta muren.
 • Mur Sina (japanska: ウォール・シーナ, Wōru Shīna, även romaniserat som "Sheena") – den innersta muren.

Mänskligheten har sedan levt där i trygghet i hundra år, och många har aldrig ens sett en titan.

En pojke vid namn Eren Yeager (japanska: エレン・イェーガー, Eren Yēgā, "Eren Jäger") bor i den lilla byn Shiganshina, söder om mur Maria tillsammans med sin mor och med sin adoptivsyster Mikasa Ackerman. Allt förändras när en 60 meter hög titan plötsligt dyker upp och slår hål i den yttre muren kring Shiganshina, vilket gör det möjligt för de mindre, vanliga titanerna att invadera; en av dem äter upp Erens mor. En annan titan krossar även mur Maria, vilket tvingar överlevande, däribland Eren, Mikasa och deras bäste vän Armin Arlert, att evakuera till den inre muren. Den plötsliga ökningen av befolkning i de inre murarna leder till kaos och hungersnöd. Eren svär att han ska utrota alla titaner och går därför med i militären tillsammans med Mikasa och Armin.

5 år senare så dyker den 60-meter höga titanen igen (Kolosstitanen. Eng: Colossal Titan) vid murarna till Trost-distriktet. Erens träningspatrull blir brutalt dödade av mindre titaner som lyckas ta sig in via ett nytt hål uppsparkat av Kolosstitanen. Eren lyckas dock hjälpa till med att försvara staden efter att ha upptäckt sin mystiska förmåga att förvandla sig själv till en titan. (Anfallstitanen. Eng: The Attack Titan). Detta leder till att han återfår olika minnen av sin far Grisha Yeager som efter Mariamurens fall gav Eren denna förmåga och berättade också att sanningen om titanernas ursprung finns i källaren under Erens hus i Shiganshina-distriktet.

Dessa händelser lockar fram uppmärksamheten från Utforskningskåren (eng: The Survey Corps) och deras kommendör Erwin Smith som planerar att använda Erens förmåga för att återta Shiganshina och nå källaren. Eren, Mikasa och Armin hamnar i en specialstyrka för militära operationer som står under ledning av Levi Ackermann och Hange Zoë. Under en expedition i skogarna nära murarna så blir de anfallna av en intelligent titan (Hontitanen. Eng: The Female Titan) som de senare avslöjar vara Annie Leonhardt, en kadett från Militärpoliskåren. De besegrar Annie, men hon sluter in sig själv i en kristall och tas in i arresten. Efter stridens hetta så avlöjas det också att inuti murarna finns Kolosstitaner vilande och oförmögna att röra på sig än. Dessa blir kallade för Murtitaner (eng: Wall Titans).

Kort därefter så börjar vilda Titaner dyka upp mystiskt innanför Rosamuren samt en odjurslikande titan (eng: Beast Titan). En av kadetterna i Utforskningskåren, Ymir visar sig också vara en titanskiftare som besitter Käfttitanen (eng: Jaw Titan) samtidigt också som hennes närmaste vän Krista Lenz också avslöjar sig som Historia Reiss, en medlem i den kungliga familjen innanför murarna. Två andra medlemmar från Utforskningskåren, Reiner Braun och Bertholdt Hoover avslöjar sig som Kolosstitanen och Pansartitanen (eng: Armored Titan), samma titaner som bröt upp Mariamuren vid Shiganshina-distriktet. Dessa försöker kidnappa Eren och Ymir men misslyckas. Under den brutala kampen så upptäcker Eren att han besitter en kraft kallad för "Koordinatorn" (eng: The Coordinate) som gör att han kan styra andra vilda titaner vilket han använder för att döda titanen som åt hans mor som hade dykt upp under striden. Samtidigt skickar han en hord av vilda titaner mot Reiner och Bertholdt som tvingas fly, samtidigt som Ymir frivilligt följer med dom för att offra sig åt fienden för att kunna rädda Historia från dom.

I efterspelet av dessa händelser så upptäcker man att alla vilda titaner som dök upp innanför Rosamuren visar sig vara människor från närliggande byar som blivit förvandlade. Detta leder till att man upptäcker att alla vilda titaner som man hittills har dödat och bekämpat är egentligen, det faktum, vanliga förvandlade människor.

Eren, Mikasa, Armin och deras vänner går med i Levis specialstyrka samtidigt som Utforskningskåren blir en måltavla för Militärpoliskåren, ledda av Kenny Ackermann, Levis morbror. Mitt i allt så upptäcker dom också att om någon förvandlas till en vild titan via ett serum skapat ur titan-ryggmärgsvätska och äter upp en titanskiftare så kan man förvandlas tillbaka samt ärva skiftarens förmåga. Historia visar sig också vara tillsammans med sin far Rod Reiss de sista levande kvar i den kungliga familjen. Rod kidnappar Eren då han besitter Ursprungstitanens krafter (eng: The Founding Titan) som Grisha fick efter att ha ätit upp Frieda Reiss (Historias halvsyster) och som gick sen över till Eren efter att han åt upp Grisha.

