The Legend of Zelda: Skyward Sword

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Legend of Zelda: Skyward Sword
The Legend of Zelda Skyward Sword.png
Information
År 2011
Utvecklare Nintendo EAD
Utgivare Nintendo
Genre Actionäventyr
Antal spelare 1
Format Wii
Medieformat DVD
Arbetslag
Producent Eiji Aonuma
Spelserie
Spelserie The Legend of Zelda
Föregångare Spirit Tracks
(2009)
Uppföljare A Link Between Worlds
(2013)
Distribution
Australien 24 november 2011[1]
Europa 18 november 2011[2]
Japan 23 november 2011[1]
Sydkorea 24 november 2011[1]
USA 20 november 2011[3]
Datorspelsportalen

The Legend of Zelda: Skyward Sword är titeln på Nintendos andra The Legend of Zelda-spel till Nintendo Wii. Spelet presenterades den 15 juni 2010E3 2010 och använder sig av Wii MotionPlus-tekniken.[4] Grafiken påminner om en hybrid mellan Twilight Princess och The Wind Waker, vilket resulterar i en stil likt en levande tavla,[5] inspirerad av Paul Cézannes målningar och Miyamotos kärlek till den impressionistiska konsten.[6] Spelet hamnade på plats 5 på Gametrailers lista Top 10 Most Anticipated Video Games of 2011.[7] Spelet blev senare nominerad vid Gametrailers Game of the Year Awards 2011 i kategorierna Best Action/Adventure[8] och Most Innovative[9] samt vann i kategorierna Best Motion Controls[10] och Best Wii Game.[11] Skyward Sword vann även på Screwattack.coms lista Top 10 Games of 2011.[12]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ur en kronologisk synpunkt så äger handlingen i detta spel rum innan The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Detta spel kommer att knytas ihop med just Ocarina of Time och ge en förklaring till varför Ganondorf dyker upp i Hyrule. Skyward Sword handlar om Link, som är född och uppvuxen i en stad bland molnen kallat Skyloft. Ett annat land (Hyrule?) nedanför molnen upptäcks och detta land är berört av onda krafter. Link tvingas nu att färdas mellan dessa två länder och till sin hjälp har han en stor fågel av arten crimson loftwing. Link hittar även ett svärd som heter Skyward Sword, vilket förvandlas till Master Sword någon gång under resans gång.[13] Svärdet i sin tur kan förvandlas sig till den mystiska figur som avslöjades under E3 2009.[14]

Olikt tidigare Zelda-spel så är Zelda inte en prinsessa i detta spel utan istället en barndomsvän till Link. Någon gång under spelets gång kommer Zelda att bli kidnappad av antagonisten Demon Lord Ghirahim, som är härskaren över "landet nedanför molnen".

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Zelda[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från de flesta spelen i Zelda-serien är Zelda ingen prinsessa i detta spel. Hon är istället en barndomsvän till Link, och de har bott med varandra på Skyloft i hela deras liv. I början av spelet tillbringar Zelda och Link mycket tid med varandra, då man kan se att de har känslor för varandra.

Link[redigera | redigera wikitext]

Link är i början av spelet en vanlig pojke som går på "Knight Academy" för att utbilda sig till riddare, detta kan han bli bara om han vinner den årliga "Wing Ceremony" och fångar fågelstatyn, då han får träffa Zelda högst uppe på den enorma statyn av gudinnan Hylia, och det är kort efter detta Zelda kidnappas. Efter hennes försvinnande, blir Link uppsökt av anden Fi, som leder Link till en plats där ett svärd vilar. Link tar emot svärdet och beger sig ner till jorden, för att leta efter Zelda.

Fi[redigera | redigera wikitext]

Fi är en blå ande som finns i Links svärd. Hon ger många tips till Link under spelets gång. Fi kan jämföras med t.ex. fen Navi från Ocarina of Time eller Midna från Twilight Princess, men Fi är mer lik en människa. Fi ser precis ut som ditt svärd när den fått sin fulla uppgradering (Master sword) och skulle kunna beskrivas som en andlig skepnad av svärdet.

Demon Lord Ghirahim[redigera | redigera wikitext]

Ghirahim är Links största antagonist och kallar sig själv för "Demon Lord". Han är lik en människa, men i slutet av spelet avslöjas det vem han verkligen är. Under spelets gång kommer du att få duellera mot honom tre gånger, bland annat i det första templet i Faron Woods, men du kommer att träffa på honom desto fler gånger.

Groose[redigera | redigera wikitext]

Groose är en välbyggd kille som är kär i Zelda. Eftersom Link och Zelda tillbringar så mycket tid tillsammans så gillar Groose inte Link och brukar reta honom. Efter en del av spelets gång kommer Groose att hoppa efter Link ner till Sealed Grounds, efter det kommer Groose börja bli tillgänglig mot en boss som kallas "The Imprisoned" som betyder den fängslade.

Crimson Loftwing[redigera | redigera wikitext]

Många invånare på Skyloft har sin egen fågel, kallad Loftwing. Links fågel är av arten Crimson Loftwing och är röd. I början av spelet är hans fågel försvunnen, och man måste söka rätt på honom innan Wing Ceremony börjar. Senare i spelet kan man flyga på sin Loftwing för att ta sig till olika platser.

