Orgasm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Orgasm

Orgasm är höjdpunkten eller klimax i den sexuella akten. Den består av rytmiska muskelsammandragningar i bäckenbotten. Vid orgasm får mannen oftast ejakulation, sädesuttömning och kvinnans underliv producerar mer slem, lubrikation, som ska underlätta för spermierna att möta äggcellen. En orgasm hos både män och kvinnor frigör bland annat oxytocin och endorfin, som kan leda till följdeffekter som exempelvis lyckokänslor och avslappning. Vissa personer kan få huvudvärk under orgasm, så kallad orgasmhuvudvärk.

Kvinnlig orgasm[redigera | redigera wikitext]

Klitorisstimulans är det vanligaste sättet för kvinnor att få orgasm. Kvinnor kan även få utlösning vid orgasm. Fysiskt förändras slidväggarna vid sexuell upphetsning så att vid den ökade blodfyllnaden i blygdläpparna och slidan så slätas den veckade slemhinnan ut och slidan öppnar sig.

Kvinnan kan genom att träna sin bäckenbottenmuskulatur snabbare nå orgasm.[1]

Manlig orgasm[redigera | redigera wikitext]

Illustration av en man som ejakulerar.

Hos mannen sker de peristaltiska rörelserna vid en orgasm i den glatta muskulaturen runt bitestiklarna, sädesledarna, prostatakörteln och urinröret. Detta pressar ut sperman i vad som kallas en ejakulation.[1]

Utlösning avbryter oftast penetrationsfasen i samlaget.

Multipla orgasmer[redigera | redigera wikitext]

Multipla orgasmer innebär att en person får orgasm flera gånger under en kortare tid. Ca 47 % av alla kvinnor säger att de har upplevt det[2]. När det gäller män, säger upp till 10% att de har upplevt det [3].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]