Amnesty International

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Amnesty)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Amnesty Internationals grundare Peter Benenson.
Amnesty International i Uppsala
Medlemmar i Amnesty International demonstrerar mot Guantánamobasen

Amnesty International (känd som Amnesty eller AI) är en internationell människorättsorganisation, en ideell organisation som verkar för mänskliga rättigheter. Arbetet bygger på FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 10 december 1948, samt konventioner gällande mänskliga rättigheter. Den 28 maj 2011 firade Amnesty 50 år, eftersom det den dagen år 1961 publicerades en artikel i The Observer som var startskottet för kampen för mänskliga rättigheter. Amnestys mål är en värld där varje människa åtnjuter alla de rättigheter som ingår i förklaringen. Tidigare arbetade Amnesty enbart med politiska och medborgerliga rättigheter, men åtagandet har successivt utvidgats till att idag också omfatta grova kränkningar av ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Amnesty är partipolitiskt och religiöst oberoende.[1]

Amnestys historia[redigera | redigera wikitext]

Amnesty deltog i prideparaden i Köpenhamn 2009 under mottot Love is a Human Right (kärlek är en mänsklig rättighet).

Organisationen grundades 1961 av den engelske advokaten Peter Benenson, efter att han hade läst en artikel om två portugisiska studenter som hade gripits och dömts till sju års fängelse för att ha skålat för friheten. Han startade en kampanj för att uppmärksamma de människor som hölls fängslade enbart på grund av sina politiska åsikter. Dessa fångar fick namnet samvetsfångar. Som symbol valde Peter Benenson ett tänt ljus omlindat av taggtråd, vilket än idag är Amnestys officiella symbol. Artikeln "The Forgotten Prisoners" som publicerades i The Observer den 28 maj 1961 blev startskottet för kampanjen, som inom ett år hade spritt sig till en rad andra länder. För sitt arbete mottog organisationen Nobels fredspris 1977.

Den svenska sektionen av Amnesty International startades 1964 av Hans-Göran Franck och Per Wästberg, med Hans-Göran Franck som första ordförande.

Sedan dess har Amnestys arbete utvecklats och förändrats. Inriktningen har breddats från att enbart arbeta med de medborgerliga och politiska rättigheterna till att också omfatta frågor som rör de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna.

Generalsekreterare[redigera | redigera wikitext]

Generalsekreterare År Nationalitet
Storbritannien Peter Benenson 1961–1966 Storbritannien
Storbritannien Eric Baker 1966–1968 Storbritannien
Storbritannien Martin Ennals 1968–1980 Storbritannien
Sverige Thomas Hammarberg 1980–1986 Sverige
Storbritannien Ian Martin 1986–1992 Storbritannien
Senegal Pierre Sané 1992–2001 Senegal
Bangladesh Irene Khan 2001–2010 Bangladesh
Indien Salil Shetty 2010–2018 Indien
Sydafrika Kumi Naidoo 2018–2020 Sydafrika
Frankrike Agnès Callamard 2021– Frankrike

Amnestys åtagande[redigera | redigera wikitext]

Arbetet fokuseras på allvarliga kränkningar av:

Exempel på viktiga arbetsområden som Amnesty verkar för att motverka är tortyr och dödsstraff, diskriminering på grund av etnisk härkomst eller sexuell läggning, könsidentitet och fängslade samvetsfångar. Amnesty arbetar även för kvinnors rättigheter.

Organisation och personer[redigera | redigera wikitext]

Merparten av utredningsarbetet sker på huvudkontoret, det Internationella Sekretariatet (AIS), i London. Merparten av kampanj- och informationsarbetet sker på gräsrotsnivå i de nationella sektionerna. Amnesty har totalt över tre miljoner medlemmar och regelbundna bidragsgivare i mer än 150 länder, och över 8 000 lokala arbetsgrupper och ungdomsgrupper. Utöver dessa grupper finns landssamordningar, specialgrupper och nätverk.

Det högsta beslutande organet är General Assembly (GA) som samlas varje år. GA beslutar bland annat om hur Amnestys åtagande ska se ut och väljer en internationell styrelse (IB). Posten som Amnesty Internationals internationella generalsekreterare är för tillfället (februari 2021) vakant.

Svenska Amnesty[redigera | redigera wikitext]

2020 hade svenska Amnesty runt 100 000 medlemmar och givare och cirka 200 lokala arbetsgrupper varav cirka 35 ungdomsgrupper. En del av dessa är specialiserade, till exempel på företags kränkningar av mänskliga rättigheter (Amnesty Business Group), dödsstraffet (Aktionsgruppen mot Dödsstraff) eller kränkningar i Turkiet. Det finns 18 Amnestydistrikt fördelade över landet.

På sekretariatet i Stockholm samt distriktskontoren i Göteborg och Malmö arbetar cirka 60 anställda samt ett antal frivilliga och praktikanter. Sekretariatet leds av en generalsekreterare.

Årsmötet, som hålls varje år och där alla medlemmar får delta, är sektionens högsta beslutande organ. Till årsmötets uppgifter hör bland annat att utse styrelse och behandla inkomna motioner. Ordförande för den svenska sektionen är sedan hösten 2020 Parul Sharma.

I Sverige har man även en verksamhet för flyktingar och migranters rättigheter som till stor del arbetar med att bistå flyktingar, migranter, ombud, myndigheter och andra som arbetar med frågorna.[2]

Ordförande för svenska Amnesty[redigera | redigera wikitext]

Generalsekreterare för svenska Amnesty[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

I augusti 2022 hamnade Amnesty i blåsväder efter att ha släppt en rapport om Rysslands invasion av Ukraina. Detta för att Amnesty lade viss skuld för attacker mot den ukrainska civilbefolkningen på Ukraina själva, för att Ukraina uppgavs ha bland annat "upprättat vapensystem i befolkade bostadsområden". Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallade Amnestys uttalande för att försöka ”skifta ansvaret från angriparen till offret", och i samband med att det publicerades lämnade bland Sveriges Amenstyavdelnings grundare Per Wästberg organisationen i protest.[3][4][5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]