Platser[redigera | redigera wikitext]

Skyloft[redigera | redigera wikitext]

Link och Zelda bor på Skyloft, med många andra människoinvånare. Skyloft är en ö i himmelen, högt ovanför jorden. När man för första gången spelar Skyward Sword får man se varför Skyloft svävar bland molnen. Runt Skyloft finns även flera mindre öar som man kan flyga till med hjälp av sin Loftwing.

Sealed Grounds[redigera | redigera wikitext]

Detta är en mystisk plats, som ligger i Faron Woods-regionen.

Faron Woods[redigera | redigera wikitext]

Faron Woods är den första regionen på jorden man far till efter Zeldas försvinnande. Faron Woods är en stor skog, som bebos av snälla ekorreliknande varelser, kallade "Kikwis". I Faron Woods finns också det första templet "Skyview Temple".

Eldin Volcano[redigera | redigera wikitext]

Eldin är den andra regionen på jorden, som öppnas upp efter att ha besegrat bossen i Skyview Temple. I Eldin finns en stor vulkan, Eldin Volcano, och runt och omkring land flyter het lava. Området bebos av goda Mogmas, hundliknande varelser som gräver sig fram i jorden. Templet i Eldin kallas "Earth Temple".

Lanayru Desert[redigera | redigera wikitext]

Om du besegrar bossen i Earth Temple, kan du resa vidare till Lanayru, en mystisk region med fiender som är elektriska. De goda invånarna kallas för "Acient Robots". Templet i Lanayru heter Lanayru Mining Facility.

Bossar[redigera | redigera wikitext]

Demon Lord Ghirahim[redigera | redigera wikitext]

Första bossen är en av duellerna mot Ghirahim och är så klart den lättaste duellen. Han dyker upp i det första templet, Skyview Temple, i Faron Woods-regionen. Ghirahim börjar med att lugnt gå mot Link med handen utsträckt för att grabba tag i Links svärd. Om du svingar med svärdet fel, kommer han att ta tag i svärdet, och då gäller det att försöka få honom att släppa. Om du har skadat honom ett antal gånger kommer Ghirahim övergå till fas 2. Han knäpper med fingrarna och får sig själv ett svärd. Han kommer då att rusa emot Link, och det gäller för Link att 'studsa' tillbaka Ghirahims attack med sin sköld, och efter det attackera honom med svärdet. Efter ett antal träffar ger Ghirahim upp och försvinner. Du må ha besegrat honom, men bara för den här gången.

Pyroclastic Fiend: Scaldera[redigera | redigera wikitext]

Scaldera är en boss som du kommer träffa på i Earth Temple, i Eldin-regionen. Det är Ghirahim som har beordrat Scaldera, en stor flammade boll med sex ben och ett stort öga, likt en jätteinsekt. Scaldera kommer att försöka skada Link genom att springa på honom eller bränna honom med sina eldflammor som han spottar ut. Scaldera kan både brinna och vara i stenform, och det gäller då för Link att kasta bomber på Scaldera när han inte brinner. Träffar Link, kommer Scaldera rulla ända ner i backen, där striden utspelar sig. Scaldera ställer sig då upp och hostar ut eld, MEN du kan förhindra det genom att först kasta en bomb i munnen på Scaldera, som han kommer tugga på och igen explodera. Hans öga kommer då att vara nära marken, för att Link ska attackera ögat. Om detta upprepas några gånger, kommer Scaldera till slut att vara besegrad och dö.

Thousand-Year Arachnid: Moldarach[redigera | redigera wikitext]

Thousand-Year Arachnid (tusenårigt spindeldjur) Moldarach dyker upp i Lanayru Mining Facility i Lanayru-regionen. Moldarach är en skorpion som är tusen år gammal. Lanayru Mining Facility kryllar av små, små skorpioner, som efter tusen år blir lika stora som Moldarach. Hursomhelst, bossrummet är fylld med sand, som Moldarach först dyker upp från. Moldarach har två klor med ett öga i varje, en svans, samt ett öga på kroppen med ett horn över. Uppgiften är att först slå med svärdet på ögonen i klorna, samtidigt som Moldarach kommer försöka ta Link med klorna. Efter några träffar kommer klorna att försvinna från Moldarachs kropp, och när båda är borta, kommer han att gräva ner sig i sanden. Link måste då försöka 'gräva upp' honom, genom att blåsa bort sanden med 'Gust bellows'. Om han blottas för mycket från sanden, kommer han hoppa upp igen, och denna gången försöka skada Link med hornet över ögat. Din uppgift nu är att sticka svärdet i ögat några gånger, tills Moldarch besegrats.