Rod försöker övertala Historia om att låta sig själv förvandlas till en titan för att äta upp Eren och återta Ursprungarens krafter. Men Historia vägrar detta, och då Rod försöker konsumera serumet själv så förvandlas han till en vild titan av gigantiskt storlek, vars brinnande ånga oavsiktligt dödar Kenny. Historia dödar då sin far (med hjälp av Utforskningskåren), den förra regeringen störtas och hon blir krönt till drottning.

Efter alla politiska intriger dör ut, så inleds operationen om att återta Mariamuren med enorma militära resurser. Efter den brutala striden mot Odjurstitanen och Pansartitanen så blir operationen en succé men inte utan stora förluster, varav Erwin också dör av sina skador efter en självmordsrusch mot Odjurstitanen med resterande soldater i kåren. Armin ärver Kolosstitanen när Levi ger honom ett titanserum givet av Kenny, som leder till att Armin äter upp Bertholdt. Eren och de andra återvänder till sitt barndomshem där källaren finns. Väl där får dom sanningen om världen utanför: dom tillhör ett folkslag kallat för Eldiafolk (eng: Eldians), svurna fiender till de härskande Marleyfolket som i ett tidigare krig den första Kungen Fritz flydde från och byggde upp murarna. De är inte de sista människorna kvar, utan bara en del av Eldiafolket förvisad på en ö kallad för Paradis-ön. Eldiafolket kallas också för "Ymirs ättlingar" (eng: Subjects of Ymir) vilket menas att dom kan förvandlas till vilda titaner genom att bli incijerade av titan-ryggmärgsvätska, vilket har gjort att Eldiafolket ännu blir förtryckt av Marleyfolket. Någon tid efter slaget om Shiganshina så lyckas Utforskningskåren döda alla återstående vilda titaner som finns på ön.

3 år senare startas ett anfall mot Marleys huvudstad Liberio under ledning av Eren och hans halvbror Zeke Yeager som är användaren av Odjurstitanen. Eren dödar Willy Tybur, en Eldian som kontrollerade Marley från skuggorna och ärver samtidigt Stridshammartitanen (eng: War Hammer Titan) efter att ha ätit upp Willys syster Lara. Eren sätts i arresten för olydnad mot överordnad men flyr med hjälp av en grupp extremistsoldater på Paradis-ön som kallar sig för Yeagerister (eng: Yeagerists). Zeke tas in under Levis bevakning. Han lyckas dock fly och Levi skadas brutalt men inte illa nog för att dö. Marleys luftskeppsflotta invaderar Paradis-ön och en kaotisk strid bryter ut.

Eren och Zeke återförenas mitt i blodbadet vilket för dom till en dimensionell avvikelse som kallas för "Stigarna" (eng: The Paths), ett interdimensionellt tomrum med flera stigar som kopplar ihop alla Eldianer genom tid och rum, där alla minnen delas, men där också varken död eller liv existerar. Väl där möts dom av undermedvetnandet hos Ymir Fritz: Den första Ursprungstitanen vars plågsamma förflutna ledde till att hennes själ fängslades i Stigarna under flera tusentals år. Zeke försöker övertala Ymir att använda sina krafter för att sterilisera Eldiafolket från att föröka sig och få slut på konflikten, men till ingen nytta. Eren lyckas övertala henne att släppa loss sina krafter och starta Världsmullret (eng: The Rumbling), vilket resulterar i att alla Murtitanerna släpps fria för att påbörja sin marsch och trampa ihjäl allt mänskligt liv världen över bortanför Paradis-ön.

Utforskningskåren med några allierade från Marleyfolket, inklusive Reiner och numera befriade Annie ger sig av för att stoppa Erens globala folkmord. De besegrar flera Yeagerister men inte utan dödliga förluster, bland annat Hange. Efter alla omöjliga odds och uppoffringar så lyckas dom stoppa Världsmullret då Levi dödar Zeke och Mikasa dödar Eren, vilket får den mystiska kraften bakom titanernas ursprung att dö, som också får sagda krafter att försvinna helt. Alla vilda titaner och titanskiftare förvandlas tillbaka till sina mänskligs former, deras krafter försvinner och därav befrias Eldiafolket från denna tusenåriga förbannelse.

Erens död släpper också fram blockerade minnen hos sina vänner som avslöjar att Eren kommer skona tjugo procent av mänskligheten och att hans vänner skulle bli sedda som världens hjältar för att ha dödat honom och stoppat Världsmullret.

3 år senare, när världen och Paradis-ön börjar återbyggas så reser Armin och hans allierade ut som fredsmäklare med drottning Historia som ledare. Mikasa begraver Eren under ett träd på en kulle utanför Shiganshina-distriktet som han älskade att vila under. Mikasas sorg bryter ner henne då hon över allt annat vill återse Eren igen. En fågel dyker upp och drar upp hennes scarf hon fick av Eren som barn. Fågeln flyger iväg och hon tolkar der som ett tecken och tackar Eren för att ha lindat scarfen runt henne en allra sista gång.

Efter att en lång okänd tid passerat så dör Mikasa av hög ålder, och Shiganshina som blivit en mer modern civilisation reduceras till ingenting efter ett våldsamt krig. Serien slutar med att en pojke och hans hund vandrar omkring de förfallna byggnaderna i distriktet och hittar Erens träd, som liknar exakt trädet Ymir föll ner i och fick sina krafter.

Huvudpersoner[redigera | redigera wikitext]

 • Eren Yeager (japanska: エレン・イェーガー, Eren Yēgā, "Eren Jäger") – seriens protagonist, en ung man som går med i militären efter att hans hemby blivit invaderad av titaner.
 • Mikasa Ackerman (japanska: ミカサ・アッカーマン, Mikasa Akkāman) – Erens adoptivsyster som går med i militären tillsammans med honom.
 • Armin Arlert (japanska: アルミン・アルレルト, Arumin Arureruto) – Eren och Mikasas bäste vän, som går med i militären tillsammans med dem.

Tredimensionell manöveranordning[redigera | redigera wikitext]

För att bekämpa titaner har människorna som lever inom murarna utvecklat en typ av stridsutrustning, kallad "tredimensionell manöveranordning" (japanska: 立体機動装置, Rittai kidō sōchi), som tillåter användaren att snabbt manövrera hela kroppen i tre olika riktningar ("fram/bak", "höger/vänster", "upp/ner"). Detta tillåter användaren, med träning under rätt förhållanden, att snabbt manövrera in bakom en titans nacke och nedkämpa den med ett kraftigt svärdshugg mot dess svaga punkt. Utrustningen består av ett manöversele för kropp och ben som drivs av en pneumatisk drivstrålemekanism placerad på ländryggen, samt pneumatiskt utskjutbara änterkrokar med vinsch, placerade i två handgrepp, med vinschar på ländryggen. Pneumatiken drivs av gas från två flaskpaket hängande på var höft.

Manövrering går ut på att med handgreppen skjuta iväg änterkrokarna så de fastnar i något, gärna högre punkter från marken, följt av att användaren skjuter upp sig i luften med drivstrålemekanismen. Väl i luften används förankringspunkterna i kombination med manöverselen för att styra och kontrollera färdbanan, samtidigt som drivstrålemekanismen ger fortsatt framdrift. När användaren behöver en ny förankringspunkt trycker denna på en knapp som får vald änterkrok att tappa greppet, varefter den snabbt återvänder till användaren genom dess pneumatiska vinsch och blir redo att skjutas iväg igen. Vinscharna kan även användas för att dra användaren mot en förankringspunkt. Med utbildning och övning tillåter dessa koncept användaren att effektivt flyga genom terrängen så länge gasen räcker.

Beväpning utgörs traditionellt av tolv utbytbara brytbladssvärd uppdelade på två stora rektangulära slidor under var flaskpaket. Dessa svärd saknar egna handtag och är avsedda att kopplas på handgreppen för änterkrokarna. Anledningen att svärden är utbytbara med brytblad och kommer i uppsättningar om 12 är att titanernas hårda hud enkelt förstör eggen på blankvapen. Därför behöver svärden bytas ut ganska ofta, ibland flera gånger per strid.

Militären (Eldias försvarsmakt)[redigera | redigera wikitext]

Militären (japanska: 軍事, Gunji), senare Eldias försvarsmakt, är uppdelad i fyra försvarsgrenar (egentligen armékårer): Utbildningskåren, Garnisonkåren, Utforskningskåren och Militärpoliskåren.

(Notera att serien ej har översatts till svenska, varav nedan benämningar är direktöversättningar från den japanska ursprungsmangan.)