The Imprisoned[redigera | redigera wikitext]

The Imprisoned (den fängslade) dyker faktiskt upp i början av spelet. Det är ett stort djur med två ben och inga armar, och med ett enormt gap, som dyker upp i Links mardrömmar. När du reser till Sealed Grounds efter du är klar i Lanayru, kommer The Imprisoned dyka upp längst ner i den stora gropen. Han har förseglats där (därav "Sealed Grounds"), men han bryter sig nu ut. Han kommer att gå uppåt, i den spiralformade gången som leder till Sealed Temple på toppen. Link måste besegra honom innan han når templet. Detta kan göras på olika sätt. Antingen kan man hugga av tårna på fötterna på The Imprisoned, så att han faller till marken, för att sedan hugga in den slags pelare som han har på huvudet. Akta dig bara för tryckvågorna som blir när The Imprisoned stampar med sina fötter, det kan skada dig. Den andra tekniken är att direkt hoppa på hans huvud när du står ovanför honom, för att sedan banka in pelaren. Detta är dock svårt, han kan lätt skaka av sig Link, så man måste vara snabb. Oavsett vilken metod som används, måste det upprepas tre gånger, innan The Imprisoned kan förseglas igen.

Ancient Automaton: Koloktos[redigera | redigera wikitext]

Denna boss dyer upp i templet Ancient Cistern. Hela templet är inspirerat av Indisk design och lika så bossen.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

WatchMojo.com placerade Skyward Sword på plats 8 på deras lista "Top 10 Legend of Zelda Games".[15]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] ”The Legend of Zelda: Skyward Sword - Release Data”. Gamefaqs.com. http://www.gamefaqs.com/wii/960633-the-legend-of-zelda-skyward-sword/data. Läst 30 januari 2012. 
 2. ^ Newton, James (17 augusti 2011). ”Zelda: Skyward Sword Hits Europe on 18th November”. Nintendolife. http://wii.nintendolife.com/news/2011/08/zelda_skyward_sword_hits_europe_on_18th_november. Läst 18 augusti 2011. 
 3. ^ Kaplan, Zach (17 augusti 2011). ”Zelda: Skyward Sword Soars to North America 20th November”. Nintendolife. http://wii.nintendolife.com/news/2011/08/zelda_skyward_sword_soars_to_north_america_20th_november. Läst 18 augusti 2011. 
 4. ^ Anoop Gantayat (3 februari 2010). ”Wii Motion Plus Exclusive Zelda Playable at E3”. Andriasang.com. http://www.andriasang.com/e/blog/2010/02/03/zelda_motion_plus_and_playable_at_e3/. Läst 4 augusti 2010. 
 5. ^ Ryan Scott, Eric Neigher (15 juni 2010). ”E3 2010: The Legend of Zelda: Skyward Sword Preview”. GameSpy. IGN Entertainment. http://uk.wii.gamespy.com/wii/the-legend-of-zelda-wii/1098682p1.html. Läst 16 juni 2010. 
 6. ^ Jeremy Parish (15 juni 2010). ”The Legend of Zelda Skyward Sword Preview”. 1UP.com. UGO Entertainment, Inc. http://www.1up.com/do/previewPage?cId=3179907. Läst 16 juni 2010. 
 7. ^ GameTrailers (12 januari 2011). ”GT Countdown: Top 10 Most Anticipated Video Games of 2011”. Gametrailers.com. Gametrailers.com. http://www.gametrailers.com/video/top-10-gt-countdown/709232. Läst 17 januari 2011. 
 8. ^ GameTrailers (22 december 2011). ”Best Action/Adventure”. Gametrailers.com. Gametrailers.com. http://www.gametrailers.com/video/best-action-adventure-game-of-the/725127. Läst 30 januari 2012. 
 9. ^ GameTrailers (22 december 2011). ”Most Innovative”. Gametrailers.com. Gametrailers.com. http://www.gametrailers.com/video/most-innovative-game-of-the/725129. Läst 30 januari 2012. 
 10. ^ GameTrailers (28 december 2011). ”Best Motion Controls”. Gametrailers.com. Gametrailers.com. http://www.gametrailers.com/video/best-motion-game-of-the/725211. Läst 30 januari 2012. 
 11. ^ GameTrailers (29 december 2011). ”Best Wii Game”. Gametrailers.com. Gametrailers.com. http://www.gametrailers.com/video/best-wii-game-of-the/725245. Läst 30 januari 2012. 
 12. ^ ScrewAttack (24 december 2011). ”Top 10 Games of 2011 HD”. Screwattack.com. Gametrailers.com. http://www.gametrailers.com/video/top-10-screwattack/725347. Läst 30 januari 2012. 
 13. ^ Craig Harris (15 juni 2010). ”E3 2010: Nintendo Developer Roundtable Live Blog”. IGN.com. http://uk.wii.ign.com/articles/109/1098500p1.html. Läst 4 augusti 2010. 
 14. ^ Jeremy Parish (15 juni 2010). ”Notes from Nintendo's E3 2010 Developer Roundtable”. 1UP.com. UGO Entertainment, Inc. http://www.1up.com/news/notes-nintendo-e3-2010-developer. Läst 4 augusti 2010. 
 15. ^ Paradis, Dan (13 juni 2014). ”Top 10 Legend of Zelda Games” (på engelska). WatchMojo.com. Arkiverad från originalet den 22 juni 2014. http://web.archive.org/web/20140622200615/http://www.watchmojo.com/video/id/12512/. Läst 22 juni 2014.