Kårens emblem består av en blank fyrfältig vapensköld med två korsade svärd.
 • Garnisonkåren (japanska: 駐屯兵団, Chūton Heidan, engelska: Garrison) – armégarnison som handhar gränsförsvaret av landets murar och ansvarar för att försvara och stärka murarna vid titanattacker (jämför garnison, tornväktare). De utgör den första försvarslinjen för städerna innanför murarna och upprätthåller ordning hos civilbefolkningen både under fredstid och kristid (jämför ordningsvakt, kravallpolis). De specialiserar sig på försvarsstrid, personskydd, kontroll av folkmassor och hantering av eldhandvapen, samt murartilleriet.
Kårens emblem består av en blank fyrfältig vapensköld med två diagonalt placerade röda rosor, en i övre högra fältet och en i nedre vänstra fältet.
 • Utforskningskåren (japanska: 調査兵団, Chōsa Heidan, engelska: Survey Corps) – jägarförband som verkar utanför murarna. Deras huvudsakliga uppgift är att genomföra upptäcktsresor och spaningsexpeditioner på fientlig eller okänd terräng i syfte att bedriva forskning om titanerna, såsom deras mål och ursprung. Som ett resultat är utforskningskåren traditionellt det enda förband som regelbundet kommer i närkontakt med titaner och aktivt måste bekämpa dem. Kåren specialiserar sig därför på användning av "tredimensionell manöveranordning" och strid mot titaner. Trots detta återvänder i genomsnitt bara hälften av utforskningskårens expeditioner. Å andra sidan är de överlevande oftast de skickligaste soldaterna i hela försvarsmakten, vilket konstant lägger ribban högt för nykomna medlemmar. Trots att de haft liten framgång historiskt symboliserar de fortfarande "mänsklighetens hopp" och de arbetar utefter hoppet att deras ansträngningar en dag kommer hjälpa människan återvinna det som har tagits ifrån dem av titanerna.
Kårens emblem (benämnd Frihetens vingar) består av en blank fyrfältig vapensköld täckt av två vingar, en vit till höger, överlappande en blå till vänster.
 • Militärpoliskåren (japanska: 憲兵団, Kenpeidan, engelska: Military Police Brigade) – gendarmeriförband som reglerar och säkerställer allmän ordning inom murarna, oftast långt bort från titanerna. Kåren åtnjuter högre auktoritet över de andra försvarsgrenarna och deras arbete tillåter kårmedlemmar att leva inom säkerheten av den inre muren Sina, med tillgång till dess rikliga resurser.
Endast de tio bästa rekryterna per examineringsgrupp får gå med i Militärpoliskåren omedelbart efter avslutad grundutbildning i Utbildningskåren, vilket gör kåren den mest prestigefyllda försvarsgrenen. I verkligheten är det dock den mest korrumperade försvarsgrenen, med bristande tillsyn jämfört med de andra försvarsgrenarna. På grund av deras maktmissbruk och hantering av följder står Militärpoliskåren i konflikt med både Garnisonkåren och Utforskningskåren, särskilt den senare.
Kårens emblem består av en blank fyrfältig vapensköld täckt av en smaragdgrön enhörning med vit man i vänsterprofil.

Seriens tillkomst[redigera | redigera wikitext]

2006 skrev Hajime Isayama en engångspublikation på 65 sidor av Attack on Titan. Publikationen lämnade han till Weekly Shōnen Jump vid Shueisha som ville att han skulle ändra sin berättarteknik, vilket Isayama inte ville. Istället hamnade publikationen hos Bessatsu Shōnen Magazine i Kodansha.[2]

Isayama har sagt att en av de främsta inspirationskällorna till serien var Muv-Luv Alternative, en visual novel i serien Muv-Luv.[3] Huvudpersonen Eren Yeager är inspirerad av MMA-utövaren Yushin Okami.[4] I september 2013 sade Isayama att han beräknar att serien kommer att innehålla 20 volymer,[5] men har på senare tid konstaterat att serien blev längre än han trodde. Han hade planerat ett avslut där varje karaktär hade dött i serien. Han övervägde dock att ändra slutet på grund av att det kunde väcka starka reaktioner bland fansen.[6]

Utgivning[redigera | redigera wikitext]

Attack on Titan ges ut månadsvis av Kodansha i Bessatsu Shōnen Magazine sedan den 9 september 2009.[7] Den första tankōbon-volymen släpptes den 17 mars 2010.[8] Den senaste volymen gavs ut den 9 augusti 2017.[9]

I april 2014 hade 30 miljoner exemplar sålts av serien.[10] I slutet av juli 2014 hade siffran stigit till 40 miljoner exemplar.[11] I oktober 2015 såldes 50 miljoner exemplar.[12] I september 2016 steg siffran till 60 miljoner exemplar.[13] Sedan till 66 miljoner exemplar i april 2017.[1] Seriens tolfte volym trycktes i 2,2 miljoner exemplar.[14] Den trettonde volymen blev tryckt i 2,75 miljoner, ett försäljningsrekord i Japan. [15]

I USA släpps serien av Kodansha Comics USA. De publicerade den första volymen i juni 2012.[16] I juli 2015 hade 2,5 miljoner exemplar sålts av serien i USA.[17]

Spinoff-media[redigera | redigera wikitext]

Utöver huvudserien finns det sex spinoff-serier.

Before the Fall (進撃の巨人 Before the fall Shingeki no Kyojin: Before the Fall?) är en light novel-serie på tre volymer. Serien är skriven av Ryō Suzukaze med illustrationer av Thores Shibamoto. Serien utspelar sig innan Isayamas manga, och handlar om Anheru som arbetar i vapenavdelningen i militären, och försöker utforma vapen som kan döda titaner.[18] Det finns även en manga baserad på Before the Fall, som blev publicerad den 26 augusti 2013 i magasinet Monthly Shōnen Sirius. Mangan tecknas av Satoshi Shiki.[19]

Junior High (進撃!巨人中学校 Shingeki! Kyojin Chūgakkō?) är en manga-serie som publicerades i samma magasin som huvudserien, från den 9 april 2012 till den 9 juli 2016, Den skrevs och tecknades av Saki Nakagawa. Serien är en komedi som utspelar sig i en skolmiljö.[20] En anime baserad på serien sändes från den 4 oktober 2015 till den 20 december 2015. Animen är regisserad av Yoshihide Ibata.[21]

No Regrets (進撃の巨人 悔いなき選択 Shingeki no Kyojin Gaiden: Kuinaki Sentaku?) är en manga-serie som publicerades i shōjo-magasinet Aria från den 28 september 2013 till den 28 juni 2014. Den skrevs av Gan Sunaaku och tecknades av Hikaru Suruga. Serien handlar om Levis förflutna.[22][23]

Spoof on Titan (寸劇の巨人 Sungeki no Kyojin?) är en yonkoma-serie av hounori. Serien finns tillgänglig digitalt på Manga Box. Den pågick från december 2013 till den 30 december 2014.[24][25]

Attack on Titan: Harsh Mistress of the City (進撃の巨人 隔絶都市の女王 Shingeki no Kyojin Kakuzetsu Toshi no Joō?) är en light novel-serie skriven av Ryō Kawakami. Serien handlar om flickan Rita Iglehaut och hennes barndomsvän Mathias Kramer. Sammanlagt släpptes två volymer.[26]

Attack on Titan: Lost Girls (進撃の巨人 LOST GIRLS Shingeki no Kyojin: Lost Girls?) är en roman skriven av Hiroshi Seko. Romanen innehåller tre berättelser med Mikasa Ackerman och Annie Leonhart.[27] En manga baserad på romanen har också släppts av Ryōsuke Fuji.[28] Tre OVA-avsnitt baserade på romanen ska släppas mellan december 2017 och augusti 2018, varav två redan har släppts.[29]

Annan media[redigera | redigera wikitext]

Anime[redigera | redigera wikitext]

En anime baserad på serien sändes från april 2013 till september 2013 på den japanska kanalen MBS.[30] Animen är regisserad av Tetsurō Araki och röstskådespelare är Yūki Kaji, Yui Ishikawa och Marina Inoue.[31] Ett antal OVA-avsnitt har också släppts.[32]

Den första säsongen följdes av två filmer: Attack on Titan – Part 1: Crimson Bow and Arrow (「進撃の巨人」前編~紅蓮の弓矢~ Shingeki no Kyojin Zenpen ~Guren no Yumiya~?) och Attack on Titan – Part 2: Wings of Freedom (「進撃の巨人」後編~自由の翼~ Shingeki no Kyojin Kōhen ~Jiyū no Tsubasa~?).[33][34] En andra säsong av animen utannonserades vid premiären av den första filmen för någon gång under 2016.[35] I december 2016 fick man veta att datumet hade flyttats till april 2017.[36] Den andra säsongen regisserades av Masashi Koizuka och innehåller 12 avsnitt.[37][38] Den tredje filmen, Attack on Titan: The Roar of Awakening (「進撃の巨人」 ~覚醒の咆哮~Shingeki no Kyojin ~Kakusei no Hōkō~), släpptes 13 januari 2018 och sammanfattar den andra säsongen. De första 12 avsnitten av den tredje säsongen sändes från juli 2018[39] till oktober 2018. De återstående 10 avsnitten av säsong 3 sändes från den 29 april 2019 till 1 juli 2019. En fjärde och sista säsong planeras att sändas hösten 2020. [uppföljning saknas]

Spelfilm[redigera | redigera wikitext]

Två spelfilmer, som regisserades av storyboardaren Shinji Higuchi, hade premiär den 1 augusti respektive 19 september 2015 i Japan.[40] Manuset skrevs av Yuusuke Watanabe, med hjälp från Hajime Isayama och filmkritikern Tomohiro Machiyama. Filmerna spelades in runtom i Japan, bland annat på den obebodda ön Hashima i Nagasaki prefektur. Berättelsen är baserad på världen och karaktärerna från mangan, och introducerar nya karaktärer,[41] däribland Shikishima, som beskrivs som "mänsklighetens starkaste man" samt som en nyckelfigur i handlingen.[40]

Huvudrollen Eren Yeager spelas av Haruma Miura, medan Mikasa Ackerman spelas av Kiko Mizuhara, Armin Arlert av Kanata Hongo, och Shikishima av Hiroki Hasegawa.[40]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

2011 vann Attack on Titan priset Kodansha Manga Award.[42] Animen har vunnit flera priser[43][44] och gjorde att seriens popularitet ökade avsevärt.[45]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”Attack on Titan Manga Has 66 Million Copies in Print” (på engelska). Anime News Network. 26 april 2017. https://www.animenewsnetwork.com/daily-briefs/2017-04-26/attack-on-titan-manga-has-66-million-copies-in-print/.115311. Läst 23 september 2017. 
 2. ^ Phil Archbold (26 april 2017). ”The untold truth of Attack on Titan” (på engelska). Looper. http://www.looper.com/73359/untold-truth-attack-titan/. Läst 24 september 2017. 
 3. ^ Attack on Titan Guidebook: Inside & Outside), s. 202.
 4. ^ Brigid Alverson (14 juni 2012). ”Interview with Attack on Titan Creator Hajime Isayama” (på engelska). MTV. http://www.mtv.com/news/2625298/attack-on-titan-creator-hajime-isayama-interview/. Läst 24 september 2017. 
 5. ^ ”Attack on Titan Creator Aims to End Manga in 20 Volumes” (på engelska). Anime News Network. 25 september 2013. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-09-25/attack-on-titan-creator-aims-to-end-manga-in-20-volumes. Läst 24 september 2017. 
 6. ^ ”Attack on Titan Creator Considers Changing Ending” (på engelska). Anime News Network. 7 december 2013. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-12-07/attack-on-titan-creator-considers-changing-ending. Läst 24 september 2017. 
 7. ^ ”1st Bessatsu Shonen Mag Issue's Manga Posted for Free” (på engelska). Anime News Network. 9 oktober 2009. http://www.animenewsnetwork.com/news/2009-10-09/1st-bessatsu-shonen-mag-issue-manga-posted-for-free. Läst 1 november 2014. 
 8. ^ ”進撃の巨人(1)” (på japanska). Kodansha. http://kc.kodansha.co.jp/product?isbn=9784063842760. Läst 16 november 2014. 
 9. ^ ”進撃の巨人(23)” (på japanska). Kodansha. http://kc.kodansha.co.jp/product?isbn=9784065101001. Läst 24 september 2017. 
 10. ^ ”Attack on Titan Manga Sells Over 30 Million” (på engelska). Anime News Network. 23 april 2014. http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-04-23/attack-on-titan-manga-sells-over-30-million. Läst 24 september 2017. 
 11. ^ ”Attack on Titan Manga Reaches 40 Million Copies” (på engelska). Anime News Network. 30 juli 2014. http://www.animenewsnetwork.com/daily-briefs/2014-07-30/attack-on-titan-manga-reaches-40-million-copies/.77091. Läst 24 september 2017. 
 12. ^ ”Attack on Titan Manga Has 52 Million+ Copies In Print Worldwide” (på engelska). Anime News Network. 23 oktober 2015. http://www.animenewsnetwork.com/daily-briefs/2015-10-23/attack-on-titan-manga-has-52-million-copies-in-print-worldwide/.94488. Läst 24 september 2017. 
 13. ^ ”Attack on Titan Manga Has 60 Million Copies in Print” (på engelska). Anime News Network. 2 september 2016. http://www.animenewsnetwork.com/daily-briefs/2016-09-02/attack-on-titan-manga-has-60-million-copies-in-print/.106002. Läst 24 september 2017. 
 14. ^ ”Attack on Titan Prints 28 Million as Latest Book Gets 2.2-Million Printing” (på engelska). Anime News Network. 6 december 2013. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-12-06/attack-on-titan-prints-28-million-as-latest-book-gets-2.2-million-printing. Läst 24 september 2017. 
 15. ^ Mikikazu Komatsu (7 april 2014). ”"Attack on Titan" Manga 13th Volume Gets 2.75 Million First Print Run” (på engelska). Crunchyroll. Arkiverad från originalet den 23 september 2015. https://web.archive.org/web/20150923225921/http://www.crunchyroll.com/anime-news/2014/04/06/attack-on-titan-manga-13th-volume-gets-275-million-first-print-run. Läst 24 september 2017. 
 16. ^ ”Attack on Titan 1” (på engelska). Random House. http://www.penguinrandomhouse.com/books/218360/attack-on-titan-1-by-hajime-isayama/. Läst 24 september 2017. 
 17. ^ Scott Green (28 juli 2015). ”English Version of "Attack on Titan" Tops 2.5 Million Copies in Print” (på engelska). Crunchyroll. http://www.crunchyroll.com/anime-news/2015/07/27/english-version-of-attack-on-titan-tops-25-million-copies-in-print. Läst 15 februari 2016. 
 18. ^ ”Vertical Adds Attack on Titan: Before the Fall Light Novel Series” (på engelska). Anime News Network. 12 oktober 2013. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-10-11/vertical-adds-attack-on-titan/before-the-fall-light-novel-series. Läst 24 maj 2015. 
 19. ^ ”Daphne in the Brilliant Blue's Shiki Penning Attack on Titan Spinoff Manga” (på engelska). Anime News Network. 20 augusti 2013. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-08-20/daphne-in-the-brilliant-blue-shiki-penning-attack-on-titan-spinoff-manga. Läst 17 maj 2015. 
 20. ^ ”Attack on Titan Manga Inspires Comedy Spinoff Manga” (på engelska). Anime News Network. 13 april 2012. http://www.animenewsnetwork.com/news/2012-04-13/attack-on-titan-manga-inspires-comedy-spinoff-manga. Läst 17 maj 2015. 
 21. ^ ”Attack on Titan: Junior High Spinoff Manga Gets TV Anime Adaptation” (på engelska). Anime News Network. 31 juli 2015. http://www.animenewsnetwork.com/news/2015-07-31/attack-on-titan-junior-high-spinoff-manga-gets-tv-anime-adaptation/.91125. Läst 24 september 2017. 
 22. ^ ”Attack on Titan Spinoff Manga to Run in Aria Shōjo Magazine” (på engelska). Anime News Network. 27 augusti 2013. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-08-27/attack-on-titan-spinoff-manga-to-run-in-aria-shojo-magazine. Läst 17 maj 2015. 
 23. ^ ”Attack on Titan: No Regrets Manga to End Next Month” (på engelska). Anime News Network. 28 maj 2014. http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-05-28/attack-on-titan-no-regrets-manga-to-end-next-month/.74967. Läst 24 maj 2015. 
 24. ^ ”Kodansha Launches Free App With Attack on Titan, Knight in the Area Manga Spinoffs” (på engelska). Anime News Network. 3 december 2013. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-12-03/kodansha-launches-free-manga-app-with-attack-on-titan-knight-in-the-area-spinoffs. Läst 24 september 2017. 
 25. ^ ”Spoof on Titan 4-Panel Manga Ends” (på engelska). Anime News Network. 30 december 2014. http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-12-30/spoof-on-titan-4-panel-manga-ends/.82757. Läst 24 september 2017. 
 26. ^ ”Attack on Titan Novel Illustrated by Last Exile's Range Murata” (på engelska). Anime News Network. 11 juli 2014. http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-07-11/attack-on-titan-novel-illustrated-by-last-exile-range-murata/.76576. Läst 24 september 2017. 
 27. ^ ”Attack on Titan Gets 'Lost Girls' Novel Spinoff” (på engelska). Anime News Network. 17 november 2014. http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-11-17/attack-on-titan-gets-lost-girls-novel-spinoff/.81123. Läst 24 september 2017. 
 28. ^ ”Attack on Titan: Lost Girls' Ryōsuke Fuji Launches World End Crusaders Manga” (på engelska). Anime News Network. 8 juni 2017. http://www.animenewsnetwork.com/news/2017-06-08/attack-on-titan-lost-girls-ryosuke-fuji-launches-world-end-crusaders-manga/.117016. Läst 24 september 2017. 
 29. ^ ”Attack on Titan: Lost Girls Novel Gets 3 Original Anime DVDs” (på engelska). Anime News Network. 9 augusti 2017. http://www.animenewsnetwork.com/news/2017-08-09/attack-on-titan-lost-girls-novel-gets-3-original-anime-dvds/.119924. Läst 24 september 2017. 
 30. ^ ”Crunchyroll Also Streams Attack on Titan TV Anime” (på engelska). Anime News Network. 13 april 2013. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-04-13/crunchyroll-also-streams-attack-on-titan-tv-anime. Läst 2 november 2014. 
 31. ^ ”Yuuki Kaji, Yui Ishikawa, Marina Inoue Lead Attack on Titan Cast” (på engelska). Anime News Network. 5 december 2012. http://www.animenewsnetwork.com/interest/2012-12-05/yuuki-kaji-yui-ishikawa-marina-inoue-lead-attack-on-titan-cast. Läst 3 november 2014. 
 32. ^ ”Attack on Titan: No Regrets Spinoff Gets Anime DVDs” (på engelska). Anime News Network. 5 augusti 2014. http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-08-05/attack-on-titan-no-regrets-spinoff-gets-anime-dvds/.77306. Läst 18 november 2014. 
 33. ^ ”Attack on Titan Anime Gets 2 Compilation Films in 2014-2015” (på engelska). Anime News Network. 3 april 2014. http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-04-03/attack-on-titan-anime-gets-2-compilation-films-in-2014-2015. Läst 23 maj 2015. 
 34. ^ ”1st Attack on Titan Compilation Film Slated for November 22” (på engelska). Anime News Network. 6 juni 2014. http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-06-06/1st-attack-on-titan-compilation-film-slated-for-november-22/.75293. Läst 23 maj 2015. 
 35. ^ ”Attack on Titan TV Anime Gets 2nd Season in 2016” (på engelska). Anime News Network. 21 november 2014. https://www.animenewsnetwork.com/news/2014-11-21/attack-on-titan-tv-anime-gets-2nd-season-in-2016/.81305. Läst 23 november 2014. 
 36. ^ ”Attack on Titan Anime Season 2 Premieres in April” (på engelska). Anime News Network. 6 december 2016. https://www.animenewsnetwork.com/daily-briefs/2016-12-06/attack-on-titan-anime-season-2-premieres-in-april/.109585. Läst 24 september 2017. 
 37. ^ ”Attack on Titan Anime's 2nd Season Premieres in Spring 2017” (på engelska). Anime News Network. 3 juli 2017. http://www.animenewsnetwork.com/news/2016-07-03/attack-on-titan-anime-2nd-season-premieres-in-spring-2017/.103914. Läst 24 september 2017. 
 38. ^ ”Attack on Titan Season 2 Listed With 12 Episodes” (på engelska). Anime News Network. 30 mars 2017. http://www.animenewsnetwork.com/news/2017-03-30/attack-on-titan-season-2-listed-with-12-episodes/.114151. Läst 24 september 2017. 
 39. ^ ”TVアニメ「進撃の巨人」Season 3” (på japanska). http://shingeki.tv/season3/. Läst 4 november 2017. 
 40. ^ [a b c] ”Live-Action Attack on Titan Films' Full Teaser Reveals Opening Dates” (på engelska). Anime News Network. 20 mars 2015. http://www.animenewsnetwork.com/news/2015-03-20/live-action-attack-on-titan-films-full-teaser-reveals-opening-dates/.86163. Läst 23 maj 2015. 
 41. ^ ”Live-Action Attack on Titan Confirmed for 2 Films” (på engelska). Anime News Network. 29 juli 2014. http://www.animenewsnetwork.com/news/2014-07-29/live-action-attack-on-titan-confirmed-for-2-films/.77122. Läst 22 oktober 2014. 
 42. ^ ”March comes in like a lion, Space Bros. Win Kodansha Manga Awards” (på engelska). Anime News Network. 12 maj 2011. http://www.animenewsnetwork.com/news/2011-05-12/march-comes-in-like-a-lion-space-bros-win-kodansha-manga-awards. Läst 23 maj 2015. 
 43. ^ ”Attack on Titan Wins Top Prizes in Newtype Anime Awards” (på engelska). Anime News Network. 13 oktober 2013. http://www.animenewsnetwork.com/news/2013-10-13/attack-on-titan-wins-top-prizes-in-newtype-anime-awards. Läst 23 maj 2015. 
 44. ^ ”'Attack on Titan,' 'Garden of Words' take top honors at Kobe anime awards” (på engelska). Asahi Shimbun. 21 december 2013. Arkiverad från originalet den 21 juli 2015. https://web.archive.org/web/20150721193751/http://ajw.asahi.com/article/cool_japan/movies/AJ201312210038. Läst 23 maj 2015. 
 45. ^ Robin Burks (2 april 2015). ”TAG Attack on Titan, live action series, Anime 'Attack On Titan' Is Getting A Live-Action TV Series” (på engelska). Tech Times. http://www.techtimes.com/articles/43843/20150402/attack-on-titan-gets-a-live-action-series.htm. Läst 23 maj 2015. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Isayama, Hajime (16 september 2014). Attack on Titan Guidebook: Inside & Outside. Kodansha. ISBN 978-1612629452 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel innehåller japansk text.
Utan stöd för viss teckenkodning kan frågetecken, boxar eller andra symboler visas i stället för kanji eller kana. Har du problem med detta bör du installera stöd för japanska tecken.